Kastemessussa ei tarvitse stressata järjestelyistä

6.5.19

Kastemessu on seurakunnan kädenojennus vastasyntyneiden koteihin. Ei tarvitse siivota, leipoa eikä laittaa. Me järjestämme perheelle ihanan juhlahetken, tiivistää kastemessun ideaa Karjasillan seurakunnan kappalainen Ulla Mitrunen.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook .

– Kastemessu on ihan kirkon huipputuote, Mitrunen hehkuttaa.

Karjasillan seurakunnassa tämä vaivaton tapa hoitaa kaste on mahdollista keväisin ja syksyisin. Seuraava kastemessu järjestetään toukokuun viimeisenä sunnuntaina.

Kastemessuun osallistuneilta perheiltä saadaan yksinomaan hyvää palautetta:

– Vanhemmat ovat olleet ihmeissään: saammeko tosiaan kaiken tämän valmiina ja ilmaiseksi. Myös juhlaan saapuneet sukulaiset ovat saattaneet hämmästellä, että seurakuntako tosiaan järjestää koko kastejuhlan.

Mitrusen mukaan kastemessuun osallistuneet ovat olleet iloisesti yllättyneitä myös siitä, kuinka kaunis, juhlava ja intiimi tilaisuus kastemessu on.

– Vaikka kastemessussa on yleensä useampia kastettavia lapsia, tilaisuus on samanaikaisesti kunkin perheen ja suvun yksityinen perhejuhla ja koko seurakunnalle mahdollisuus juhlia seurakunnan uutta jäsentä.

Mitrunen tietää, että kastejuhlan järjestäminen voi tuntua stressaavalta etenkin jos kyseessä on perheen ensimmäinen lapsi tai jos vanhemmat ovat nuoria.

– Kastemessussa ei tarvitse stressata mistään. Messun päätyttyä nautittavilla juhlakahveilla ei tarvitse miettiä, riittävätkö astiat, servietit taikka täytekakku. Seurakunta hoitaa kaiken sen.

– Edes kastemekkoa ei välttämättä tarvitse hankkia, sen saa lainaan seurakunnasta.

Huolehtia ei tarvitse sitäkään, muistavatko aikuiset kastemessun kulun taikka alkaako kastettava parkua kesken kastetoimituksen. Papin tehtävä on johdattaa juhlaväki kastemessun läpi.

– Kastemessu on lapsiystävällinen messu, Mitrunen korostaa.

Kaiken keskus on kastettava lapsi. Ei haittaa, vaikka juhlan keskushenkilöä alkaisi itkettää. Jos kastettava itkee kovasti, toimitus voidaan tarvittaessa keskeyttää hetkeksi. Tilaisuus etenee lapsen ehdoilla, Mitrunen painottaa.

Kastemaljan ääreen asetutaan perhekunta kerrallaan

Ennen kastemessua pappi käy perheen kanssa toimituskeskustelun, jossa käydään läpi ydinkohdat kasteen merkityksestä.

Kastemessun kulkua ei erikseen harjoitella, vaan pappi selittää messun kulun perheille ja heidän läheisilleen ennen tilaisuuden alkua.

Karjasillan kastemessuihin osallistuu tyypillisesti 2–3 perhettä kerrallaan. Mistään liukuhihnatilaisuudesta ei silti ole kyse.

Kasteperheet läheisineen istuvat kirkkosalin etuosassa. Kastemaljan ääreen asetutaan perhekunta kerrallaan.

Kasteen koskettavimpana hetkinä Mitrunen pitää ristinmerkin piirtämistä kastettavan otsaan ja rintaan.

– Risti – tuo maailman vahvin merkki – ei jää näkyviin, mutta Jumala näkee sen aina. Ristin merkillä lapsi otetaan Jumalan omaksi.

Merkityksellinen on tietysti myös itse kastehetki. Siinä pappi lausuu lapsen etunimet ja kastaa lapsen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, samalla vettä lapsen päähän kolme kertaa valaen.

Kun lapsen nimi on ilmoitettu ääneen seurakunnan edessä, pappi pyytää vielä läheisiä kastemaljan ympärille siunaamaan kastettua.

Kastetilaisuus kokoaa lapselle turvaverkkoa

Kasteessa lapsi otetaan kristittyjen maailmanlaajuisen yhteisön jäseneksi. Yhtä lailla voi ajatella, että kastetilaisuudessa lapsi liitetään sukuunsa ja luodaan turvaverkkoa lapsen elämän varrelle: paikalle kutsutaan yleensä ihmisiä, joiden toivotaan pysyvän mukana lapsen elämänvaiheissa.

Kastetilaisuudessa pappi osoittaa sanansa myös heille:

– Kummeilla ja isovanhemmilla on itseoikeutettu rooli lapsen elämässä, mutta vastuu kristillisestä kasvatuksesta on meillä jokaisella.

– Kastetilaisuudessa viestitän vanhemmille: katsokaa, kaikki nämä ihmiset ovat teidän arjessanne, teidän tukenanne – ette ole lapsen kasvatuksessa yksin.

Kastemessu Pyhän Andreaan kirkossa (Sulkakuja 8, Oulu) su 26.5. kello 12. Ilmoittautua voi 17.5. saakka: karjasillanseurakunta@evl.fi tai 08 5313 200

 

  • Kasteessa ihmisestä tulee Jumalan lapsi, kristitty ja seurakunnan jäsen.
  • Kirkon uskon mukaan kaste on parasta, mitä vanhemmat voivat lapselle antaa, sillä kasteessa on kyse Jumalan rakkaudesta. Kasteessa ihminen saa omakseen Jumalan rakkauden koko elämänsä ajaksi.
  • Ristiäisissä rukoillaan lapselle siunausta ja hyvää elämää: mitä kaikkea lapsen eri elämänvaiheissa sitten tapahtuukaan, Jumala lupaa olla mukana suojelemassa.

Lisätietoa kasteesta kirkon kastesivustolla kaste.fi

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kirkko ja usko