Professori Janne Kotiahon (vas) vieressä ovat ympäristöaiheisen keskustelutilaisuuden vetäjät Panu Villanen ja Jaana Villanen. Oikealla piispa Björn Vikström.

Rippikouluun sopisivat painokkaasti ympäristöaiheet

17.5.19

Ekologian professori satsaisi rippikoulussa ympäristökasvatukseen. Nuorten luontosuhdetta on tärkeää syventää, rippikoulu on hyvä paikka tällaiseen kasvatustyöhön, totesi Janne Kotiaho Kirkkopäivillä Jyväskylässä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Jyväskylässä alkoivat tänään perjantaina valtakunnalliset kirkkopäivät ja lähetysjuhlat.  Ohjelmat starttasivat heti aamusta ja yhtenä ajankohtaisena aiheena oli ympäristövastuu.

Keskustelutilaisuudessa todettiin, ettei kirkon rooli ympäristökysymyksissä ole vähäinen muun muassa siksi, että seurakunnat omistavat runsaasti metsää. Kirkko kohtaa myös kasvatustyön kautta ison joukon nuoria esimerkiksi rippikoulussa.

Ympäristökasvatus voisikin nousta tärkeäksi aiheeksi rippikoulussa, ehdotti keskusteluun osallistunut Jyväskylän yliopiston ekologian professori Janne Kotiaho.

Kotiaho näki rippikoulun erinomaisena mahdollisuutena syventää nuorten luontosuhdetta.

Kotiaho toivoi, että seurakunnat näyttäisivät metsänomistajina esimerkkiä avohakkuista poissiirtymisessä.

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström, keskustelun toinen osallistuja, totesi rehellisesti, ettei metsänhoidosta vallitse kirkossa yksimielisyyttä.

– Aihe on vaikea, olen huomannut, että metsä voi synnyttää  kirkossa lähes yhtä kiihkeää  tunnelmaa kuin avioliittokysymys.

Kirkkopäivillä todettiin, ettei ympäristöaihe ole teema, johon kirkko on lähtenyt trendikkäästi mukaan toisten perässä. Luonnon viljelemisestä ja varjelemisesta puhutaan jo Raamatun alkulehdillä luomiskertomuksessa.

Keskustelutilaisuuden juonsivat Panu Villanen ja Jaana Villanen.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Yleinen