Kolumni: Lapset kuuluvat kirkkoon

9.4.19

Lapset ovat elävä ja jatkuva muistutus siitä, että Jumalan edessä asioiden ei tarvitse olla täydellisyyteen asti hiottuja, Iida Glumoff kirjoittaa.


Teksti: Iida Glumoff . Kuvat: Sanna Krook .

Perhemessussa asiat tehdään lasten ehdoilla: laulut ovat tuttuja ja helppoja, kirkossa on nähtävää ja tehtävää ja lasten ei tarvitse olla hiljaa ja nätisti.

Jos pappi puhuu, hänellä on kerrottavana vain jokin yksi tärkeä asia – saman verran kuin aikuiselle jää normaalista saarnasta mieleen. Ehtoollinen jaetaan yhtä lailla lapsillekin, tai sen tilalta siunaus, jos liikaa jännittää.

Lopuksi on tärkeää saada messupassiin tarra ja sekä aikuiset että lapset lähtevät iloisina ja Pyhän koskettamina.

Ainoa, mitä perhemessusta puuttuu verrattuna tavalliseen messuun, on alusta loppuun jatkuva hiiskumaton hiljaisuus. Lapset ja hiljaisuus kun sopivat huonosti yhteen.

Tavallisena sunnuntaina liian usein kuulee kommentteja tai vanhempien pelkoja, että lapsen ääni pilaa koko messukokemuksen.

Perhemessussa asiat tehdään lasten ehdoilla.

— Iida Glumoff

Perhemessussa kaikkia sen sijaan puhuttelee lasten ääni ja elämänilo.

Lapset ovat elävä ja jatkuva muistutus siitä, että Jumalan edessä asioiden ei tarvitse olla täydellisyyteen asti hiottuja, vaan Hänelle ihminen on arvokas sellaisena kuin on, omien taitojen ja puutteiden kanssa.

Ärsyttääkö lasten meno siksi, että kaipaamme Jumalalta täydellisyyden lahjoittamista eikä keskeneräisyyden sietämistä?

Eräänä kiirastorstaina olin kirkossa ja ehtoollispöytään viereeni tuli perhe, jossa oli arviolta kolmevuotias lapsi. Hän sai siunauksen vanhempiensa välissä.

Kun perhe nousi, vanhemmat niiasivat, kumarsivat ja tekivät ristinmerkit.

Lapsi katsoi tätä äärimmäisen keskittyneenä, pohti selkeästi mitä hänen pitäisi nyt tehdä – ja ratkaisi asian tekemällä liikesarjan pää–olkapää–peppu–polvet–varpaat.

Ihan varmasti näinkin tulee kokonaan siunatuksi.

Kirjoittaja on Oulunsalon seurakuntapastori

Anna palautetta kolumnista

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulunsalon seurakunta