Kuva: Kaikki synnit -tv-sarja, Maria Sid ja Johannes Holopainen

Lestadiolaisuus rikoksen näyttämönä

10.4.19

Kuusiosainen rikossarja Kaikki synnit sijoittuu Oulun seudulle.


Teksti: Olli Seppälä / Kotimaa24 . Kuvat: Nora Norrlin .

Kirjallisuudessa on viime vuosina käsitelty Pauliina Rauhalan Taivaslaulun myötä yksilön suhdetta lestadiolaiseen yhteisöön. Nyt aiheen käsittely laajenee tv-sarjan puolelle.

Merja Aakon ja Mika Ronkaisen käsikirjoittama ja Ronkaisen ohjaamaa kuusiosainen Kaikki synnit vie syvemmälle lestadiolaisuuden kipupisteisiin kuin ehkä koskaan aiemmin televisiodraamassa. Sarja sai parhaan tv-sarjan käsikirjoituksen palkinnon alkuvuodesta Göteborgin elokuvafestivaaleilla.

Oulun kirjailijatalossa parhaillaan työskentelevät Aakko ja Ronkainen ovat kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta ja käyneet koulun Haapavedellä. Kumpikaan ei ole ollut vanhoillislestadiolaisen yhteisön jäsen, mutta se on heille muutoin tuttua.

– Kävin äitini kanssa suviseuroilla, vaikka emme kuuluneet liikkeeseen. Se oli ihan normaalia, kertoo Mika Ronkainen.

Draamassa täytyy tiivistää

Vanhoillislestadiolaisuuden kuvaus Kaikki synnit -sarjassa on tavallista tarkempaa ja moni-ilmeisempää. Kyse ei kuitenkaan ole dokumentista, vaan draamasta, jolloin asioita täytyy tiivistää. Niinpä mukana on moni viime vuosien lehtiotsikoissa ollut lestadiolaisuuteen liitetty ongelma.

– Halusimme sijoittaa sarjamme Pohjois-Pohjanmaalle ja lestadiolaiseen yhteisöön, koska sellaista sarjaa ei oltu aiemmin tehty, Merja Aakko sanoo.

Aakko on taustaltaan toimittaja, Ronkainen dokumenttielokuvien tekijä.

Kaksi murhaa käynnistää tapahtumat

Kaikki synnit käynnistyy, kun kuvitteellisen Varjakan kunnan alueelta löytyy kaksi ruumista. Kumpikin on tapettu tavalla, joka viittaa rituaalimurhaan. Paikalle lähetetään kaksi tutkijaa keskusrikospoliisista.

Toinen poliiseista, Lauri Räihä (Johannes Holopainen) on itse kotoisin Varjakasta ja hänen perheensä on vanhoillislestadiolainen. Räihä on jättänyt liikkeen, eikä ole ollut vuosiin yhteydessä vanhempiinsa.

Toinen poliisi on omasta vapaudestaan tarkka Sanna Tervo (Maria Sid), joka ei tiedä lestadiolaisuudesta tuon taivaallista. Hänelle Oulun seutukin on outo maa.

Sarjan edetessä lestadiolaisuuden käsittely tiivistyy ja alkaa käydä selväksi, että jollain tavalla rikokset liittyvät liikkeen toimintatapoihin ja haluun kontrolloida jäseniään. Paikkakunnalla vaikuttaa myös aktiivinen ja anarkistinen uskonnottomien liike, joka vaatii jopa lasten ottamista pois lestadiolaisilta.

Sarja on täynnä eri suuntiin viittaavia jännitettä ja nykyajan ilmiöiden synnyttämiä ristiriitoja. Samalla Varjakka on kuvattu fiktion ja rikosdraaman tekemisen vapaudella ikään kuin ajastaan jäljessä olevaksi paikaksi. Esimerkiksi missään noin pienellä paikkakunnalle tuskin on enää omaa poliisiasemaa.

Anteeksi saamisen teema kasvaa

Rikosten ratkaisemisen oheen kummallakin poliisilla nousee henkilökohtainen kysymys anteeksiantamisesta. Voiko kaikki synnit saada anteeksi? Kummallakin on omassa elämässä kipukohdat, jotka vaativat tulla esiin.

Sarjan nimi saa uuden merkityksen, joka ei koske enää lestadiolaista yhteisöä, vaan kaikkia ihmisiä. Usein rikossarjat tuppaavat lässähtämään lopussa, mutta Kaikki synnit nousee uudelle tasolle. Katsojalle jää ikään kuin kohottunut olo näkemästään, mikä on poikkeuksellista.

Turhaan ei Göteborgin elokuvajuhlien palkintoraati sanonut, että Aakko ja Ronkainen liikkuvat rohkeasti tarinankerronnan riskirajoilla.

Kuvissa näkyy Lumijoen kirkko

Kaikki synnit on kuvattu Oulun ympäristössä. Kuvissa näkyvä kirkko on Lumijoen kirkko ja poliisiasema on Lumijoen kunnantalo.

Sarjan lajityyppiä voi sanoa nordic noiriksi, pohjoismaiseksi uudeksi rikossarjaksi. Tosin Aakko ja Ronkainen sanovat yrittäneensä välttää sen pahimpia kliseitä. He sanovat myös halunneensa kuvata lestadiolaisen yhteisön inhimillisesti ja ymmärtäen, eikä käyttää sitä vain toiseutta edustamaan.

Kaikki synnit on Elisa Viihteen alkuperäissarja. Toisin sanoen se on nähtävissä vain maksullisesta suoratoistopalvelusta, eikä se ainakaan toistaiseksi ole Suomessa nähtävissä muualla. Sarja tuli katsottavaksi viime viikolla.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä