Pääkirjoitus: Lapsiperheköyhyys keskellämme

30.4.19

Kirkon jäsen on varsinainen hyväntekijä, sillä jäsenten varoilla kirkko tukee perheiden hyvinvointia, muistuttaa Pekka Asikainen.


Teksti: Pekka Asikainen . Kuvat: Sanna Krook .

Parhaillaan vallan kulisseissa käydään neuvotteluja uudesta hallituspohjasta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko määritteli viime syksynä omat hallitusohjelmatavoitteensa. Yhtenä kirkon yhteiskunnallisena nostona on lapsiperheköyhyys.

Parin viikon päästä Jyväskylän Kirkkopäivillä eri puolueiden edustajat keskustelevat köyhyysongelmasta maassamme. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan 471 000 suomalaista elää tilanteessa, jossa heidän tulonsa eivät riitä arjen perustarpeisiin. Tämä tarkoittaa puutteita asumisessa, ravinnossa, terveydenhoidossa ja vaatetuksessa. Erityisen vakavia seurauksia köyhyydestä on lapsille.

Kirkon pitäisi avata mahdollisuuksia tehdä konkreettisesti hyvää.

Pekka Asikainen

Ihanteena on, että jokaisella lapsella olisi yhtäläiset mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä. Tämä ei kuitenkaan toteudu. Köyhyys tulee päivittäin vastaan diakoniatyössä. Kirkon diakoniarahaston avustushakemuksissa lapsiperheköyhyyden todellisuus näkyy selvästi.

Köyhien perheiden lapset putoavat harrastuksista. Erityisen vakavaa on eriarvoistumisen heijastuminen koulunkäyntiin. Tietokoneet ja urheiluvälineet jäävät hankkimatta. Toisen asteen oppikirjat ja tarvikkeet voivat nousta ylitsepääsemättömäksi esteeksi koulukiusaamisesta puhumattakaan.

Kirkon jäsen on varsinainen hyväntekijä, sillä jäsenten varoilla kirkko tukee perheiden hyvinvointia tarjoamalla muun muassa perheneuvonnan ja diakonian laadukkaita palveluita maksutta. Diakoninen ulottuvuus voisi olla vahvemminkin esillä kirkon kaikissa kohtaamisissa, sillä diakonia kumpuaa kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta ja palvelusta.

Kirkon pitäisi reilummin avata vapaaehtoisille mahdollisuuksia tehdä konkreettisesti hyvää seurakunnissa. Voisivatko seurakunnat näyttää diakonian saralla suuntaa tulevina vuosina Oulun seudulla, jossa kirkko, kaupunki, eri järjestöt ja yritykset poistaisivat yhdessä köyhyyttä?

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja

Anna palautetta kirjoituksesta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Seurakunnat