Kolumni: Arvosta aikaasi

16.5.19

Golgatalla on valmistettu mittatilauksena yhteys ihmisen ja Jumalan välille ja yhteys asennetaan, jos ihminen suostuu, toteaa Martti Hannula.


Mieheltä kysyttiin, miten hänen elämäänsä vaikuttaisi tieto siitä, että hänellä on elinaikaa jäljellä enintään yksi vuosi. Hän vei kysymyksen Jumalan eteen ja koki saavansa uutta näkökulmaa.

Mies näki itsensä kohtaamassa eri tehtävissä olevia työtovereitaan. Sitten toinen hahmo kohtasi samat henkilöt. Hahmon asenne oli kaikissa tilanteissa sama: tuki ja rohkaisu.

Tämä kävi ilmi erityisesti tavassa, jolla hän kohtasi kyynelsilmäisen lähetin. Kuultuaan tarkemmin tämän ahdistuksesta hän myötäeläen otti taakan myös omakseen ja vakuutti: ”Kyllä me tästä selviydymme.”

Mies oivalsi hahmon kuvaavan Jeesusta. Tässä valossa hän tunnisti omien asenteidensa itsekeskeisyyden ja kysyi, tulisiko hänen siis alkaa tukea ja rohkaista toisia. Vastaus yllätti: ”Ei.” Pian se jatkui: ”…muuttukaa, uudistukaa mieleltänne…” (Room. 12:1, 2).

Mies tiesi, että itse ei voi mieltään muuttaa, se voi uudistua vain yhteydessä Jeesukseen. Tällainen yhteys on tarjolla kaikille, sillä Golgatalla on valmistettu mittatilauksena yhteys ihmisen ja Jumalan välille ja yhteys asennetaan, jos ihminen suostuu.

Elämä avautuu uudessa valossa: kaikki on lahjaa.

— Martti Hannula

Mies alkoi viipyä entistä pitempään hiljentyen Jumalan edessä. Näin elämä avautuu uudessa valossa: kaikki on lahjaa. Jokainen on arvokas ihmisenä, Jumalan luomana. Häntä tulee kunnioittaa hänenä itsenään, ei luokitella esimerkiksi aseman mukaan.

Aikakin on lahjaa ja meillä on vain tämä päivä. Huomisesta emme tiedä, mutta lupaus – kyllä me tästä selviydymme – kantaa silloinkin, kun edessä on ajan rajan kohtaaminen.

Tänään miehen huoneentauluna on aina niin valoisan mummon elämänohje: ”Tee työtä kuin iät’ eläisit, rukoile kuin tänään kuolisit!”

Kirjoittaja on oululainen kirkkovaltuutettu

 

Anna palautetta kirjoittajalle

 

Martti Hannulan muut kolumnit:

Kolumni: Sydäntä ja järkeä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä