Juho Karvonen, Jonne Siekkinen ja Kalle Soinilehto ovat Valkeinen.

Kun Valkeinen-yhtyeen jäsen menee metsään rauhoittumaan, seurauksena on räyhäkkää extreme metal -musiikkia

7.5.19

Oululainen, Valkiaisjärveltä nimensä lainannut bändi haluaa tuoda esille luonnon merkitystä.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Useimmat Jonne Siekkisen, Kalle Soinilehdon ja Juho Karvosen esittämistä lauluista ovat syntyneet luonnon keskellä tai saaneet siitä innoituksensa. Oululaisbändi haluaa tuoda esille luonnon merkitystä ihmiselle.

– Ihminen ei ole luonnon herra. Voimme laittaa sen aisoihin hetkeksi, mutta luonto iskee takaisin ennemmin tai myöhemmin, toteavat Madetojan musiikkilukiossa opiskelevat nuoret.

– Musiikkimme kertoo paitsi luonnon merkityksestä, myös siitä, että luontoa on suojeltava.

Tuiran kirkossakin pariin otteeseen esiintynyt bändi on ollut koossa kolmisen vuotta. Nimensä se on lainannut Oulussa sijaitsevalta Valkiasjärveltä, joka on yksi bändin jäseniä puoleensa vetävistä paikoista.

– Jotkut ovat lähteneet perjantai-iltaisin ryyppäämään, me olemme aina menneet metsään.

 

Black metallin soundi iskee, saatananpalvonta ei

Valkeisen perustaessaan Jonne Siekkiselle, Kalle Soinilehdolle ja Juho Karvoselle oli selvää, että musiikin tyylilaji on metal.

Musiikillisia vaikutteita he kertovat ottaneensa useista metal-musiikin alalajeista, joista black metal tuntuu soundeiltaan läheisimmältä.

Miksi valtavirrasta poikkeava metal? Jos laulun sanoma on tärkeä, miksi valita tyylilaji, jossa sanoituksista on ajoittain hankala saada selvää?

– Olemme kuunnelleet metal-musiikkia alakouluikäisistä saakka, joten se oli meille luonnollinen valinta, Siekkinen, Soinilehto ja Karvonen perustelevat.

– Se on myös ilmaisuvoimainen musiikin laji, siihen on helppo ladata kaikki tunteet.

– Joissakin tapahtumissa sanat on heijastettu myös valkokankaalle. Kun tyylilajimme ja täynnä tunnetta olevat sanat yhdistyvät, sanoma tulee esille täysillä.

Bändin jäsenet haluavat Valkeista kutsuttavan kuitenkin hevibändiksi mieluummin kuin black metal -bändiksi.

Perusteluna on, etteivät he halua tulla yhdistetyksi black metalliin usein liitettäviin asioihin.

– Sanoudumme tiukasti irti saatananpalvonnasta ja natsismista, soittajat korostavat.

 

Veri ei ole hevarille vieras sana

Laulujen sanoituksista vastaavat Juho Karvonen ja Jonne Siekkinen kertovat, ettei yhtyeen sanoma ole kirjoitettu suoraan lauluihin, vaan se tulee esille enemmänkin vertauskuvina. Teksti voi olla julmaakin.

– Lauluissa käytetään rankkoja sanoja, kuten ”veri”, ”riistäminen” ja ”hukkuminen”, koska se vahvistaa kappaleiden sanomaa, määrittelee Karvonen.

– Toisaalta osaamme myös herkistellä. Herkkyys tulee esille melodioissa ja akustisissa sovituksissa. Hyvä biisi toimii myös akustisena versiona, osa keikoistammekin on akustisia.

 

Lauantaina keikka Hiukkavaarassa

Valkeinen treenaa viikoittain Kalle Soinilehdon kodin kellarissa ”munkin ja kokiksen voimalla”, kuten bändin jäsenet sanovat.

Osaamisen tuloksia on päästy tähän mennessä esittelemään paitsi Tuiran seurakunnan järjestämissä nuorten illoissa, myös oman opinahjon keikoilla, Hyvän mielen talolla ja Walkers-kahvilassa. Seuraava keikka on luvassa Hiukkavaarassa sijaitsevalla Kokardi-Klubilla 11. toukokuuta.

– Siellä esiinnymme yhdessä kahden muun bändin kanssa. Tilaisuus alkaa kello 19, tervetuloa!

Anna palautetta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Perjantai-iltojen pelastajat

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä