Nyt ilmoitetaan 3–5-vuotiaita seurakunnan syksyn päiväkerhoihin

16.4.19

Oululaisilla lapsiperheillä on parhaillaan mahdollisuus ilmoittaa perheen pikkuväkeä syksyllä alkaviin seurakunnan päiväkerhoihin. Limingassa, Lumijoella, Tyrnävällä sekä Muhoksella ilmoittautumisia otetaan vastaan toukokuussa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook .

Lapsilähtöinen toiminta. Lapsuuden arvostaminen. Aikuisen läsnäolo. Koulutetut ohjaajat. Kristillinen arvopohja. Näin listaa seurakuntien järjestämien päiväkerhojen vahvuuksia Oulujoen varhaiskasvatuksen ohjaaja Maaret Sulkala.

– Lapsiperheessä alkuvuodet ovat tärkeitä vuosia. Päiväkerhoja tarjoamalla seurakunta haluaa olla suojelemassa lapsuutta ja tukemassa vanhemmuutta, Sulkala sanoo.

Seurakuntien päiväkerhoja vetävät ovat huomanneet, että osalla vanhemmista on ennakkoluuloja päiväkerhotoimintaa kohtaan.

– Perheet yleensä tietävät, että päiväkerhoilla on kristillinen arvopohja. Näiden arvojen välittämistä pidetään hyvänä, mutta samalla saatetaan hiukan pelätä, että hengellisyys menee yli kaiken muun toiminnan.

Pelko on Sulkalan mukaan aiheeton.

– Päiväkerhossa toiminta on hyvin lapsilähtöistä: on tilaa leikille, liikunnalle, ulkoilulle, musisoinnille ja kädentaidoille.

Päiväkerhotoiminnan kristillinen arvopohja tulee esille esimerkiksi siinä, kun päiväkerhossa opetellaan muiden ihmisten kanssa toimimista tai toisten kunnioittamista.

– Ne ovat kylläkin arvoja, joita kuka tahansa varmaan haluaa lapsensa oppivan.

Kerhossa 3–5-vuotiaille tulevat tutuiksi myös kirkkovuoden varrelle osuvat kirkkovuoden juhlat ja perinteet.

Hartaushetki päiväkerhossa pidetään joskus joka kerhokerralla, joskus harvemmin.

– Päiväkerhon hartauksissa ei istuta hievahtamatta paikoillaan vaan enemmän puuhaillaan ja ihmetellään yhdessä ja tartutaan niihin kysymyksiin joita lapsille herää, Sulkala korostaa.

Kerholainen ei ole hartauksissa passiivinen kuuntelija vaan aktiivinen osallistuja.

– Lapsiryhmän kanssa saatetaan mennä vaikka luontoon ihmettelemään, miten Jumala on luonut tämän maailman ja toivoo että me pitäisimme siitä huolta.

Päiväkerhoissa opetellaan taitoja, joita lapsi tarvitsee esikoulussa ja koulussa

Päiväkodeissa lapset oppivat taitoja, joita tarvitsee myöhemmin eskarissa ja ekaluokkalaisena.

– Kaikki vanhemmat eivät ehkä tiedä, että seurakunnan päiväkerhossa lapsi saa samoja valmiuksia kuin päivähoidossa, Maaret Sulkala arvelee.

Päiväkerhoissa noudatetaan samaa varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin päivähoidossakin.

Yhdeksi päiväkerhojen valtiksi Sulkala nostaa vielä kiireettömyyden ja kohtaamisen:

– Päiväkerhossa ryhmäkoot ovat maltillisia, aikuisilla on ehkä enemmän aikaa lapsille kuin päiväkodeissa.

Päiväkerhojen toiminta on myös tavoitteellista.

– Jotta pystymme tukemaan lapsen kasvua, huoltajien kanssa käydään läpi lapsen vahvuuksia sekä perheen toiveita.

Hiukkavaaratalon päiväkerho muuttaa Marssikadun tiloihin

Kasvavan Hiukkavaaran alueella kunnallisessa päiväkodissa on ollut viime aikoina niin paljon lapsia, että siellä ei ole järjestetty avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa. Perheitä, jotka eivät tarvitse lapsilleen kokopäivähoitoa on ohjattu kysymään kerhotoimintaa muun muassa juuri seurakunnan päiväkerhoista.

Hiukkavaaratalossa kaksi vuotta toiminut Oulujoen seurakunnan pitämä päiväkerho muuttaa kesäkuussa uusiin tiloihin, jotka seurakunta saa Marssikadulle valmistuvan kaupan yhteyteen.

Hiukkavaaran alueella toimivat tahot kuten seurakunta, päivähoito, nuorisotoimi, koulutoimi, neuvola sekä järjestöt kokoontuvat muutamia kertoja vuodessa suunnittelemaan toimintaa niin, että se ei olisi päällekkäistä.

– Tavoitteena on, että alueella olisi mahdollisimman monipuolista toimintaa ilman päällekkäisyyksiä. Ei esimerkiksi kannata järjestää montaa perhekahvilaa samana päivänä samalla kellonlyömällä.

Tällä hetkellä päiväkerhoryhmiä on Oulujoen seurakunnan alueelle tulossa tulevana syksynä kaksi. Hiukkavaarassa kokoontuu yksi ryhmä kahdesti viikossa aamupäivisin. Myllyojalla kokoontuu ryhmä kolmena päivänä viikossa iltapäivisin.

Entäpä jos ilmoittautuneita on niin paljon, että ryhmiin eivät kaikki halukkaat mahdu?

– No sehän olisi vain positiivinen ongelma, johon mietimme sitten seurakunnassa ratkaisua, Sulkala lupaa.

 

Miten kerhoihin ilmoittaudutaan?

Onko päiväkerho maksullinen?

  • Oulussa seurakuntien päiväkerhoihin ilmoittautuminen päättyy huhtikuun lopussa. Lisätietoja seurakuntien järjestämistä päiväkerhoista löytyy osoitteesta oulunseurakunnat.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille/paivakerho . Samasta paikasta löytyy linkki ilmoittautumisten tekoon.  Vaikka perhe ei vielä olisi ihan varma syksystään, kannattaa päiväkerhoon silti ilmoittautua jo nyt. Paikkoja voi kysellä myös vielä syksyllä, etenkin jos lapsi täyttää kolme vuotta vasta loppuvuodesta.
  • Lumijoella uusien päiväkerholaisten ilmoittautumisia otetaan vastaan 20. –21.5. kello 9.30–14.30 numerossa 044-7750601. Päiväkerhot 3–5-vuotiaille kokoontuvat kerran viikossa., 3-vuotiailla 1,5 tuntia ja isommilla 2 tuntia kerrallaan. Päiväkerhot ovat maksuttomia.
  • Limingassa päiväkerhoihin ilmoittaudutaan toukokuun aikana. Linkki tulee seurakunnan nettisivuille (liminganseurakunta.fi) Päiväkerhoa 3–5-vuotiaille on kerran viikossa, 5-vuotiaat kokoontuvat kaksi kertaa viikossa. Kerhomaksu on 24 euroa/kerhokausi, seuraavilta sisaruksilta 20 e.
  • Tyrnävällä päiväkerhoihin ilmoittaudutaan 20.5.–2.6. seurakunnan kotisivujen kautta (tyrnavanseurakunta.fi).Ryhmiin otetaan 4–5-vuotiaita eli 2014 ja 2015 syntyneitä lapsia. Päiväkerho on koolla kerran viikossa 2,5 tuntia kerrallaan. Kerhomaksu on 20 euroa kerhokaudelta.
  • Muhoksella päiväkerhoihin ilmoittaudutaan 6.–10.5. sähköisesti (muhoksenseurakunta.fi). Kerhot on suunnattu 3–5 -vuotiaille ja ne kokoontuvat kaksi kertaa viikossa seurakuntatalolla, kerran viikossa Päivärinteellä, kaksi ja puoli tuntia kerrallaan. Lukukausimaksu on 20 euroa/30 euroa.

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat Yleinen