Opiskelijat avaavat pariksi viikoksi kesäkahvilan Limingan kirkkoon

29.5.19

Tervetuloa kesäkahvilaan! Näin toivottavat Nelli Karsikas, Elma Holappa, Eveliina Littow ja Inka Tiikkala, joiden pitämä kahvila avautuu Limingan kirkossa keskiviikkona 5. kesäkuuta.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Suklaamuffinit ovat reilun kokoisia. Runsaan kermavaahtokuorrutuksen kruunaavat isokokoiset suklaapalaset. Muun muassa tällaisilla leivonnaisilla herkutellaan kesäkuussa Limingan kirkossa.

Kesäkahvilaa kirkossa pyörittävät ammattiopisto Luovin Telma-koulutuksessa opiskelevat kehitysvammaiset nuoret.

– Valmistamme myös ainakin piirakoita, pitsoja ja korvapuusteja, suunnittelevat kesäkahvilassa työelämää harjoittelevat Eveliina Littow, Nelli Karsikas, Elma Holappa ja Inka Tiikkala.

–  Odotamme kesäkahvilan pitoa hyvin innoissamme, sanoo ammatillinen erityisopettaja Eija Patrikainen.

– Kirkkokahvila on opiskelijoillemme mahtava tilaisuus harjoitella oikeassa oppimisympäristössä. Ei oppilaitoksen opetustiloissa voi saavuttaa samanlaista oppimiskokemusta.

Idea kesäkahvilan pidosta kirkossa lähti talvella Limingan seurakuntapastorilta Olli Seikkulalta.

 

Joka päivä tarjolle tuoreita leivonnaisia

Kirkossa avattavaa kesäkahvilaa hoidetaan kahdessa vuorossa: kaksi opiskelijaa leipoo joka päivä tuoreita leivonnaisia Luovin opetuskeittiössä Kramsunkujalla, toiset kaksi opiskelijaa hoitavat kahvilapuolta – myyntiä, pöytien siistimistä ja tiskausta – kirkossa.

Opiskelijat eivät ole kahvilassa yksin vaan paikalla on koko ajan myös ohjaaja.

– Kahvilan pitoa on jo harjoiteltu talven ajan opiskelijakunnan kahvilassa, Patrikainen kertoo.

Telma-opinnoissa opiskellaan leivontaa ja ruoanlaittoa. Kesäkahvilaa silmälläpitäen on harjoiteltu myös kassatyöskentelyä ja tiskaamista.

Ja koska opiskelijat perehtyvät opinnoissaan myös kestävään kehitykseen, kesäkahvilassa ei tyydytä hörppimään pahvimukeista, vaan kahvilaan kuljetetaan oikeat kahvikupit ja lautaset Luovilta.

Opiskelijat ohjaajineen ovat jo käyneet tutustumassa tulevan kesäkahvilan tiloihin kirkossa.

– Jos ilmat ovat hyvät, voisimme ehkä tuoda pöytiä ja tuoleja kirkon pihamaalle, Eija Patrikainen ja ohjaaja Päivi Hartikainen miettivät.

 

Opiskelijat tarvitsevat työssäoppimispaikkoja

Ammattiopisto Luovi on ammatillinen oppilaitos, jonka opiskelijat tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään erityistä tukea. Tuen tarve voi johtua esimerkiksi vammasta, sairaudesta, oppimisvaikeuksista tai sosiaalisista syistä.

– Taidot karttuvat tekemällä. Jos halutaan, että osatyökykyisetkin työllistyvät, tarvitaan harjoittelua aidoilla työpaikoilla, Patrikainen sanoo.

Sitä Telma-opiskelijat saavat kerran viikossa paikallisessa Halpa-Hallissa, missä opiskelijat muun muassa auttavat kuormien purkamisessa, hyllyttävät ja hoitavat purkujätteen kuten pahvilaatikoiden kierrätystä.

Patrikainen arvelee, että kaikki paikalliset työnantajat eivät välttämättä edes tiedä, että voisivat tarjota työssäoppimispaikkaa Luovin opiskelijoille.

– Jonkin verran on ennakkoluulojakin. Siksikin on hyvä, että meitä näkee tuolla toisten joukossa, Patrikainen ajattelee.

Inka Tiikkala ja Elma Holappa aloittivat opintonsa viime syksynä. Eveliina Littowilla ja Nelli Karsikkaalla on meneillään opintojen toinen vuosi.

Jokaisella on jo ajatuksia tulevaisuuden työpaikan suhteen. Eveliina sanoo tykkäävänsä myyntityöstä. Elma toivoo löytävänsä siivoustöitä esimerkiksi koululta. Nellin toivetyö löytyisi lasten parista päiväkodista. Inka puolestaan voisi työllistyä esimerkiksi palvelutaloon keittiölle ja pyykkihuoltoa tekemään.

Kesäkahvila on avoinna 5.6.–18.6. maanantaista perjantaihin kello 9–14 Limingan kirkossa

Kirkkokahvila on mahtava tilaisuus harjoitella oikeassa oppimisympäristössä, kiittävät ohjaaja Päivi Hartikainen (vasemmalla) ja ammatillinen erityisopettaja Eija Patrikainen (oikealla). Kesäkahvilaa kirkossa pitävät Eveliina Littow, Inka Tiikkala, Elma Holappa ja Nelli Karsikas.

Mikä Telma?

  • Ammattiopisto Luovin työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa opitaan arjen pärjäämisen taitoja.
  • Telma-koulutuksessa opetellaan muun muassa ryhmässä toimimista, itsensä ilmaisemista, omista asioista huolehtimista, oman talouden hoitoa, asumisen taitoja, ruoanlaittoa ja siivousta.
  • Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus kestää 1–3 vuotta ja koulutuksen pituus sovitaan opiskelijakohtaisesti.
  • Käytännönläheinen koulutus auttaa opiskelijaa löytämään itselleen sopivat työtehtävät ja pääsemään opintojen päätteeksi omia taitojaan vastaaviin töihin.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta