Ruusubegoniaa käytetään paljon hautojen kaunistuksena.

Saako haudalle muutakin kuin ruusubegoniaa?

3.5.19

Punainen ruusubegonia on tuttu näky etenkin seurakuntien hoitamilla haudoilla. Saako haudanhoitosopimuksen tekevä vaikuttaa kukkalajiin? Entä kuinka pitkän sopimuksen voin tehdä? Mihin mennessä ensi kesän sopimus on solmittava?


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Rebekka Naatus .

Hautojen hoitosopimuksien solmimisessa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Oulun seurakuntayhtymän kanssa hoidosta sopiva näkee haudalla usein perinteisen, punaisen ruusubegionian.

Voiko hoitosopimuksen ottava vaikuttaa haudalle istutettaviin kukkiin, Oulun seurakuntayhtymän puutarhuri Outi Soukainen?

– Teemme kukkatilaukset seuraavaa kesää varten aina edellisenä syksynä. Otamme toiveita vastaan, mutta aina niitä ei pystytä toteuttamaan.

– Ensi kesäksi haudoille on tilattu 26:tta eri lajia, joista 20 on begoniaa. Begonioissakin on siten valinnanvaraa.

Millä perusteella kukat valitaan?

– Kestävyys on tärkeää. Myös kasvupaikka vaikuttaa: paahteiselle paikalle istutetaan erilainen kukka kuin varjoisalle paikalle.

Kuinka pitkiä sopimuksia voi tehdä?

– Hoitosopimuksen voi solmia vuodeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan. Aikaisemmin teimme myös pidempiä sopimuksia. Ne ovat voimassa sovittuun päivään saakka, mutta uusia pitkiä sopimuksia ei enää tehdä.

– Uusia sopimuksia otamme vastaan viikon 26 loppuun saakka. Vuoden sopimuksen päättyessä muistutamme sopimuksen umpeutumisesta, mutta viiden vuoden sopimuksen umpeutumisesta ei tule automaattisesti muistutusta.

Mitä sopimus pitää sisällään?

– Kesäkukat tai vaihtoehtoisesti perennat, kasvien kastelun, lannoituksen, rikkaruohojen kitkemisen ja tarvittaessa kasvinsuojelutoimenpiteet. Hoitokausi on 2.5.–30.9. Kukkia istutetaan haudalle 10. kesäkuuta lähtien.

Kuinka yleistä hautojen hoitosopimusten tekeminen on?

– Jos esimerkiksi ottaa Oulun hautausmaan, niin noin joka neljäs hauta on seurakuntayhtymän hautauspalveluiden hoidossa. Kyseisellä hautausmaalla on 24 500 hautaa ja voimassaolevia hoitosopimuksia on tällä hetkellä noin 6 150 kappaletta.

Lisätietoja Oulun seurakuntien alueella sijaitsevien hautojen hoidosta löytyy Oulun seurakuntien verkkosivuilta.

Anna palautetta aiheesta

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut:

Vanhalle hautausmaalle mietitään jatkokäyttöä

Näillä osoitteilla löytyy hautausmaa

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat