Kuva: Muonamessussa 2019 tarjottiin vegaanista ruokaa.
Seurakunnissa syödään paljon yhdessä. Yhteiset ateriat olivat olennainen osa jo varhaista kristillisyyttä. Syöminen kuuluu myös moniin messuihin. Kuva on Muonamessusta maaliskuulta Pyhän Tuomaan kirkossa. Vegaaniruokaa maistelevat keittiössä diakoniapiirin vapaaehtoiset Eija Pirinen ja Irma Vuoti.

Ilmastohuoli näkyy jo ruokalautasella

2.5.19

Seurakuntien keittiöissä valmistetaan yhä useammin ruokaa, joka on kannanotto ilmastoystävällisen elämäntavan puolesta.


Kuvat: Riitta Hirvonen .

Halpa tai peräti ilmainen ruoka laittaa ihmiset liikkeelle. Tämä tiedetään seurakunnissakin. Yhä enemmän kirkon keittiöissä huomioidaan ihmisten kiinnostus kasvisruokaa ja vegaanista ruokavaliota kohtaan.

Kun Oulun Pyhän Tuomaan kirkossa vietettiin keväällä Muonamessua, ensimmäistä kertaa tarjolla oli pelkästään vegaanista ruokaa, linssikeittoa.

Oulun seurakuntien pääemäntä Heli Laitinen pitää hyvänä sitä, että ihmisillä on seurakuntien aterioilla mahdollisuus maistella sellaisia ruokia, jotka saattavat olla heille entuudestaan tuntemattomia. Vegaaniset ruoat ja ruokaohjeet voivat olla monelle uusi asia, joka herättää kuitenkin kiinnostusta, sillä puhe ilmastomyönteisestä ruoasta on lähes jokapäiväistä.

Vaikka ihmisten kiinnostukset näkyvät seurakuntien aterioilla, eivät ruokalistat esimerkiksi rippileireillä tai eläkeläisten leireillä vaihdu yhtäkkiä kokonaan uusiksi. Lihaa on tarjolla edelleenkin ja makkarat paistuvat iltanuotioilla, Laitinen sanoo.

Uudenlainen ruokapuhe kantautuu seurakuntien keittiöihin, sillä Ilmastonmuutos otetaan kirkossa todesta. Tästä yksi esimerkki on kirkon oma energia- ja ilmasto-ohjelma, jossa mainitaan ilmastoystävällisen ruoan lisääminen yhtenä pyrkimyksenä.

Muutospuhe ei ole vain muille

Heli Laitinen korostaa ruokatottumuksissa rauhallista muutosta.

Pakolla ja määräyksillä ei saada hänen mukaansa parasta tulosta ruokavalion reivaamisessa ilmastoystävälliseen suuntaan. Juuri siksi on hyvä, että seurakunta voi olla muutoksen keskellä paikka, jossa uusia makuja pääsee helposti testaamaan.

– Hyvät makukokemukset ovat parempi keino kuin pakottaminen uudenlaiseen lautasmalliin, Laitinen toteaa ja näkee samalla, että muutoksen tarve ruokatottumuksissa on lopulta vääjäämätöntä tulevien sukupolvien kannalta.

– Muutos ei ole kehotus vain muille vaan myös itselleni. Raamattu puhuu viljelemisestä ja varjelemisesta, eikö muutoksen hyväksyminen siinä, mitä lautaselleen laittaa ole juuri varjelemista.

Muonamessun vapaaehtoiset ”auttavat kädet”, diakoniapiiriläiset Irma Vuoti, Margit Luuri, Liisa Juola sekä Eija Pirinen eivät oudoksuneet vegaanista vaihtoehtoa seurakunnan aterialla. Naiset kertoivat syövänsä terveellisesti jo tällä hetkellä. Heitä myös kiinnostaa ruokaan ja sen alkuperään liittyvä tietous.

Limingan seurakunnan emäntä Päivi Seppälä vastaa mielellään ”kyllä”, kun häneltä toivotaan kasvisruokaa yhteisille aterioille. Ensimmäisen kerran tänä keväänä hänelle perusteltiin kasvisruokatoivomusta erityisesti ilmastohuolella.

– Pyrin aina käyttämään mahdollisimman paljon lähi- ja luomuruokaa ruoanlaitossa. Kirkko haluaa elää ajassa, tämä näkyy myös ruokapuolella.

 

Ilmastonmuutos otetaan kirkossa todesta.

Muutosta näkyvissä Suviseuroissa

Pirkko Laurila tietää tarkasti, mitä ruokaa vanhoillislestadiolaisen liikkeen Suviseuroissa kuluu. Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen leirityön pääemäntä tietää senkin, ettei puhe ilmastomyönteisestä ruoasta ole mullistanut suurseurojen ruokalistoja uusiksi. Tämä tarkoittaa, että Muhoksen suviseuroissa tulevana kesänä kuuluu tasaisesti niin lihaa, kalaa kuin kasviksia.

Pieniä muutoksia ihmisten ruokavalinnoissa on kuitenkin havaittavissa, Laurila kertoo. Esimerkiksi tuoresalaatteja kului viime kesän Suviseuroissa reilusti enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Grillimakkaroita paistetaan, mutta menekissä on tapahtunut hienoista laskua.

– Ihmiset ovat kuitenkin valistuneita ja terveystietoisia. Jo nyt opistoseuroissa on tarjolla vegaaniruokavaihtoehto, Laurila selvittää.

Mitä ajatuksia juttu herättää sinussa? Anna meille palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Tuiran seurakunta