Esteri ja Pentti Kopperoinen asuivat liki 27 vuotta Rantsilassa, jossa Pentti toimi kirkkoherrana. Ouluun he muuttivat viettämään eläkepäiviään.

Rakkauden töitä

10.5.19

Tulevana sunnuntaina muistetaan äitejä. Esteri Kopperoinen halusi puolestaan antaa omille lapsilleen lahjat, joissa näkyy äidinrakkaus.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Reilu vuosi sitten Esteri Kopperoinen sai idean. Hän halusi antaa kaikille 11 lapselleen pysyvän muiston, jossa näkyy eletty elämä ja äidinrakkaus.

Esteri on ahkera käsityöihminen ja hän on säästänyt kaikki tilkut. Niitä olikin kertynyt vuosikymmenten aikana paljon.

– Ajattelin että niistä pitää alkaa päästä eroon, mutta vielä niitä jäikin monta kassillista, hän naurahtaa.

Näistä tilkuista syntyi seinävaatteita ja pöytäliinoja lahjaksi lapsille. Jokaisen työn väreistä on keskusteltu lasten ja heidän perheidensä kanssa. Näin lopputulokset sopivat kodin muuhun sisustukseen.

Suurin osa käsitöistä pääsi uuteen kotiinsa Esterin puolison Pentti Kopperoisen 85-vuotisjuhlien jälkeen.

Lastenlapsia pariskunnalla on tällä hetkellä 57. He, kuten kaikki muukin elämässä on Esterin mukaan suurta lahjaa.

– Rakkaus ei vähene, vaikka lapsia onkin enemmän. Kaiken saa takaisin ja moninkertaisena.

Puu, kello ja linnut kertovat elämän ihmeestä

Lahjatyöt ovat kaikki aivan erilaisia ja eri sävyisiä, mutta niissä on yhteisiä elementtejä. Kello on mukana jokaisessa. Symboliikalle löytyy perustelunsa.

– Ei ole kuin tämä hetki. Tulevasta ei tiedä, ja mennyt on mennyttä, Esteri toteaa.

Luonto on myös läsnä. Monissa näkyy Raamatusta tuttu elämän puu, ja niin sen oksilla kuin muuallakin näkyy erilaisia lintuja. Pentillä on ollut vastuutehtävänä leikata lintuhahmot.

Töissä on aina mukana viitteitä kyseisestä lapsesta ja hänen elämästään. Näin esimerkiksi Kainuuseen perheen perustaneelle tyttärelle tehdyssä työssä näkyy hillasuota.

Jokaisessa teoksessa on mukana myös jokin raamatunkohta. Pappina työskentelevällä pojalla on aiheena Vuorisaarna. Rakkauden kaksoiskäsky ”Rakasta toista niin kuin itseäsi, ja Jumalaa yli kaiken” sopii sielunpaimenelle.

Kätten töitä ei voi suunnitella tarkasti

Luomisprosessin Esteri aloittaa sommittelemalla ja suunnittelemalla. Kankaat hän levittää olohuoneen lattialle. Ompelukone on vaatehuoneen nurkassa, siellä ei tilaa moiseen ole.

– Alkua tai loppua ei voi nähdä etukäteen. Se on annettua ja tulee ylhäältä.

Kankaiden värjääminen on hyvä esimerkki siitä, että kaikkea ei voi suunnitella. Kankaat laitetaan muovipussiin, johon lisätään halutut värit yksi kerrallaan. Lopputulos on aina yhtä suuri ihme.

Lahjojen valmistuttua Kopperoiset asettivat ne näytille kotitalon väestösuojaan.

Tilan keskellä oli kaunis ruokapöytä, johon oli katettu langasta ommellut lautaset ja mukit värikkään liinan päälle. Sen historia ulottuu osin liki sadan vuoden päähän.

– Pöytäliinassa on paloja äitini vuonna 1925 kudottamasta seslonginpeitteestä, Esteri paljastaa.

Käsitöiden teko on ollut Esterille ja Pentille yhteinen ilo. Sen ilon he toivovat välittyvän töistä.

– Mielenkiintoinen matkahan tämä vuosi on ollut. Eikö ole ihana, että saa elämästä nauttia vielä tällä iällä, he huokaavat yhteen ääneen.

Äitienpäivää vietetään mökkitunnelmissa

Kesäkaudeksi Kopperoiset muuttavat Luopioisiin, Suomen kauneimman Kukkia-järven rannalle. Sieltä oli lähtöisin Esterin äiti. Äitienpäivää vietetään yhdessä nuorempien sukupolvien kanssa.

79-vuotias Esteri on pyrkinyt pysymään tekniikan kehityksessä mukana. Kuulumisia lasten ja lastenlasten kanssa jaetaan sosiaalisen median kautta.

Esteri kannustaa muitakin isovanhempia pitämään ahkerasti yhteyttä lapsiin ja lapsenlapsiin.

– Se on rikkautta.

 

Anna palautetta jutusta täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta