Isoniemeen nousee 3 miljoonan leirikeskus

23.5.19

Oulun yhteinen kirkkoneuvosto päätti esittää Haukiputaan Isoniemeen suunnitellun leirikeskuksen toteutumissuunnitelman hyväksymistä.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Linja Arkkitehdit Oy .

Kesäkuussa 2018 Oulun seuakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi Haukiputaan Isoniemeen hahmotellun leirikeskuksen hankesuunnitelman ja teki rakentamispäätöksen. Ensi kuussa se saa käsiteltäväkseen merenrantaleirikeskuksen toteutumissuunnitelman. Yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli suunnitelmaa 23. toukokuuta ja päätti esittää valtuustolle sen hyväksymistä.

Vuosi sitten hankkeen kustannuarvio oli 2,85 miljoonaa euroa, nyt hinta oli noussut alan yleisen kustannustason nousun myötä reiluun 3 miljoonaan euroon. Suunniteltu rakennusaika on marraskuusta 2019 vuoden 2020 lokakuuhun. Tavoiteaikataulu valmistumiselle on tammikuu 2021.

Leirikeskus on suunniteltu erityisesti lasten leirejä ja diakonian perheleirejä silmällä pitäen. Seurakuntalaisten toiveiden mukaisesti tilat on suunniteltu esteettömiksi, muunneltaviksi ja monikäyttöisiksi. Suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sisäilman laatuun, valaistukseen ja äänenvaimennukseen. Rakennuksessa ja tiloissa on käytetty hyväksi havaittuja, vähäpäästöisiä ja kestäviä materiaaleja ja tuotteita kestävän kehityksen mukaisesti.

Pihan toiminnot on sijoitettu niin, että arkaa luonnonympäristöä säästetään mahdollisimman paljon. Uusi rakentaminen ja toiminta sijoitetaan jo aikaisemmin rakennetuille alueille. Istutuksissa käytetään alueen luontaisia lajeja.

Uudisrakennuksen sijoittelu noudattelee maaston muotoja ja maisemanäkymiä hyödynnetään tärkeimmissä tiloissa. Päämateriaalina käytetään puuta. Pihalle sijoittuvat nuotiopaikka, leirikirkko, kota, peli- ja leikkikenttä, varasto- ja huoltorakennus, huoltoliikenteen pysäköintitilat sekä saattoliikenneväylä. Varsinainen pysäköintialue sijoitetaan leirikeskuksen sisääntulon läheisyyteen nykyiselle paikalle.

Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetusta leirikeskuksesta löytyy majoitustilat 48 hengelle, monipuolisia ja -toimisia kokoontumistiloja yhteensä 120 hengelle, ruuanvalmistuskeittiö, wc- ja saunatilat sekä keittiöhenkilökunnan sosiaalitilat.

Pääsisäänkäynti sijaitsee rakennuksen keskellä siten, että heti sisään tultaessa avautuu avara näkymä tilojen läpi suurista ikkunoista ulos ulkokirkolle ja merelle saakka. Aula yhdistyy saumattomasti olohuonetilaan.  Olohuone ja monitoimitila sijoittuvat rakennuksen keskiosaan niin, että taitto- ja siirtoseinien avulla tiloista voidaan yhdistää ja rajata erilaisia kokonaisuuksia kulloisenkin tarpeen mukaan.

Omaan siipeensä sijoittuvat majoitustilat voidaan rajata tarvittaessa kokonaan pois käytöstä. Majoitushuoneet ovat yhden käytävän varrella, ja jokaisessa huoneessa on oma suihkullinen wc-tila.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta sisältäen vihersuunnittelun vastaa Linja Arkkitehdit Oy. Rakenne- ja pohjasuunnittelu sekä akustiikkasuunnittelu on A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n käsialaa ja LVISA-suunnittelun toteuttaa Sweco Talotekniikka Oy.

Anna palautetta jutusta

Aiemmin aiheesta kirjoitettua:

Isoniemeen nousee uusi merenrantaleirikeskus

Pettymyksen keskellä löytyi myös ilonaiheita

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta