Joissakin seurakunnissa järjestetään pääsiäisyön messu ja nautitaan sen jälkeen yhteinen ateria. Kuva on Helsingin Alppilasta.

Pöytä on katettu pääsiäisyönä

17.4.19

Pääsiäisyön messut käynnistyvät lauantaina kello 23. Messun päätteeksi on tarjolla pääsiäisateria Oulunsalossa, Karjasillalla, Haukiputaalla ja Pyhän Tuomaan kirkolla.


Marita Ahlgren Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen

– Onhan se erilaista kuin tavallisesti. Messu alkaa iltayöstä eikä sen jälkeen mennä nukkumaan, vaan syödään yhdessä, miettii oulunsalolainen Pirkko Alanen.

Alanen odottaa jo kotiseurakunnassaan järjestettävää pääsiäisyön messua ja sen jälkeen tarjottavaa, yhteistä ateriaa.

Oulunsalon seurakunnassa pääsiäisyön messu ruokailuineen järjestetään nyt ensimmäisen kerran.
Aikaisemmin pääsiäismessu on kuulunut ensimmäisen pääsiäispäivän aamuun eikä sen päätteeksi ole ollut yhteisruokailua.

Pirkko Alaselle pääsiäinen merkitsee kristikunnan suurinta juhlaa, jonka odotuksen tuntee sisimmässään. Pääsiäismessussa on hänen mukaansa aina oma tunnelmansa.

– Nyt kun messu on iltayöstä, siinä voi olla jotain samaa kuin jouluyön messussa. Olen odottavalla mielellä, Alanen pohtii.

 

Yömessu syntyi seurakuntalaisten toiveesta

Pääsiäisyön messu järjestetään useissa Oulun seurakunnissa. Yhteinen ateria on tarjolla messun päätteeksi  Oulunsalon lisäksi Pyhän Tuomaan kirkolla, Karjasillalla ja Haukiputaalla.

Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa kertoo pääsiäisyön messun ruokailuineen olleen mielessä jo pidemmän aikaa. Viimeinen nytkäys asian toteutumiseksi oli seurakuntalaisilta viime pääsiäisen alla tullut toive.

– Tuolloin aika ei riittänyt tapahtuman järjestelyihin, mutta tänä vuonna se onnistuu, Satomaa kertoo.

Pääsiäisyön aterian nauttimisella on pitkät perinteet. Petri Satomaa muistuttaa sen kuuluneen jo alkuseurakunnan aikoihin.

– Silloin kokoonnuttiin nimenomaan yöllä odottamaan pääsiäisen alkamista ja juhlistamaan ylösnousemusta.

 

Tarjolla on brunssityylinen ateria

Toimitalon yläsalissa tarjottavan aterian valmistaa Oulun seurakuntayhtymien emäntäpalvelut. Se tekee ruoan myös Haukiputaan seurakunnan pääsiäisyöhön.

Keittäjä Anne Kyllönen kertoo emäntäpalveluiden varautuneen Oulunsalossa noin 120 henkilön saapumiseen. Tarjolla on brunssityyppinen ateria.

– Menu sisältää lammaspyöryköitä, tsatsikia, kananmunia, erilaisia salaatteja ja patonkia sekä rahkaa.

 

Lisääntyvä valo tuo tunnelmaa kirkkoon

Olennainen osa yömessun tunnelmaa on valaistus. Oulunsalon kirkossa on messun alkaessa hämärää.

Valo lisääntyy, kun kirkkoon tulijat tuovat sinne heille ovella jaetut tuohukset. Samaan aikaan lisätään myös kirkon omaa valaistusta.

– Myös tämä voi olla kokemuksena mieluisa, kirkkoherra toteaa.

 

Pääsiäiskoristeet esille lauantaina

Petri Satomaa odottaa pääsiäisyön messuun enemmän osallistujia kuin perinteisessä pääsiäispäivän messussa on ollut.

– Oletan, että paikalla voi olla myös nuorta väkeä, jota tällaiset ilta- ja yöaikaan järjestettävät tapahtumat ovat perinteisesti vetäneet.

– Ateriakin voi houkutella. Onhan se erikoinen aika syödä näinkin tuhdisti.

Pirkko Alasen pääsiäisen odotus on ennen kaikkea juhlaa edeltävien tapahtumien ajattelemista ja uudelleen elämistä. Sitä kautta ne omalla tavallaan siirtyvät osaksi nykyhetkeä.

Vaikka Alanen valmistelee pääsiäistä muun muassa leipomalla ja laittamalla esille kukkia, juhla näkyy kodissa vasta lauantaina.

– Lapsuudenkodissani koristeet aseteltiin esille lauantaina, koska perjantain ajateltiin kuvastavan vielä kärsimystä.

– Tätä tapaa olen noudattanut itsekin.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kirkko ja usko Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta Yleinen