Rukous on lahja lapsille

21.5.19

Rukous lämmittää sydäntä, josta lämpö hohkaa ympärille. Tuon lämmön tuntee myös lähimmäinen, sanoo pastori Riikka Honkavaara.


Teksti: Riikka Honkavaara . Kuvat: Sanna Krook .

Mietin mielessäni ihan yksinkertaista ajatusta. Mitä haluaisin lapselle jättää perinnöksi?

Olen usein ajatellut, että on tärkeää antaa lapselle mahdollisuus tehdä hyvää.

Uskon, että auttamisen hetket jättävät lämpimän ja syvän muistijäljen ja antavat merkityksen tunteen elämälle.

Kaikkein syvin anti, minkä voisin antaa, on kuitenkin rukouksen perinne. Se on ikään kuin taustamoottori kaikelle muulle elämän toiminnalle.

Rukouksen perinteestä saattaa tulla ensimmäisenä mieleen joka ilta toistettu litania. Sen arvoa ei välttämättä tule ajatelleeksi arjen pyörityksessä. Eikä rukouksen tarvitsekaan olla ulkoa opittu luettelo, joka on pakko muistaa joka ikinen ilta.

Tuttu rukous voi kuitenkin olla kuin viritin, joka ohjaa päivän päätteeksi oikealle taajuudelle. Tuttujen sanojen jälkeen on helpompi antaa sydämensä vaipua sanattomaan hiljaisuuteen tai nousta kiittämään kaikista päivän aikana vastaanotetuista lahjoista.

Ei ole sattumaa, että viime aikoina myös tieteelliset tutkimukset puhuvat sekä hiljaisuuden että kiittämisen terveysvaikutuksista.

Mutta terveyshyötyjäkin enemmän opittu tapa auttaa silloin, kun elämän vaikeudet suitsevat totutuilta raiteilta. Vaikka vaikeita asioita ei aina voikaan sanoittaa, voivat tutun rukouksen sanat nostaa huulille vähintäänkin nimen.

Minun ei tarvitse rukoilla, että josko siellä yläilmoissa joku kuulisi minun tuskani vaan sillä yläkerranherralla on ihan oikea nimi. Hän on myös luvannut kuulla pyyntömme.

Jumala kuulee varmasti epämääräisetkin huudot, mutta enhän itsekään tahdo olla vain joku nimetön naapurin tyyppi tai tuntematon työkaveri.

Sillä on merkitystä, että ihminen tuntee toisen ihmisen nimen. Siksi me esittelemme itsemme, kun tapaamme tuntemattomia ihmisiä.

Myös Jumala on esitellyt itsensä Raamatussa lukuisia kertoja ja monin eri sanoin. Kenties koskettavien nimi, jolla Häntä saamme puhutella, on Isä.

Itse ajattelen, että minulla on etuoikeus kertoa lapsilleni, että he ovat osa suurta perhettä elämänsä kaikkina päivinä.

Yhteisten muistojen lisäksi jokainen aikuinen voi antaa lapselle rukouksen lahjan.

Hiljaisella rukouksella oma sydän saa syttyä niin, että siitä hohkaa lämpöä lähelle ja laajalle. Luther kuvaa sydäntä uunina, jossa syttyy tuli jo hiljaisesta Jumalan puoleen osoitetusta huokauksesta.

Vain Jumala näkee sydämen liekin, mutta lämmön ja valon tuntee myös lähimmäinen. Tätä Jumalan liekkiä voi lapsen kanssa ylläpitää tutuilla tavoilla, kuten iltarukouksella.

Nykyteknologiakin voi palvella hiljaista sydämen liekkiä. Mobiilikirkko.fi tarjoaa ihmeteltävää ja inspiraatiota rukouksiimme. Sivustolla on paljon valmiita rukouksia, kuten nuorten rukouksia ja rukouksia niin aamu- kuin iltahetkiin.

Kaikkein tärkein inspiraation lähde on kuitenkin Jumala itse. Siksi kaikki osaavat ja voivat rukoilla!

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kappalainen

Lue mitä rippikoulunuori Anna Pasma ajattelee rukoilemisesta.

Pirita Satomaan rukoukseen yhdistyy joskus huumoria.

Minulla on etuoikeus kertoa lapsilleni, että he ovat osa suurta perhettä elämänsä kaikkina päivinä.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta