Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Mitä lapsesi äänestäisi?

2.4.19

Nuorten uskosta muutokseen tulisi vanhempienkin ikäluokien ottaa oppia. Äänestäessä voi olla idealisti, kirjoittaa Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Sukupolvien välinen kuilu on noussut selkeästi esille viime viikkojen puheenvuoroissa.

Nuoret protestoivat ilmastonmuutoksen takia ja kaipaavat konkreettisia tekoja, vanhemmat ikäluokat pyrkivät syyllistettyinä perustelemaan tekojaan ja tekemättömyyksiään.

Nuoret eivät ymmärrä vanhempiaan, ja vanhemmilla sukupolvilla on vain hatara käsitys nuorison tulevaisuudentuskasta.

Nuoret eivät ymmärrä vanhempiaan, ja vanhemmilla sukupolvilla on vain hatara käsitys nuorison tulevaisuudentuskasta.

Elsi Salovaara

Keskustelu käy kiivaana varsinkin, koska elämme kaksien vaalien kevättä. Parin viikon päästä olemme valinneet ne 200 edustajaa, jotka laativat koko Suomea koskevia lakeja ja linjauksia. Toukokuussa taas valitsemme ne suomalaiset, jotka ovat laatimassa direktiivejä kokonaisen maanosan kansoille.

Keskustelua seuratessa kuulostaa toisinaan siltä, että sukupolvet puhuvat eri kieltä. Ehkä se johtuu myös siitä, että eri-ikäisiä kiinnostavat eri asiat. Kärjistetysti voi sanoa, että nuori pohtii opintotuen määrää, keski-ikäinen tulevia eläkkeitä, seniorit taas hoivapaikkojen riittävyyttä.

Jokainen meistä on osa kokonaisuutta, ja vaaleissa valitut vastuunkantajat edustavat meitä. Siksi soisi, että jokainen äänioikeuden omaava myös sitä käyttäisi.

Äänestyspäätöstä tehdessä on uskallettava heittäytyä. Vaikka ei olisi ihan ”satavarma”, että juuri tämä henkilö, puolue tai valitsijayhdistys on minulle juuri se oikea, on yritettävä valita paras, tai ainakin mahdollisimman hyvä vaihtoehto.

Valintaa tehdessä vanhemmat ikäluokat voisivat ottaa oppia nuorista siinä, ettemme kadottaisi uskoa muutokseen. Maailmaa voi muuttaa. Kun valitsemme ehdokasta, meidän on kysyttävä itseltämme myös sitä, mitä tulevat sukupolvet tekisivät.

Äänestäessä voi olla myös idealisti.

Kommentoi ja anna palautetta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä