Ethän heitä hukkaan hyviä lankoja! Niillä voi tehdä hyvää

7.5.19

Monet seurakunnat ottavat mielihyvin vastaan lankoja. Käsistään taitavat seurakuntalaiset loihtivat niistä käsitöitä. Töillä tai niiden myynnistä saadulla tuotolla tehdään hyvää kotiseurakunnassa taikka ulkomailla.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Iskikö into tehdä kevätsiivousta? Älä kuitenkaan siivousvimmassa heitä roskiin itsellesi turhaksi käyneitä villalankoja. Monissa seurakunnissa otetaan ilomielin vastaan lankalahjoituksia.

Käsitöillä tehdään seurakunnissa monenlaista hyvää:

Sukkia omaan seurakuntaan, nuttuja Afrikkaan

Esimerkiksi Tyrnävällä neulotaan nuttuja Etiopian vauvoille sekä sukkia, lapasia ja pipoja Romanian ja Moldovan lapsille.

Aamukammarissa, Nuttupiirissä sekä Murron ja Suutarinkylän diakoniakylätoimikunnissa syntyviä neulomuksia jää myös omaan seurakuntaan: tyrnäväläisille ikäihmisille lahjoitetaan syntymäpäiväkäynnillä villasukkapari, tyrnäväläisille vauvoille lahjoitetaan kastesukat.

– Olemme lahjoittaneet lisäksi Oulun yliopistosairaalan niin kutsuttuja syto-myssyjä ihmisille, joilta syövän hoitoon käytetyt sytostaattihoidot vievät hiukset päästä, kertoo diakoniatyöntekijä Salme Kinnunen.

Karjasillan seurakunnan Kastesukkapiiri kokoontuu Maikkulan kappelille neulomaan kastesukkia uusille seurakuntalaisille. Myös lähetystyölle neulotaan kerran kuussa, Lämykän Silimukassa.

– Lankalahjoitukset olisivat mieluisia, uskoo lähetyssihteeri Paula Rosbacka.

Oulunsalossa kokoontuvan Neulontaa ja matkakumppanuutta -ryhmän valmistamat sukat, lapaset ja asusteet myydään Pysäkillä.

– Tuotolla autetaan oulunsalolaisia diakoniatyön asiakkaita, kertoo diakoniatyöntekijä Riitta Markus-Wikstedt.

Käsityötuotteita myös lahjoitetaan Yhteisvastuukeräyksen hyväksi järjestettäviin arpajaisiin taikka joulun aikaan diakoniatyön asiakkaille.

Nimikkolähettien ja lähetystyön hyväksi

Muun muassa mattoja, poppanaa ja sukkia myydään Kiimingin seurakunnan nimikkolähettien ja lähetystyön nimikkokohteiden hyväksi.

– Piispankamarissa Ylikiimingin asukastuvalla ja Lähetyspiirissä Montin-salissa tehdään käsitöitä etupäässä lähetyksen hyväksi, mutta halutessaan käsitöitä saa tehdä myös ihan omaksi iloksi ja mielen virkistykseksi, sanoo lähetyssihteeri Katri Tuomiharju.

Tuomiokirkkoseurakunnassa käsitöitä valmistuu Silmukka-ryhmässä.

– Tuotteet myydään lähetystyön hyväksi. Raha ohjautuu seurakunnan omien lähetyssopimusten kautta apua tarvitseville, sanoo lähetyssihteeri Anneli Nieminen.

Lahjoituksena otetaan vastaan myös hopea- sekä alpakkalusikoita, joista valmistetaan koruja.

Omaksi iloksi ja hyväntekeväisyyteen

Oulujoella käsitöitä ja askartelutöitä tehdään sekä omaksi iloksi että hyväntekeväisyyteen monikulttuurisessa kahvilassa, Neulansilmässä.

– Käsitöitä myydään myyjäisissä ja erilaisissa tilaisuuksissa. Tuotto ohjataan lähetysjärjestöjen kautta seurakuntamme nimikkolähettien tai nimikkokohteiden tukemiseen, sanoo lähetyssihteeri Katja Haipus.

Myös Oulujoella seurakunnan alueella kastetut lapset saavat kastesukat. Niitä voi tulla neulomaan Neulansilmän kokoontumisiin. On myös mahdollista hakea lankaa ja valmistaa sukkia kotona.

Lumijoella kokoontuu Omien käsitöiden ilta.

– Siellä on vapaus neuloa vauvasukkia kasteperheisiin, diakoniatyölle, keräyksiin taikka tehdä itselle, sanoo diakonistyöntekijä-seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä.

Hänen mukaansa Lumijoella on lisäksi iso joukko seurakuntalaisia, jotka tekevät käsitöitä kotona lahjoittaakseen niitä diakoniatyölle taikka vaikkapa Joulun lapsi -keräykseen.

Tuiran seurakunnan Käsityökahvilassa tehdään lähetystyön tarpeisiin kaikenlaista myytävää.

– Käsitöitä toimitetaan lisäksi kehitysmaihin ja paljon tuotteita tehdään Joulun lapsi -keräykseen, listaa lähetyssihteeri Tarja Oja-Viirret.

Seurakunnan alueella on diakonian hyväksi toimivia kerhoja. Lisäksi Tuiran kirkolla kokoontuu käsityökerho, joka neuloo oululaisille vanhuksille.

– Otamme mielellämme vastaan lankoja ja erilaisia askartelutarvikkeita. Tervetulleita ovat myös valmiit käsityöt sekä valmiit vauvanutut.

Näin lahjoitat lankoja, kangasta, kuteita, loimilankoja tai lusikoita:

TYRNÄVÄ: Käsityöpiirit ottavat vastaan kaikenlaisia lankoja. Lisätietoja salme.kinnunen@evl.fi, 044 7372 631 taikka riitta.pesonen@evl.fi, 044 7372 630

LUMIJOKI: Villalankaa tai käyttämätöntä kangasta voi toimittaa kirkkoherranvirastoon, lisätietoja numerosta 045 638 1973.

KIIMINKI:  Villalankoja (7 veljestä ja Nalle), matonkuteita ja loimilankoja voi tuoda lähetyssihteerin toimistoon, lisätiedot 040 551 6582 tai  katri.tuomiharju@evl.fi

OULUJOKI: Vastaan otetaan neulomiseen ja virkkaukseen sopivia lankoja (esimerkiksi bambupuuvilla tai sukkalangoiksi sopivat villa- ja merinovillalangat) sekä kangaskasseihin soveltuvia kankaita. Lisätietoja 044 316 1459 tai katja.haipus@evl.fi

OULUNSALO: Puhtaita, tuoksuttomia lankoja voi viedä kirkkoherranvirastoon. Lisätietoja 044 7453 848 tai riitta.markus-wikstedt@evl.fi

TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA: Villalankaa, hopealusikoita ja alpakkalusikoita voi jättää Keskustan srk-talon infoon Anneli Niemisen nimellä tai Silmukkaan (Isokatu 17) keskiviikkoisin klo 10–13. Lisätiedot 040 5747 105

TUIRA: Lankoja ja erilaisia askartelutarvikkeita (ei kankaita) otetaan vastaan Tuiran kirkolla. Lisätiedot 040 5747 172

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat