Riika Ruottinen kuvailee sanalla mahtava sitä kokemusta, joka hänellä on suuressa kuorossa laulamisesta ja kun vielä yhdessä harjoitellaan pääsiäiskonserttia varten Vivaldin Gloria-klassikkoteosta.

Musiikkia arjen yläpuolelta

9.4.19

Kuoronjohtaja neuvoo kuorolaisia nostamaan laululla esiintyjät ja kuuntelijat arjen yläpuolelle.


Lauluharrastus tuo mukanaan kiinnostavia oivalluksia, kuten tämän: ääni syntyy kehossa. Jo pieni kasvojen liike muuttaa ääntä.
Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoron harjoituksissa lauletaan mutta otetaan myös laulajien mielikuvitus käyttöön. Harjoituksissa keskitytään, miltä ääni kuulostaa, kun paikantaa sen lähteeksi sydämen. Entä millainen on ääni, kun se lähtee poskipäistä, vatsanpohjasta tai silmäkulmista?

Riika Ruottinen on laulanut katedraalikuorossa puolitoista vuotta. Noin vuoden ajan kuoro on harjoitellut toisen pääsiäispäivän konserttia varten. Silloin katedraalikuoro yhdessä Pudasjärven kirkkokuoron kanssa esittää Oulun tuomiokirkossa Vivaldin klassikkoteoksen Gloria.

Vuosi takana on ollut huikea. Kun Ruottinen aloitti lauluharrastuksen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen, toivoi hän nimenomaan pääsevänsä esittämään isoa teosta. Hän halusi tavoitteellista harjoittelua ja oli innostunut sekakuorosta.


Ikimuistoiseksi matkaa on tehnyt myös kanttori Henna-Mari Sivulan tapa tehdä työtä johtamansa kuoron kanssa. Ruottinen muistaa, kuinka Sivula kehotti heitä heti alkuvaiheessa laulamaan ”kuin arjen yläpuolella”.
– Tällaisen tunteen olen myös kokenut – jo harjoituksissa. Kirkkomiljöö harjoittelupaikkana edesauttaa tunteen syntymisessä.

Riika Ruottinen kertoo, että kuoron johtajan Henna-Mari Sivulan viesti kuorolaisille on ollut hyvää tekevää: Sivula painottaa, että jokainen laulaja ja kaikki äänet ovat yhtä tärkeitä kuorossa.

–  Kuoronjohtaja ohjaa kaikkia, kukaan ei jää huomioitta, häneltä saamme henkilökohtaista tukea tarpeen vaatiessa. Me kaikki kannamme yhdessä vastuuta konsertin onnistumisesta, Ruottinen kertoo.

Kuorolainen pitää tärkeänä sitä, että kuorossa on hyvä ilmapiiri. Lempeäksikin tunnelmaa katedraalikuorossa voisi Ruottisen mielestä kuvata.

– Pahalla tuulella ei musiikkia pidäkään tehdä, hän toteaa.

Koska Gloria on vaativa musiikkiteos, esiintyjät ovat harjoitelleet ahkerasti pitkin vuotta ja treenien määrä on lisääntynyt pääsiäisen lähestyessä. Perheen äiti Riika Ruottinen on joutunut välillä sovittelemaan muita menoja, jotta kuoroharrastus on onnistunut muiden mukana.

– Aina lähteminen ei ole ollut helppoa, mutta treeneistä on tullut hyvä mieli. Hyvän olon kanssa olen saanut lähteä takaisin kotiin.

Antonio Vivaldin Gloria su 21.4. klo 16 Pudäsjärven kirkossa ja ma 22.4. klo 16 Oulun tuomiokirkossa. Esiintyjinä: Oulun tuomiokirkon katedraalikuoro ja Pudasjärven kirkkokuoro. Virve Karen, sopraano, Sirkka Rautakoski, altto ja soitinyhtye, Antto Vanhala. Musiikinjohto Jukka Jaakola, Henna-Mari Sivula. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 e.