Hemmo on Päiville kuin oma poika

29.5.19

Sunnuntaina 2.6. vietetään valtakunnallista kummipäivää. Ideana on kannustaa kummia ja kummilasta viettämään aikaa yhdessä. Päivi Jokinen viettää silloin tällöin kahdenkeskistä aikaa kummipoikansa Hemmo Ruottisen kanssa esimerkiksi käymällä kirjastossa.


Teksti: Kirsi Schali . Kuvat: Kirsi Schali .

Kummius tuntuu erityiseltä ja tekee aikuisten ystävyydestä spesiaalia, pohtii oululainen Päivi Jokinen.
Kahdeksan vuotta sitten hän sai ainutlaatuisen tehtävän: hyvä ystävä Riika Ruottinen pyysi häntä ensimmäisen lapsensa kummiksi.
Tuolloin Päivillä ei ollut vielä omia lapsia, joten Hemmo oli ensimmäinen pienokainen, jonka kasvua Päivi pääsi seuraamaan läheltä.
– Tuntui ihmeelliseltä ja tosi isolta kunnialta päästä kummiksi. Hemmon syntymä oli myös jännittävä hetki, Päivi kertoo.
Riikan mukaan Päivi oli innoissaan Hemmon syntymästä jo raskausaikana ja mietti hänelle nimeä.
– Minun odotusaikaan liittyi sellainen sattuma, että Hemmon laskettu aika oli Päivin syntymäpäivä, Riika huomauttaa.

Syntymä, ensimmäinen katse ja kaste olivat ikimuistoisia

Hemmon syntymä, ensimmäinen katsekontakti ja kaste ovat painuneet lähtemättömästi Päivin mieleen.
– Hemmon kastoi Ruottisten perhepappi, josta on tullut myös meidän perhepappi, Päivi sanoo.
Myöhemmin Päivi on saanut kolme lasta, ja kolme uutta kummilasta, joista jokaiseen on muodostunut erityinen suhde.
– Minulle kummiuteen liittyy jotain pyhää. Hemmo tuntuu kuin omalta lapselta, sitä tunnetta ei voi oikein edes selittää. Minulla on voimakas tarve pitää Hemmon puolta.
Tänä päivänä Hemmo on jo koululainen, joka harrastaa partiota, poikabalettia ja kitaransoittoa. Päivi sanoo tuntevansa hänen taidoistaan samankaltaista ylpeyttä kuin omien lastensa osaamisesta.

Ystävyys on syventynyt

Päivi ja Riika ovat tunteneet toisensa lukiovuosista lähtien, ja nykyisin Riika on Päivin keskimmäisen lapsen Martan kummi.
Perheet viettävät aikaa yleensä isolla porukalla vanhempien ja lasten kesken.
He ovat käyneet yhdessä muutamissa kirkkokonserteissa ja Päivin ehdotuksesta kouluun lähtevien siunaamisessa Kastellin kirkossa, kun Hemmo aloitti ensimmäisen luokan.
Päivin esikoinen Emma on syntynyt samana vuonna Hemmon kanssa, joten ystävykset ovat voineet seurata yhdessä lastensa koulunkäynnin aloittamista.
– Tuntuu kuin olisimme samaa perhettä. Hemmo on opettanut meidän Emmalle kännykän käyttöä ja Leeville kitaransoittoa, Päivi iloitsee.
Riika yhtyy Päivin sanoihin ja myöntää, että heidän lapsensa tuntuvat kuin serkuksilta.
– Kummius tekee ystävyydestäkin erityistä. Se on tiivistänyt meidän perheiden välistä yhteyttä, ja se tuntuu nyt tosi syvältä, Päivi sanoo.

 

Sunnuntaina 2.6. vietetään valtakunnallista kummipäivää. Ideana on kannustaa kummia ja kummilasta viettämään aikaa yhdessä. Oulussa kummipäivän järjestävät Oulun seurakunnat ja Oulun Superpark: kello 11– 8 kummi ja kummilapsi saavat Superparkissa huvia ja elämyksiä yhden lipun hinnalla. Tekemistä löytyy myös seurakuntien pisteeltä.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen