Maija Saarni on vieraillut muun muassa Rusayon kylässä, jonne Fidan tuella rakennettiin keskus, jossa konfliktin ympäröimän yhteisön lapset pääsevät leikkimään ja oppimaan.

Rauhannobelisti pyytää suomalaisia auttajiksi: ”Voitte saada aikaan muutoksen”

8.5.19

Kongon demokraattisessa tasavallassa pelon ja epävarmuuden keskellä toivoa lapsille tuo koulunkäynti. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida käynnisti keräyksen kongolaislasten hyväksi. Kanteletarmuusikko Ida Elina lähti keräykseen mukaan omalla tavallaan.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Hannu Happonen .

17-vuotiasta poika, ampumisen uhri, kysyi tänään millainen Kongo olisi ilman luoteja.

Koskettavasta pojan kysymyksestä kertovat humanitaarista avustustyötä Kongon demokraattisessa tasavallassa tekevät Hannu Happonen ja Maija Saarni.

Happonen ja Saarni ymmärtävät 17-vuotiaan kysymyksen. Maassa käydään loputonta, muun maailman lähes unohtamaa sotaa. Suomalaisauttajat kuvaavat Kongoa väkivallan runtelemaksi maaksi, jossa yksi kammottava sodankäynnin väline on raiskaukset. Julmuudelta eivät säästy lapsetkaan.

Suuri osa raiskatuista lapsista vammautuu vakavasti.

Popkanteletar mukana  kampanjassa

Fida on yksi harvoista suomalaisjärjestöistä, jotka pystyvät tällä hetkellä tekemään työtä Kongossa. Nyt  Fida on käynnistänyt kampanjan Kongon lasten hyväksi.

Tempaukseen on lähtenyt mukaan popkanteletar Ida Elina. Hän on tehnyt musiikkivideon, jonka YouTube-näyttökerrat kerryttävät summaa, jonka sponsoriyritykset lahjoittavat kampanjan hyväksi.

Oululaiskaduilla kampanja näkyy ensi viikolla, 13-19. toukokuuta. Kerääjät tunnistaa oransseista keräysliiveistä ja lippaista.

Vammaisten lasten tukeminen tärkeä osa työtä

Happonen ja Saarni kertovat, että Kongon demokraattisessa tasavallassa eletään jatkuvan pelon ja epävarmuuden keskellä. Niin lapset kuin aikuiset pelkäävät seksuaalista väkivaltaa. Silpomisen uhka on todellinen, kuten ruoan ja juoman puute.

Mitä fidalaiset voivat tehdä kongolaisten hyväksi?

– Työmme on muun muassa psykososiaalisen tuen antamista ja koulunkäynnin tukemista. Avustustustyössä jaksamista ja toivoa pitävät yllä, kun vammaiset lapset pääsevät kouluun ja ovat saaneet toivon paremmasta tulevaisuudesta, Happonen ja Saarni kertovat.

Fida on tukenut lapsia erityisesti Pohjois-Kivun alueella, johon konflikti on vaikuttanut syvästi. Lapsille on rakennettu kaksi toimintakeskusta.

Keskuksissa on tarjottu välipalaa, leikkipaikka sekä mahdollisuus keskustella turvallisten aikuisten kanssa. Lasten koulunkäyntiä on tuettu maksamalla koulumaksuja sekä antamalla heille opiskelutarvikkeita. Opettajia on koulutettu, jotta he osaavat tukea konfliktin haavoittamia lapsia ja tehdä kouluista turvallisia.

Koulussa lapset saavat vertaistukea

– Lasten silmistä näkyy ilo ja ylpeys, kun he ovat päässeet kouluun ja samaan ympäristöön muiden lasten kanssa. Emme voi muuttaa koko maailmaa, mutta voimme muuttaa yhden lapsen koko maailman, Happonen ja Saarni kertovat.

He tietävät, että lapset saavat koulussa vertaistukea ja oppivat omista oikeuksistaan. Lasten koulunkäynti luo toivon paremmasta tulevaisuudesta heidän myös vanhemmilleen.

Happosen ja Saarnin mukaan asennekasvatusta vammaisten lasten oikeuksien puolesta tarvitaan maan päättäjien parissa.

Kuuluisa rauhannobelisti suojelee kampanjaa

Fida on saanut Eväät elämään -kampanjan suojelijaksi vuoden 2018 rauhannobelisti Denis Mukwegen. Kongon demokraattisessa tasavallassa lääkärinä toimiva Mukwege tunnetaan työstään raiskattujen naisten auttajana.

– Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongossa kärsiviä. Voitte saada aikaan muutoksen, Mukwege toteaa.

Fidan työn Kongon demokraattisessa mahdollistaa Suomen ulkoministeriön tuki ja paikallinen kirkkokumppani CEPAC.

Neljätoistavuotiaan vammaisen pojan Murulan isä on kokenut, mitä merkitsee, kun perheeseen syntyy vammainen lapsi Kongon demokraattisessa tasavallassa. Lue tämä tarina.

Eväät elämään -kampanja on esillä myös Nina Åströmin konsertissa Kiimingissä 12.5.

Juttuun on korjattu 15.45 kuvaajan nimi.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko