Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku.

Kolumni: Parempi ihminen

2.4.19

Todennäköisyys tulla tapetuksi on nyt pienempi kuin koskaan. Myös todennäköisyys tulla toisen autetuksi on suurempi kuin koskaan, muistuttaa Jaakko Tuisku.


Teksti: Jaakko Tuisku . Kuvat: Sanna Krook .

Jos Bill Gates saisi ottaa mukaansa autiolle saarelle yhden kirjan, se olisi kuulemma Stiven Pinkerin kirja The better angels of our nature eli ”luontomme paremmat enkelit”.

Pinkerin kirjan keskeinen teema on se, että elämme ihmiskunnan rauhallisinta ja onnellisinta aikaa. Vuodesta 1992 väkivaltatilastot ovat puolittuneet. Todennäköisyys tulla tapetuksi on nyt pienempi kuin koskaan. Myös todennäköisyys tulla toisen autetuksi on suurempi kuin koskaan.

No mutta, onko ihmisestä todella tullut parempi? Olemmeko astuneet johonkin uuteen, hyvyyden aikakauteen?

Riippuu mittarista. Moninaiset uhat vaanivat tätä aikaa. Varmasti olemme tietoisempia tekojemme vaikutuksista suhteessa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Olemme myös yhä tietoisempia uhreista.

Pidämme esillä uhrin hätää.

— Jaakko Tuisku

Uutisissa onnettomuuksista, iskuista, tuhoista, aika lailla ensimmäisten informaatioiden joukossa on tieto uhrien lukumäärästä. Esimerkiksi metoo-kampanjan myötä, myös toisenlaiset uhrit on nostettu tietoisuuteen. Pidämme esillä uhrin hätää. Olemme tosiaan auliimpia lähettämään rahaa, apua, auttajia, sinne missä hätä on.

Teologi David Bentley Hartin mukaan ristiinnaulittu Jeesus runnoi ajatuksen jokaisen ihmisen arvosta länsimaiseen ihmiskäsitykseen. Jeesus huomasi nälkäiset ja janoiset. Hän antoi arvon syrjäytyneille. Hän rakasti vihollisia.

Emme ole perillä ”luvatussa maassa”, mutta Jeesuksen antama esimerkki kantaa edelleen.

Hartin mukaan kristinuskon tulo on ainoa todellinen vallankumous ihmiskunnan historiassa. Vaikka maailma antaa kunnian paremmasta ihmisestä valistuksen vaikutuksille, emme pärjää vain järjellä. Kristinuskosta nousee vastuunottaminen, anteeksiantaminen ja toivo. Se tekee meistä parempia.

Kirjoittaja on Haukiputaan kirkkoherra

Anna palautetta kolumnista täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Näkemyksiä