Sairaalateologi Tuula Portinin alustuksen aihe on Uupumuksesta lepoon.

Mistä ihminen uupuu ja mitä uupuneen kannattaisi tehdä

7.5.19

Sairaalateologi Tuula Portin puhuu uupumuksen syistä ja antaa askelmerkkejä parempaan jaksamiseen Myllyojan seurakuntatalossa 15. toukokuuta.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Fabian Björk .

– Me kaikki olemme rajallisia ihmisiä. Kun elämään tulee tarpeeksi kuormittavia asioita, raja tulee vastaan.

Näin kuvailee uupumusta sairaalateologi Tuula Portin, joka luennoi aiheesta Naisten illassa keskiviikkona 15. toukokuuta. Myllyojan seurakuntatalossa käydään läpi uupumuksen syitä ja keinoja, joilla siitä voidaan toipua.

Portin toteaa uupumuksen aiheutuvan usein sairauden, läheisen sairastumisen tai kuoleman tai vaikkapa ihmissuhdekriisin seurauksena.

Myös työ voi aiheuttaa uupumusta.

– Kun työpaikalla on enemmän työtä kuin tekijöitä, työntekijä väsyy. Toinen työperäistä uupumusta aiheuttava asia on huono johtaminen.

Toisin kuin monesti ajatellaan, myös kaksi- ja kolmekymppiset voivat kokea uupumusta. Nuoria voivat painaa koulutus- ja työpaikan löytäminen, sosiaalisesta mediasta tulevat paineet ja yleinen informaatioähky.

 

Ole itsesi puolella

Joskus ihminen yrittää uupumusta tuntiessaan vain lisätä kierroksia ja painaa lisää kaasua. Tuula Portinin luennon otsikko Uupumuksesta lepoon antaa osviittaa siitä, mitä uupumusta tuntevan kannattaa tehdä.

– Uupuneen tulee kuunnella itseään. Hänen tulee miettiä jaksamisensa rajoja ja ottaa hetkiä, joissa ei ole kuormittavia tekijöitä.

– Toivon, että tilaisuuteen tuleva saisi rohkeuden olla itsensä puolella. Miettiä elämäänsä ja sitä, mitkä asiat tukevat hänen jaksamistaan ja hyvinvointiaan.

Hämeenlinnassa sairaalateologina työskentelevä Tuula Portin luennoi hyvinvointiin liittyvistä teemoista, mutta myös laulaa. Kaksi äänitettä julkaissut Portin on luvannut käynnistää Myllyojan tilaisuuden laulamalla. Ilta päättyy hartauteen ja iltapalaan.

Uupumuksesta lepoon -luento keskiviikkona 15.5. klo 18 Myllyojan seurakuntatalossa.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta