Srilankalaiset osallistuivat rukoushetken toimittamiseen.

Srilankalaiset halusivat rukoushetken

25.4.19

Hätä, toivo paremmasta ja rukous rauhan puolesta yhdisti ihmisiä yli uskontojen keskiviikkoiltana Oulun tuomiokirkossa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Oulun tuomiokirkossa vietettiin keskiviikkona harvinaislaatuinen tilaisuus, kun Oulussa asuvia srilankalaisia ja heidän suomalaisia ystäviään kokoontui rukoushetkeen.

Hartaassa ja surusävytteisessä hetkessä muistettiin rukouksissa Sri Lankaa, jossa koettiin pääsiäissunnuntain aamuna useita pommi-iskuja. Rukouksissa muistettiin tuhoisien iskujen uhreja, loukkaantuneita ja heidän läheisiään.

Oulun srilankalaiset olivat itse aloitteellisia tilaisuuden järjestämisessä.

Tilaisuuden teki harvinaislaatuiseksi osaltaan se, että yhteiseen rukoukseen Oulun tuomiokirkossa liittyi monen eri uskonnon edustajia. Oulussa asuvien srilankalaisten joukossa on niin budhalalaisia, hinduja, muslimeja kuin kristittyjä.

Pelko laskeutui jälleen ihmisten pariin

Sandum Dasanayake kertoi, ettei uskonto eikä se, ettei heillä ole yhtä yhteistä äidinkieltä, ole raja-aita ihmisten välillä. Siksi myös tuomiokirkossa toivottiin, että srilankalaiset pitävät nyt yhtä yli kieli- ja uskontorajojen ja näyttävät näin terroristeille vahvuutensa. Pahalle ei saa antaa voittoa.

Dasanayake sanoi olevansa surullinen siitä, että kymmenen rauhan vuoden jälkeen  Sri Lankassa joudutaan jälleen pelkäämään.

– Pahat muistot ovat nousseet erityisesti niiden mieleen, jotka ovat kokeneet maan pitkän sisällisodan. Toivon, että Sri Lankassa päästäisiin nopeasti takaisin normaaliin elämään, vaikka tiedän, että ihmiset kyselevät nyt, onko jossakin vielä räjähtämättömiä pommeja.

Dasanayaken mukaan pommi-iskut eivät nousseet uskonnoista vaan ne olivat terroristien tekemiä.

Sri Lankan pääsiäissunnuntain pommi-iskujen uhriluku on noussut jo 359:ään.

Hienoa toimintaa luterilaiselta kirkolta

Rukoushetkessä oli paikalla Oulun englanninkielisen leikkikoulun henkilökuntaa. Leikkikoulussa on useita srilankalaisia lapsia, kertovat Ulla Terho ja Raija Malmi.

Terho kertoi kuulleensa uutisen iskuista lomansa keskellä. Huoli syntyi heti, sillä leikkikoulussa tiedettiin, että yksi Oulussa asuva srilankalaisperhe oli matkustanut pääsiäisenä kotimaahansa.

– Saimme kuitenkin nopeasti helpottavan tiedon, että he ovat turvassa.

Terho iloitsi siitä, että tuomiokirkon ovet olivat auki hädän hetkellä yhteistä rukousta kaipaaville heidän erilaisista uskonnollisista taustoistaan huolimatta.

– Mahtavaa, näin kirkkomme kuuluukin toimia ja ottaa ihmiset vastaan.

Rukoushetken toimittivat englanninkielellä tuomiokirkkoseurakunnan pastori Salla Autere ja Oulun seurakuntien yliopistopastori Ari Savuoja, joka tunsi entuudestaan osan srilankalaisista työnsa kautta.

Iltahetkessä puhuivat myös srilankalaiset. Kanttorina oli Péter Marosvári.

Rukoushetken jälkeen kirkkoväki kokoontui hetkeksi juttelemaan kirkon takaosaan.

Täsmennys juttuun: 25.4. päivittyi tieto Sri Lankan uhrien todellisesta määrästä.  Viranomaisten mukaan pääsiäissunnuntain pommi-iskujen uhrien määrä on noin 100 vähemmän, kuin aiemmin oli ilmoitettu. Ennen päivittinyttä tietoa uhreja kerrottiin olevan 359. Siksi myös tässä jutussa esiintyy tuo luku.