Kuva: Pystykuva ehdolle sivulle 9
Kirkollisen alan toimijat esittäytyivät markkinahenkisesti Jyväskylän kävelykadulla.

Koko kansan Kirkkopäivät Ouluun

27.5.19

Jos keskellä kaupunkia on kirkollinen tapahtuma, eivät ihmiset voi ovella törmätä siihen, että sinne onkin pääsymaksu, toteaa Oulussa 2021 pidettävien Kirkkopäivien koordinaattori Petri Satomaa.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Seuraavia Kirkkopäiviä vietetään yhdessä Lähetysjuhlien kanssa Oulussa toukokuussa 2021. Myös silloin suuressa roolissa on yhteiskunnallinen keskustelu, ainakin mikäli asiaa kysyy tapahtuman koordinaattorilta, Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaalta.

Hänen mukaansa Kirkkopäiviä voi verrata Suomi Areenaan, joka kokoaa maan päättäjiä joka heinäkuu Poriin.

– Kirkkopäivät on kirkollinen ja yhteiskunnallinen keskustelufoorumi. Kirkkopäivien tarkoitus on antaa ajattelemisen aihetta, ei niinkään rakentaa hengellisyyttä.

Tärkeää on tuoda esiin eri näkökulmia. Esimerkkinä Satomaa mainitsee Eero Huovisen ja Björn Wahlroosin kohtaamisen.

– He olivat näkemyksiltään hyvin etäällä toisistaan, mutta kävivät keskustelua hyvässä hengessä. Ja vaikka viihde ei Kirkkopäivillä ole pääosassa, ei haittaa, vaikka välillä saa nauraakin.

Kaikkiin itseään kiinnostaviin tapahtumiin ei millään ehdi Kirkkopäivilläkään osallistua. Suoratoistona verkkoon jaettavat tilaisuudet ja videotallenteet takaavat sen, että keskustelut on mahdollista katsoa myöhemminkin. Tähän pitää Satomaan mukaan panostaa.

Kirkkopäivien tarkoitus on antaa ajattelemisen aihetta, ei niinkään rakentaa hengellisyyttä.

Petri Satomaa

Oululaiset kirkkopäivävieraat Pekka Laukkanen, Niilo Pesonen, Seppo Pietilä, Petri Satomaa ja Pauli Niemelä vaihtoivat näkemyksiä Jyväskylän kaupunginkirkossa pidetyn köyhyyspaneelin jälkeen. Paneelisteina toimivat muun muassa Touko Aalto, Li Andersson ja Jussi Halla-aho.

Kirkkopäivät eivät myöskään saisi olla seurakunta-aktiivien kokoontuminen, vaan kaiken kansan tapahtuma. Koordinaattorina hän toivoo, että tilaisuudet voitaisiin pitää mahdollisimman pitkälti maksuttomina.

– Jos keskellä kaupunkia on kirkollinen tapahtuma, eivät ihmiset voi ovella törmätä siihen, että sinne onkin pääsymaksu.

Tuloja järjestelyjä ja esiintyjäpalkkioita varten on kuitenkin saatava jostain. Yksi mahdollisuus tähän voisivat olla yhteistyökumppaniksi tulevat yritykset.

– Penkkiurheilijoitakaan eivät häiritse sponsorien mainokset, hän vertaa.

Tapahtuman pääjärjestäjänä on Kirkkopalvelut ry. Aivan kuten Jyväskylässä, myös Oulussa Kirkkopäivien yhteydessä vietetään Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlia.

Tapahtumaa varten on perustettu 13-henkinen johtoryhmä, jossa on edustajia Kirkkopalveluiden, Suomen Lähetysseuran ja Oulun seurakuntayhtymän lisäksi myös Oulun kaupungilta ja Oulun tuomiokapitulista.

Teemaa ja visuaalista ilmettä lähdetään rakentamaan alkusyksystä, jolloin johtoryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran.

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lisää juttuja Kirkkopäivistä:

Lukutaidottomuus maailmalla jopa hätkäyttävän suurta

Uskonnot löivät kättä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat