Musiikilla on monenlaisia vaikutuksia. Hoitavaa musiikkia kuullaan Karjasillan kirkossa ensi sunnuntaina.

Musiikki hoitaa surevaa

1.4.19

Karjasillan kirkossa hiljennytään ensi sunnuntaina luopumisen äärelle sävelten avulla.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Pixabay .

Sävel tavoittaa ihmisen silloinkin, kun sanat eivät. Näin on myös surussa elävän ihmisen kohdalla.

Karjasillan kirkossa kuullaan ensi sunnuntaina sureville suunnattua, hoitavaa musiikkia. Surusta valoon -konsertissa musiikki käy vuoropuhelua raamatuntekstien kanssa.

Tilaisuuteen osallistuvan kanttori Juha Sorannan mukaan musiikki on hyvä väline surun käsittelyssä, sillä sen avulla saa suoraan yhteyden tunteisiin.

– Sanoilla emme aina syystä tai toisesta tavoita ihmistä. Musiikki hoitaa, sillä se vaikuttaa ilman, että sitä aktiivisesti kuuntelisi.

 

Musiikki peilaa ja synnyttää tunteita

Tutkimusnäyttö musiikin hoitavasta ja hyvää tekevästä vaikutuksesta lisääntyy koko ajan. Samalla lisääntyy myös musiikin käyttö hoidon ja hoivan välineenä.

Musiikin terapeuttiset vaikutukset ovat olemassa, vaikka ei varsinaisessa musiikkiterapiassa oltaisikaan, sanoo musiikkiterapeutti ja kulttuurihyvinvoinnin yliopettaja Liisa-Maria Lilja-Viherlampi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta.

– Musiikki toimii peilinä mielessä oleville asioille. Se ilmaisee sen, miltä ihmisestä tuntuu, sillä jokainen sijoittaa musiikkiin itselle merkityksellisiä asioita: mielikuvia, tunteita ja muistoja.

– Toisaalta musiikki myös synnyttää tunteita, se voi esimerkiksi lohduttaa tai virkistää.

Lilja-Viherlampi kertoo ihmisen aivoissa syntyvän varsinaisen kuhinan, kun hän kuuntelee lempimusiikkiaan.

– Tutkimuksissa musiikin on todettu aivan konkreettisesti rakentavan aivoihin uusia yhteyksiä. Tästä on hyötyä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön saaneiden ihmisten kuntoutuksessa.

Yhdessä muiden kanssa kuunneltu tai laulettu musiikki saa aikaan myös jakamisen tunteen.

– Ihminen on tällöin yhtä aikaa oman asiansa äärellä yhdessä muiden kanssa, Lilja-Viherlampi toteaa.

 

Matalaa ja korkeaa, hidasta ja nopeaa

Missä musiikin taika sitten piilee? Kanttori Juha Sorannan mukaan musiikin herättämiin tunteisiin vaikuttaa esimerkiksi se, soiko musiikki matalalla vai korkealla taajuudella.

– Iloisen ihmisen puheäänen taso on korkeammalla taajuudella ja voimakkaampi kuin surevan. Siksi surutilanteisiin sopivat matalat taajuudet ja hiljaiset soinnit, selventää Soranta.

Myös rytmillä on merkitystä. Suruun sopivassa musiikissa syke on lähellä ihmisen leposykettä, mikä rauhoittaa kuulijaa.

Juha Soranta on kanttorin urallaan soittanut monenlaisissa tilanteissa ja eri tavoin menehtyneiden ihmisten hautajaisissa. Koskaan kukaan ei ole pyytänyt, ettei musiikkia olisi.

– Musiikki toimii aina, kun sen valitsee oikein.

 

Kirkko peittoaa kotisohvan

Suremisen tapoja on monia ja osa ihmisistä kokee surunsa hyvin yksityiseksi asiaksi. Miksi nähdä kirkkokonserttiin tulemisen vaiva, jos hoitavaa musiikkia voi kuunnella suoratoistopalvelusta kotisohvalla?

– Samaa kuoron, soitinten ja tilan efektiä ei voi kokea kotona. Lisäksi Karjasillan kirkon uruissa on sointi, joka ottaa ihmisen syleilyynsä. Sitä tunnetta ei tavoita korvanappien välityksellä.

– Tilaisuus voi olla myös yhdistävä kokemus, jota vahvistaa yhdessä laulettu virsi, Juha Soranta sanoo.

– Elävä musiikki on siitä erikoinen asia, että se syntyy tässä ja nyt. Sen jälkeen se on poissa. Musiikki on samaan aikaan näkymätöntä ja hoitavaa ja vaikka se häviää, sen vaikutus jää.

Kaikille avoin Surusta valoon -konsertti Karjasillan kirkossa sunnuntaina 7.4. klo 18–19.30. Konsertissa kuullaan urkujen, flyygelin ja sellon soittoa sekä raamatuntekstejä. Lauluosuudesta vastaa Cantio Laudis -kuoro. Tilaisuuden jälkeen on teehetki, jossa on mahdollisuus myös keskusteluun.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kirkko ja usko Yleinen