Vuokko Keränen, Maarit Peltoniemi, Luz Peltoniemi ja Ubah Osman kertoivat NNKY:n toiminnasta keväällä 2019.

Oulun NNKY juhlii pyöreitä vuosia ja vinkkaa, kuinka voit tuottaa hyvää mieltä läheisellesi

2.5.19

Oulun Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys täyttää 120 vuotta. Työ yhdistyksen toiminnanohjaajana on muuttanut Maarit Peltoniemeä, joka tunnustaa tarkkailleensa maailmaa aikaisemmin keski-ikäisen ja keskiluokkaisen naisen näkökulmasta.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Kun Oulun NNKY:n toiminnanohjaaja Maarit Peltoniemi tutustui yhdistykseen 1980-luvun alussa, hänen maailmankuvansa oli erilainen kuin nykyisin. Viidentoista vuoden ura toiminnanohjaajana on muuttanut häntä entisestään.

– Aikaisemmin katsoin elämää keskiluokkaisen, keski-ikäisen, valkoihoisen naisen näkökulmasta. Nyt ymmärrän, että on yhtä monta elämää kuin ihmistäkin. Turha mustavalkoisuus on karissut, Peltoniemi tunnustaa.

Oulun Nuorten Naisten Kristillisen yhdistyksen toimitila sijaitsee keskellä kaupunkia, Isokadulla. Tila on kaiken sydän, mutta yhdistyksen ryhmiä kokoontuu eri puolilla kaupunkia. Tukea tarjotaan monenlaisissa elämäntilanteissa.

– Tällä hetkellä meillä on omat ryhmät esimerkiksi murrosikäisten lasten äideille, lastaan odottaville tai jo synnyttäneille maahanmuuttajanaisille, voimavarojaan kartoittaville naisille ja omaa tietään etsiville nuorille, luettelee Maarit Peltoniemi.

Kannustava puhe on osa kaikkea toimintaa. Mukana on erilaisista taustoista ja elämäntilanteista tulevia ihmisiä.

–  Haluamme sanoittaa sen, että jokainen riittää omana itsenään.

 

Hyviä tekoja arjen puolesta

Oulun NNKY täyttää pian 120 vuotta. Yksi tapa juhlistaa vuosia on Hyvien tekojen puu, josta voi napata vinkkejä toisen ihmisen ilahduttamiseksi.

Vanerista valmistetun puun oksilla on kortteja ja jokaiseen korttiin on kirjoitettu yksi hyvä teko: vietän aikaa yksinäisen luona, tarjoan autokyydin, tarjoudun lapsenvahdiksi.

Teot kuvastavat osuvasti yhdistyksen päämäärää: hyvän ja turvallisen arjen rakentamista.

– NNKY:ssä arjen teot ovat evankelioimista tai puheita tärkeämpiä, määrittelee Maarit Peltoniemi.

– Huomioimme heidät, jotka ovat juuri sillä hetkellä heikoilla elämässään. Naiset toimivat yhdessä, tasa-arvoisina. Ekumenia on yksi perusarvoistamme.

 

Naisjärjestöjä tarvitaan tänäkin päivänä

Kun NNKY perustettiin Suomeen vuonna 1896, naisen asema oli erilainen kuin nykyisin. Vaikka maailma on muuttunut, naisten omille yhdistyksille on Maarit Peltoniemen mielestä tarvetta. Hän huomauttaa sukupuolten eriarvoisen kohtelun piilevän usein rakenteissa ja kielessä, jolloin sen huomaaminen voi olla haastavaa.

– Edelleenkin puhumme esimerkiksi naispapeista, vaikka se ei ole tarpeellista. Äskettäin jääkiekkoturnauksen aikana televisiossa esitettiin erikseen insertti naisjääkiekkovalmentajista.

Monikulttuurisuuden lisääntyminen tuo vastuun jakaa suomalaisten naisten saavuttamaa hyvää myös eteenpäin.

– Toisaalta on muistettava, että jokaisella naisella on oma ääni, jota on kuunneltava. Emme voi määritellä ulkopuolelta sitä, mikä on toiselle hyväksi.

 

Yhä tiukemmin häpeän kimppuun

Oulun NNKY:n toiminnanohjaaja kokee yhdistyksellä olevan annettavaa myös tulevaisuudessa. Naisten kohtaaminen erityisesti häpeällisiksi koettujen asioiden tiimoilta olisi Maarit Peltoniemen mielestä tärkeää. Tällaisia aiheita voisivat olla vaikkapa yksinäisyys, parisuhdeväkivalta, ympärileikkaus, alkoholismi ja köyhyys.

– Tavoitteena on aina luottamuksellinen ilmapiiri, jossa voi sanoa ääneen sellaisiakin asioita, joita ei meinaa tohtia edes ajatella. Toivon, että meillä olisi ihmisiä, joille voi puhua ja jotka voivat ohjata eteenpäin.

Vaikka yhdistys pyrkii tarjoamaan jotain, mitä muut eivät tarjoa, asioita ei haluta lähestyä liian ongelmalähtöisesti.

– Hyväntuulisella yhdessäolollakin on tärkeä osansa.

Oulun NNKY juhlistaa 120 toimintavuottaan 5. toukokuuta juhlajumalanpalveluksella Oulun tuomiokirkossa, jonka jälkeen kaikille avoin juhla lounaineen Keskustan seurakuntatalossa.

Anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä