Anna Pasma tietää, ettei rukoukseen saa aina mieleistään vastausta.

Kiitos perheestä, sanoo nuori rukouksessaan

21.5.19

Anna Pasmalle rukous on tavallinen juttu elämässä. Yleinen puheenaihe se ei nuorten keskuudessa ole, sillä moni kokee aiheen hyvin henkilökohtaisena.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Sofia Pasma .

Oululainen rippikoululaisnuori Anna Pasma oppi iltarukouksen äidiltään. Hän muistaa, että rukous ennen nukkumaan menoa siskon kanssa toistui suurin piirtein samanlaisena. Rukouksessa muistettiin omaa perhettä.

Jumalalle puhuttiin myös elämän huonot jutut, kuten Anna sanoo, mutta hyvistä asioista ei unohdettu kiittää.
Kun lapsuus vaihtui nuoruudeksi, muuttui Annan iltarukous hieman. Rukous ei enää toistu niin samanlaisena. Kiitoksen sanominen kuuluu edelleen iltahetkeen.

Annan mielestä nuoret rukoilevat muutoinkin kuin rippikoulussa, jossa ulkoläksyjen joukossa on rukouksia, kuten Isä meidän -rukous.

– Eihän rukous kuitenkaan ole mikään yleinen puheenaihe nuorten parissa, ja voihan moni kokea aiheen hyvin henkilökohtaisena, hän arvelee.

Anna miettii kysymystä, onko hänestä joskus tuntunut siltä, että Jumala on pettänyt rukoilijan.

– En ehkä ole suorastaan pettynyt, sillä tiedän, että niin voi käydä omien pyyntöjensä kanssa. Rukoilemista en ole jättänyt, omista tuntemuksistaan pääsee yli.

 

”Kiva fiilis, kun kuuli oman rukouksensa”

Anna Pasmalle on tuttua se, että ihmiset voivat jättää jumalanpalveluksen alussa omia rukouksiaan osaksi yhteistä esirukousta. Hän on kuunnellut aiheita ja kuvaa rukouksia koskettaviksi.

– Minusta tuollainen tapa on kiva. Uskon, että tällaisella mahdollisuudella on merkitystä monille. Itsekin olen joskus laittanut rukoukseni ja kun kuulin, että se luettiin, syntyi kiva fiilis.

Vaikka Annan rukouksissa on usein läheisiä ihmisiä ja oman elämän sattumuksia, hänen mielestään rukoukseen voi liittää myös isoja, globaaleja aiheita, kuten ympäristöasioita.

Annan miettiessä, millaisia rukouksia nuoret kirjoittelevat esimerkiksi rippikoulun hartaushetkiä varten, keksii hän ainakin yhden asian, joka niissä yleensä toistuu.

– Nuoret kiittävät. Kiitos voi syntyä kodista, perheestä, opiskelumahdollisuudesta, kavereista. Oikeastaan mistä vain.

Anna jutusta toimitukselle palautetta

Pirita Satomaan rukoukseen yhdistyy joskus myös huumoria.

Pastori Riikka Honkavaara puhuu rukouksesta näin: ”Kaikki osaavat, kaikki voivat rukoilla.”

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Tuiran seurakunta