Pääkirjoitus: Kotiseutu ja hyvä arki

15.5.19

Ihmisen todellinen koti on siellä, missä hänen on hyvä olla. Kirkko on parhaimmillaan lähiseudun ihmisten verkosto, kirjoittaa Ilkka Mäkinen.


Teksti: Ilkka Mäkinen . Kuvat: Minna Kolistaja .

Vappuviikolla ensi-illan saaneessa Tolkien-elokuvassa nuori Ronald Tolkien tuskastelee muuttoa ankeaan kaupunkiin. Äiti lohduttaa poikaansa lauseella: Ubi bene, ibi patria – missä hyvä, siellä koti.

Ihmisen todellinen koti on siellä, missä hänen on hyvä olla. Mitä tulevaisuus tuokin mukanaan, niin Ronaldin tulee pitää mielessään se paikka, missä hän oli onnellinen.

Tapasin toukokuun alkupuolella oulujokisten kirkossa ihmisiä, joille kauan sitten lakkautetun Oulujoen kunnan alue on kotiseutu.

Hyvä niin, mutta vaikuttaa siltä, että monille on käynyt elämässä nuoren Tolkienin tavoin.

Kirkko on parhaimmillaan lähiseudun ihmisten verkosto.

— Ilkka Mäkinen

Nykyisessä asunnossa nukutaan ja eletään, mutta se varsinainen koti on jossakin muualla: Kaukana taipaleiden päässä, ehkä harrastusten luomassa ilmapiirissä tai vaikkapa netin virtuaalimaailmassa.

Oulu pyrkii kaupunkistrategiansa ”Valovoimainen Oulu” mukaan luomaan kaupungista veto- ja pitovoimaisen paikan.

Oulun houkuttelevuus Suomen ja Euroopan muiden metropolien joukossa on tärkeää niin elinkeinoelämälle kuin muullekin kaupungin kehitykselle.

Tavallisen asukkaan elämässä tämä näkyisi työpaikkoina ja sopivan lähellä olevina palveluina. Asiakirjassa on mukana myös ajatus, että Oulussa ja sen alueilla tarjotaan hyvän elämän puitteet.

Luterilaisen kirkon elämä on Suomessa vahvasti paikallista. Seurakunnat ovat saaneet nimensä alueiden mukaan: Karjasilta, Tuira, Muhos tai vaikkapa Tyrnävä. Kirkko on parhaimmillaan lähiseudun ihmisten verkosto, jossa kannetaan naapureita ja vierailijoita.

Jumalan teot ja sanat tulevat konkreettisiksi lähellä olevan kerhon, jumalanpalveluksen tai seurakunnan tutun ihmisen kautta. Jumalan lahjoihin kuuluu myös hyvä arki kotoisessa ympäristössä.

Kirjoittaja on Oulujoen kirkkoherra

Anna palautetta tekstistä täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Oulujoen seurakunta