Ehdokaspostia: Vanhushoiva kuntoon

8.4.19

Vasemmiston ehdokkaan Risto Kalliorinteen mukaan julkisten palvelujen yksityistämiselle tulisi painaa jarrua.


Alkuvuoden aikana on nähty huolestuttavia uutisia vanhuspalveluista. Liian vähäisellä hoitajamäärällä toteutetut palvelut eivät monin paikoin täytä inhimillisen hoivapalvelun kriteerejä. Vuorolistoihin merkityt ”haamuhoitajat”, aliravitsemus ja lääkkeenhoidon ongelmat ovat räikeimpiä epäkohtia, jotka ovat johtaneet jopa pikaisiin toimipisteiden sulkemisiin.

Lähes poikkeuksetta ongelmat on raportoitu suurten yksityisten hoivapalveluketjujen palvelupisteistä. Oikeiston ihannoimat yksityiset palvelut ovat pettäneet lupauksensa inhimillisestä hoivasta, kun raha on jyrännyt inhimillisen hoivan.

Yhteiskunnan täytyy aina huolehtia heikoimmista. Palvelukodeissa asuvat vanhukset ovat tehneet pitkän päivätyön ja ansaitsevat hyvän ja turvallisen vanhuuden. On tärkeää, että julkisten palvelujen yksityistämiselle painetaan jarrua.

Vanhuspalvelujen 0.7 hoitajamitoitus on toteutettava ja voitontavoittelu hoivapalveluilla kiellettävä. Kuntien kilpailuttamien palvelujen laatukriteerit on päivitettävä, laadun oltava hintaa tärkeämpi valintaperuste ja valvontaa kiristettävä.

Me pystymme takaamaan jokaiselle inhimillisen vanhuuden. Meillä on siihen varaa ja takanamme on kansalaisten tuki.

Risto Kalliorinne
kansanedustajaehdokas (vas.)

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä