Kuva: Vihkihetkeen 9.9.2017 Oulun tuomiokirkossa osallistui seitsemän paria.
Seuraavat vihkihetket Oulun tuomiokirkossa ovat 30.8. ja 22.11.2019. Kuva vuodelta 2017.

Alttarille marssitaan yhdessä

10.5.19

Häämusiikin vaihtoehtoja esitellään Oulun tuomiokirkossa perjantaina 17. toukokuuta kaikille avoimessa Häämusiikki-konsertissa.


Teksti: Ulla Keski-Filppula Elsi Salovaara . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

Juhannushäiden kutsukortit lähtevät postiin ihan näinä päivinä ja myös muiden kesähäiden järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa.

Musiikki on merkittävä osa ikimuistoista tilaisuutta. Apua sopivien sävelmien valintaan saa musiikin ammattilaiselta, kanttorilta.

– Kanttorille voi soittaa tai lähettää sähköpostia. Tai voidaan sopia tapaaminen, jossa tutustutaan erilaisiin vaihtoehtoihin, Tuiran seurakunnan kanttori Anu Arvola kannustaa.

Omaa ikimuistoista päiväänsä suunnittelevien kannattaa suunnata perjantaina 17. toukokuuta kello 19 Oulun tuomiokirkkoon kuuntelemaan, kun Oulun seurakuntien kanttorit soittavat häämusiikkia.

Häämusiikkikonsertissa on esillä myös yksinlauluja

Häämusiikkikonsertin tavoitteena on antaa häitä suunnitteleville pareille monipuolinen kattaus vihkimusiikista. Tunnin mittaisessa tilaisuudessa esitetään häämarsseja ja muita urkukappaleita sekä vihkitilaisuuteen sopivia yksinlauluja ja virsiä.

Konsertin järjestävät Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat ja mukana musisoimassa on kanttoreita kaikista seitsemästä seurakunnasta.

Kirkkoon on vapaa pääsy ja sinne ovat tervetulleita tulevat hääparit ja muut häämusiikista kiinnostuneet myös Oulun ulkopuolelta.

Häämusiikkikonsertin päätyttyä on myös mahdollista jäädä keskustelemaan paikalla olevien kanttorien kanssa omista toiveistaan musiikin suhteen.

Vihittäessä marssitaan molempiin suuntiin

Kirkollisessa vihkimisessä soitetaan marssimusiikit tilaisuuden alkuun ja loppuun.

– Nykyään esitetään usein toiveita perinteisten häämarssien tilalle. Yleensä toive on hyvin perusteltu; se saattaa liittyä johonkin hääparille tärkeään tapahtumaan, Arvola kuvailee.

Kirkollisissa häissä lauletaan myös virsi tai vaihtoehtoisesti kuullaan jokin musiikkiesitys.

Kirkossa musiikin voi toteuttaa kanttori tai erikseen palkattu muusikko. Esiintyjä voi olla myös tuttu tai sukulainen.

– Erikoisempien toiveiden toteuttamiseen kanttori tarvitsee valmistautumisaikaa, joten kannattaa ottaa musiikkitoiveet esille hyvissä ajoin, Arvola kehottaa.

Joskus osa musiikista on kuunneltu äänitteeltä, mikäli muu toteutus ei ole jostain syystä ollut mahdollinen kirkossa.

Hääjuhlaankin kanttori voi mennä piipahtamaan, jos esimerkiksi ruokailun alussa lauletaan virsi.

Anu Arvola

Ruokavirren säestykseen voi kutsua kanttorin

Pyynnöstä ja ajan sallimissa puitteissa kanttorit tulevat mukaan myös juhlaan, jos siellä tarvitaan musiikin ammattilaista. Kesälauantait asettavat tosin toiveille haasteita.

Arvolan mukaan hääjuhlaan pyydetään harvemmin.

– Hääjuhlaankin kanttori voi mennä piipahtamaan, jos esimerkiksi ruokailun alussa lauletaan virsi.

Jos haluaa hyvin vaivattomat, mutta juhlalliset häät, kannattaa hyödyntää perjantaina 30. elokuuta Oulun tuomiokirkossa järjestettävä vihkihetki.

Illan aikana vihitään kaikki paikalle saapuneet pariskunnat, joilla on esteettömyystodistus mukanaan.

Häämusiikkikonsertti perjantaina 17.5.2019 kello 19 Oulun tuomiokirkossa. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin. Kuuntele häämusiikkinäytteitä  osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/kuuntele-haamusiikkia

Rukoushetki vihkimisen vuosipäivänä

  • Avioliittoon vihkimisen vuosipäivänä on mahdollista viettää rukoushetki, jossa kiitetään yhteisestä elämästä ja pyydetään siunausta tuleviin vuosiin. Usein puhutaan vihkivalan uudistamisesta.
  • Rukoushetki voidaan toimittaa esimerkiksi sinä päivänä, kun avioliittoon vihkimisestä on kulunut vuosi tai kymmenen vuotta.
  • Luontevin vaihtoehto on pitää rukoushetki siinä paikassa, jossa vihkiminenkin on tapahtunut, mutta tilaisuus voidaan toimittaa myös muualla. Kirkkojen, tilojen ja pappien varaukset tehdään seurakunnan kirkkoherranvirastosta.
  • Rukoushetki alkaa virrellä tai vihkilaululla, jonka jälkeen lausutaan johdantosanat. Sen jälkeen tulee psalmi, raamatunluku, rukous ja siunaaminen.
  • Kuten hääjuhliin, myös rukoushetken jälkeisiin juhliin seurakuntalaiset saavat ilmaiseksi käyttöönsä seurakunnan tiloja.

 

Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat