Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 2.6.

31.5.19

"Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta."


Pyhä Henki asuu sydämessä

Talousuutiset ovat monasti synkkiä. Konkursseja, lomautuksia ja syrjäytymistä. Pörssiromahdusten ja irtisanomisten maailmassa on tullut muodikkaaksi esitellä itävaltalaiselta Joseph Schumpeteriltä periytyvää ajatusta ”luovasta tuhosta”. Ajatusmallin mukaan vanhat yritykset, tuotteet ja ammatit joutavat väistyä uudempien ja parempien tieltä. Vaikka vanhan tuhoutuminen aiheuttaa asianosaisissa väliaikaista tuskaa, nousee savuavien raunioiden keskeltä feenikslintu levittäen uutta ja terveempää yritystoimintaa koko yhteiskuntaan. Teoriaa voidaan näppärästi hyödyntää lohduttavana hätäverukkeena, kun henkilöstölle tai veronmaksajille pitää jotenkin selitellä saneerausten ja alasajojen pitkällä tähtäimellä hyvää tuottavaa lopputulosta.

Jeesus paljasti opetuslapsilleen suunnitelmansa palata lähettäjänsä tykö. Ajatuskin Mestarin kuolemasta ja poistumisesta takaisin kirkkauteen oli kuulijoille järkytys. Miten he selviäisivät alituisen hengenvaaran keskellä?

Jeesus lupasi lähettää Puolustajan, mikä koituisi opetuslasten suureksi hyödyksi, ainakin pitkällä aikavälillä. Golgatan verisellä kummulla tuo lupaus ei luultavasti paljoakaan lohduttanut, mutta me jälkiviisaina tiedostamme, että Pyhän Hengen vuodatus synnytti kristillisen seurakunnan ja evankeliumin leviäminen yli koko telluksen alkoi.  Vaihtokauppa oli oivallinen, sillä tosi ihminen Jeesus Kristus oli ajan ja paikan rajoitusten alainen. Sen sijaan Pyhä Henki asuu kaikkien uskovien sydämessä ja kirkastaa meille totuuden, joka löytyy Kristuksesta. Totuuden Henki näyttää maailmalle todeksi synnin, vanhurskauden ja tuomion. Jumalan suuri suunnitelma oli siis sittenkin meille eduksi. Yhden kuolema antaa lukemattomille joukoille elämän.

Paha on jo tuomittu. Jatketaan siis voittajan puolella.

Esa Mangeloja
Kirjoittaja on takapenkin fariseus ja taloustieteen dosentti

 

Sunnuntai 2.6.2019

6. sunnuntai pääsiäisestä
Psalmi: Ps. 27:1-3, 7-9
1. lukukappale: Jes. 44:1-5
2. lukukappale: Room. 8:12-17
Evankeliumi: Joh. 15:26-16: 4

 

Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Kristuksen lupaama Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja opetuslasten (seurakunnan) välille, karkottaa pelon ja tekee kristityt osallisiksi Kristuksesta ja hänen lahjoittamastaan pelastuksesta. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa nimellä Abba, Isä.

 

Ps. 27: 1-3, 7-9

Herra on minun valoni ja apuni,
ketä minä pelkäisin?
  Herra on minun elämäni turva,
  ketä siis säikkyisin?
Kun vainoojat käyvät minua kohti iskeäkseen hampaansa minuun,
he itse kaatuvat, vihamieheni ja vastustajani suistuvat maahan.
  Vaikka sotajoukko saartaisi minut,
  sydämeni ei pelkäisi,
vaikka minua vastaan nousisi sota,
ei minulla olisi mitään hätää.
  Herra, kuule, kun huudan sinua!
  Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni.
Sydämeni muistaa sinun sanasi:
”Etsikää minun kasvojani.”
  Herra, minä tahdon etsiä sinua,
  älä kätke minulta kasvojasi!
Älä vihastu, älä torju palvelijaasi,
sinä olet aina ollut minun apuni.
  Älä nytkään jätä minua, älä hylkää,
  sinä Jumalani, sinä auttajani!

 

Jes. 44: 1-5

Ja nyt Jaakob, minun palvelijani, kuule,
kuule, Israel, sinä jonka olen valinnut!
Näin sanoo Herra, joka sinut loi
ja jo kohdussa sinut muovasi,
hän, joka auttaa sinua:
– Älä pelkää, palvelijani Jaakob,
sinä Jesurun, jonka olen valinnut.
Minä annan vesien virrata janoavalle,
purojen kuivaan maahan.
Minä vuodatan henkeni lapsiisi
ja siunaukseni vesoillesi,
ja he versovat kuin kaislikko,
kuin pajut purojen varsilla.
Niin yksi sanoo: ”Minä kuulun Herralle”,
toinen taas kutsuu itseään Jaakobin nimellä,
kolmas kirjoittaa käteensä: ”Herran oma”,
ja ottaa kunnianimekseen Israelin nimen.

 

Room. 8: 12-17

Meillä on siis velvollisuuksia, veljet, mutta ei itsekästä luontoamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte luontonne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte syntiset tekonne, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.

 

Joh. 15: 26-16: 4

Jeesus sanoi:
”Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta. Myös te olette minun todistajiani, olettehan olleet kanssani alusta asti.
Olen puhunut teille tämän, ettei uskonne koetuksissa sortuisi. Teidät erotetaan synagogasta, ja tulee sekin aika, jolloin jokainen, joka surmaa jonkun teistä, luulee toimittavansa pyhän palveluksen Jumalalle. Näin he tekevät, koska he eivät tunne Isää eivätkä minua. Olen puhunut tämän teille siksi, että kun se aika tulee, te muistaisitte minun sanoneen tämän teille.”

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko