Mikä on tärkeintä pääsiäisessä?

17.4.19

Miten herkut ja koristeet liittyvät pääsiäiseen? Miksi kaikki eivät pitäneet Jeesuksesta? Mikä on tärkeintä pääsiäisessä? Muun muassa tällaisiin koululaisten kysymyksiin etsittiin vastauksia RT:n pääsiäisnumerossa vuonna 2014.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pixabay .

Miten herkut ja koristeet liittyvät pääsiäiseen? Miksi kaikki eivät pitäneet Jeesuksesta? Mikä on tärkeintä pääsiäisessä? Kempeleen Ylikylän koulun 4A- ja 4C-luokan oppilaat tekivät Rauhan Tervehdyksen pääsiäislehteen vuonna 2014 pääsiäisaiheisia kysymyksiä, joihin toimituksen pyynnöstä vastauksia antoivat Limingan seurakunnan diakoni Ritva Sassali (jutussa lyhenteellä RS), Tyrnävän kappalaisena tuolloin toiminut Outi Pohjanen (jutussa OP)  sekä Kempeleen seurakunnan koulupappina työskennellyt Paulus Pikkarainen (jutussa PP) .

Miten tiput, kananmunat, suklaa, virpominen ja rairuoho liittyvät pääsiäiseen?
Pääsiäiskoristeet – virpomisvitsat, pajunkissat, narsissit, rairuoho, suklaa- tai kananmunat – ovat uuden elämän vertauskuvia. Uutta elämää kuvaavat myös hiirenkorvalle puhjenneet koivunoksat, pääsiäistiput, höyhenet, kanat ja kukot.
Muna on eri puolilla maailmaa tunnettu hedelmällisyyden ja kasvun vertauskuva. Rikkoutunut munankuori kuvastaa tyhjää hautaa ja ylösnousemusta. Joku on keksinyt, että myös suklaasta voi tehdä munan muotoisen herkun. Suklaamunalla on sama symbolinen merkitys.
Alun perin munia on värjätty punaiseksi; väri viittaa ristillä vuotaneeseen Kristuksen vereen. (RS)

Mistä nimi pääsiäinen on peräisin?
Pääsiäisen suomenkielinen nimi viittaa jostakin pois pääsemiseen. Jeesuksen tavoin juutalaiset juhlivat pääsiäistä Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi.
Kristityt viettävät ilojuhlaa siksi, että Jeesuksen ansiosta olemme päässeet vapaaksi synnin ja kuoleman orjuudesta. Konkreettisesti tuota helpotusta kuvaa se, että pääsemme eroon paastonajasta. (OP)

Oliko Jeesuksen aikana pääsiäistä?
Jeesuksen aikanakin vietettiin pääsiäistä, mutta sen merkitys oli toinen. Jeesus kuului juutalaiseen kansaan, joka juhli pääsiäisenä vapautumistaan Egyptin orjuudesta.
Juutalaiset muistelevat yhä edelleen pääsiäisenä kertomusta Mooseksesta, autiomaavaelluksesta ja Israeliin pääsemisestä.
Me kristityt muistelemme puolestaan pääsiäisenä ennen kaikkea Jeesusta. Kristillistä pääsiäistä alettiin viettää Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. (PP)

Miksi Juudas suuteli Jeesusta, että sotilaat tunnistaisivat Jeesuksen? Juudas olisi voinut vaikka halata.
Me suomalaiset emme ole oikein tottuneet poskisuudelmiin tervehtiessä, mutta monessa maassa se on tärkeä tapa. Juudas tekeytyi Jeesuksen ystäväksi, vaikka todellisuudessa samalla hetkellä petti Jeesuksen. (OP)

Miksi Jeesus söi viimeisen aterian?
Jeesus tiesi, että hän kuolee Jerusalemissa, jonne oli opetuslastensa kanssa saapunut. Hän halusi kokoontua samaan pöytään lähimpien ystäviensä kanssa vielä kerran.
Aterian yhteydessä Jeesuksella oli tilaisuus muistuttaa seuraajiaan kahdesta tärkeästä asiasta: 1) Palvelkaa ihmisiä. 2) Jeesus on itse läsnä ja antaa syntimme anteeksi, kun nautimme ehtoollista. Kun syömme leipää ja viiniä Jeesuksen muistoksi, on kuin emme olisikaan erossa hänestä. (OP)

Miksi Jeesus ristiinnaulittiin? Miksi kaikki eivät pitäneet Jeesuksesta?
Koska ihmiset eivät ymmärtäneet Jeesuksen opetuksia.
Jeesus ajatteli kaikkien ihmisten olevan yhtä arvokkaita ja Jumalalle rakkaita. Monet, erityisesti valtaapitävät, loukkaantuivat näistä ajatuksista. Samat henkilöt eivät myöskään olleet valmiita hyväksymään Jeesusta Jumalan Poikana ja Kristuksena.
Varmistaakseen, että kansa ei nouse heitä vastaan ja turvatakseen oman asemansa he päättivät sysätä rauhaa ja oikeudenmukaisuutta tahtoneen Jeesuksen syrjään. Näin tehdessään he toivoivat, että ihmiset pian unohtaisivat Jeesuksen ja hänen opetuksensa. (PP)

Jeesus ristiinnaulittiin pitkäperjantaina. Miksi Jeesus nousi kuolleista kolmen päivän kuluttua?
Viaton Jeesus kuoli ristillä kaikkien ihmisten tekemien syntien vuoksi. Kolmantena päivänä kuoleman jälkeen Jumala herätti hänet kuolleista.
Noustessaan kuolleista Jeesus osoitti, että synnit on todella sovitettu ja samalla kuolema on voitettu. Kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan Jeesus toi siis anteeksiannon ja avasi tien ikuiseen elämään.
Mutta miksi kuolemasta piti kulua juuri kolme päivää? Varmastikin siksi, että näin oli ennustuksissa luvattu.
Juutalaisessa ajattelussa kolmella päivällä kuoleman jälkeen oli myös oma erityinen merkityksensä. Se merkitsi pysyvää siirtymistä elämästä kuolemaan. Jeesuksen kohdalla näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hän nousi kuolleista uudelleen eloon. Siinä on pääsiäisen ihme. (PP)

Kuinka Jeesus nousi kuolleista?
Kysymys siitä, miten Jeesus nousi kuolleista, kuuluu niihin kysymyksiin, joihin meille ei ole annettu vastausta. Evankeliumit kertovat kaikki jo tapahtuneesta asiasta.
On ajateltu, että ehkä Jeesuksen syntymä – siirtymä taivaallisesta ihmisille tuttuun maailmaan – voidaan näyttää ihmisille lähempää, kun taas se hetki, jolloin Jeesus palaa maallisesta Jumalan kirkkauden maailmaan on syytä jättää vielä salatuksi.
Raamatussa sanotaan, että Jeesus herätettiin kuolleista. Ylösnousemusruumis on erilainen kuin maallinen ruumis samalla tavalla kuin maahan haudattu siemen on erilainen kuin siitä aikanaan kasvava kasvi. Silti ne ovat samaa olemusta. (OP)

Mikä on tärkeintä pääsiäisessä?
Kristittyjen pääsiäistä alettiin viettää Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana. Ristiinnaulitsemisen jälkeen kolmantena päivänä Jeesus nousi haudasta, niin kuin oli ennustettu.
Näin Jeesus voitti kuoleman vallan ja pääsiäisen ihme kertoo meille, että elämä ei pääty kuolemaan, vaan meitä odottaa iankaikkinen elämä. Pääsiäinen onkin kristittyjen suurin juhla. (RS)

Pääsiäisessä tärkeintä on, että saan uskoa Jumalan rakastavan ihmistä, vaikka tämä on syntinen. Rakkaus kestää vielä kuolemassakin.
Jumala lahjoittaa syntisille anteeksiantamuksen ja kuolleille ylösnousemuksen. Pääsiäinen antaa voiman elää ja kuolla rohkeasti. (OP)

Pääsiäisenä on mukavaa istuttaa rairuohoa, syödä pääsiäismunia ja seurata kevään saapumista. Rairuoho, pääsiäismunat ja kevät viittaavat kaikki uuteen elämään.
Tärkeintä pääsiäisessä onkin muistaa, kuinka Jumala on antanut meille Jeesuksessa ikuisen elämän. Siitä saa iloita yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Samalla voi herkutella pääsiäisruuilla ja nauttia keväästä. (PP)

 

Juttu on julkaistu alun perin Rauhan Tervehdyksessä numero 15/2014

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen