Kuva: Kirkkopäivät Eero Huovisen vieraana Björn Wahlroos
Eero Huovinen ja Björn Wahlroos keskustelivat Kirkkopäivillä vähintäänkin värikkäästi muun muassa taloudesta ja Jumalasta.

Erilaiset kohtasivat kasvokkain

28.5.19

Jyväskylän Kirkkopäivillä kuultiin paljon arvoihin ja niiden yhteentörmäykseen liittyviä keskusteluja.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Heikki Kynsijärvi .

Ani harvoin Jyväkylän Kirkkopuistossa tapaa aamuvarhain hampaita peseviä lapsia ja nuoria. Heitä ilmestyi erivärisistä teltoista enemmänkin, ja he hymyilivät. Aamu oli ihmeen kaunis. Alkava päivä ei ollut heille mikä tahansa muiden joukossa.

Satojen paikallisten partiolaisten telttaleiri Jyväskylän Kirkkopäivillä oli olennainen osa kaupungissa järjestettyä kirkollista juhlaa. Harva kirkkopäivävieras taisi ajatella ”partiopuistossa” piipahtaessaan vastikään mediassa olleita otsikoita, joissa puhuttiin kirkon ja partion suhteen murroksesta. Kirkkopuistossa partion, uskonnon ja kirkon kumppanuus tuntui olevan ainoastaan ilon aihe.

Kirkkopäivät 17.–19. toukokuuta ja samaan aikaan pidetyt Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlat levittäytyivät kaupungin keskustassa muuallekin kuin Kirkkopuistoon. Juhlien läsnäolosta ihmisvilinän keskellä iloitsi Jyväskylän kirkkoherra Arto Viitala.

– Kirkko ei eristäytynyt minnekään vaan olimme siellä, missä ihmiset liikkuvat muutoinkin. Uskon, että tällainen hyvä näkyvyys palvelee paikallista seurakuntaa juhlien jälkeenkin. Kirkko tuli tutummaksi kaupunkilaisille.

Yksi keskustelu nousi ylitse muiden

Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat kokosivat Jyväskylään noin 10 000 kävijää. Lisäksi striimattua eli suoratoistettua ohjelmaa seurasi tuhansia katsojia puhelimien ja tietokoneiden päässä.

Julkisuus nosti etukäteen yhden Kirkkopäivien ohjelman ylitse muiden. Piispa Teemu Laajasalon, Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin keskustelu sananvapaudesta ja sen rajoista oli yksi päivien yleisömagneetti mutta 70 ohjelmanumeron sisälle mahtui paljon kiinnostavia, erityisesti kirkon ja yhteiskunnan tilanteeseen ja arvoihin liittyviä keskusteluja.

Yhteiskunnalliset aiheet toivat kaupunkiin muitakin poliitikkoja kuin Halla-ahon. Keinoista poistaa köyhyys olivat puhumassa muun muassa vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden Touko Aalto.

Lähetysjuhlat toivat kaupunkiin ihmisiä kaukaa maailmalta, kuten Pakistanista ja Nepalista.

Lähetystyöhön eri puolille maailmaa siunattiin 15 uutta työtekijää, heidän joukossaan Oulun hiippakunnassa piispaehdokkaana ollut, Israeliin lähtevä Jukka Hautala ja puoliso Iina Matikainen.

Ristiriitoja ei pelätty, ne kohdattiin

Köyhyyden vähentäminen ja sananvapaus eivät olleet ainoita aiheita, joista Kirkkopäivien keskustelijoilla oli näkemyseroja. Arto Viitala näkee tapahtuman onnistuneen juuri siinä, että se toi samoihin tiloihin eri tavalla ajattelevia kansalaisia.

– Vaikka asioista ei oltu aina samaa mieltä, olivat keskustelijat yhteydessä toisiinsa. He kohtasivat toisensa. Toivomme tietenkin, että emme lyöneet keskusteluilla lisää kiiloja ihmisten välille.

Kirkkopäivillä oli tarjolla maksutonta ohjelmaa, mutta koulutusohjelmista koko viikonlopulta perittiin 82,50 euron hinta. Viitala tietää, että maksu puhutti päivillä.

– Tulopuolta on oltava, kun näin isoa juhlaa järjestetään. Jos maksua ei perittäisi, miten tulopuolen voisi paikata, hän kysyy ja enteilee, että maksusta keskustellaan myös Oulussa, jossa järjestetään Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat 2021.

Vaikka asioista ei oltu samaa mieltä, keskustelijat olivat yhteydessä toisiinsa.

Arto Viitala

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä