Seijalla on mieluinen palvelutehtävä seurakunnassa

24.5.19

Yksi messuavustajan tehtävistä on viestiä kirkon ilosanomaa, ajattelee Tuomiokirkkoseurakunnan messuaustajaksi ryhtynyt Seija Takalo.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Vilho Alasaari .

Tämä on sellaista seurakunnan vapaaehtoistyötä, joka ehdottomasti on minun juttuni, sanoo Seija Takalo.

Takalo muutti viime kesänä Ouluun. Ollessaan ensimmäistä kertaa messussa Oulun tuomiokirkossa hän ryhtyi juttusille vuorossa olleiden messuavustajien kanssa.

– Messun jälkeen kirkkokahveilla pappi kyseli, olisinko kiinnostunut messuavustajana toimimisesta. Messuavustajaryhmän vetäjä ottikin sitten yhteyttä. Sovimme tapaamisen ja siitä se lähti.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa vapaaehtoisille messuavustajille on tarjolla monenlaisia tehtäviä. He toivottavat kirkkoväen tervetulleeksi kirkon ovella, jakavat virsikirjoja, keräävät kolehtia, lukevat lukukappaleita, avustavat ehtoollisen jaossa sekä keittävät kahvin, joka tarjotaan kirkkovieraille tuomiokirkon kellarikerroksen Kryptassa.

– Koen syvää kiitollisuutta ja nöyryyttä siitä, että voin olla mukana tällaisessa palvelutehtävässä.

Messuavustajan tehtävä sopii Takalon mielestä kenelle tahansa, joka tuntee kiinnostusta kirkkoon ja hengelliseen elämään, haluaa kohdata ihmisiä ja olla osa yhteisöä.

– Messuavustajien ryhmää koordinoiva kappalainen Anna-Mari Heikkinen on niin kannustava ja positiivinen, että siksikin on ilo olla mukana. Myös messuavustajat toivottivat lämpimästi tervetulleeksi mukaan joukkoon.

Seija Takalo ajattelee, että yksi messuavustajan tehtävä on viestiä olemuksellaan samaa iloa kuin kirkon sanoma.

– Se on ilosanoma. Ei meidän messuavustajienkaan tarvitse olla ryppyotsaisia ja vakavia.

Messuun tulijaa ollaan vastassa kirkon ovella tervetulotoivotuksen ja virsikirjan kanssa. Tässä kohtaa tarvitaan ”ihmisenlukutaitoa”: kirkkoon tulija viestittää olemuksellaan, haluaako tulla kätellyksi.

– Me ihmiset olemme erilaisia. Yksi haluaa kävellä penkkiin ilman kättelyä, joku toinen haluaa ehkä pikkuisen pysähtyä ja vaihtaa muutaman sanan. Kaikkia ei välttämättä kätellä – mutta tervetulotoivotuksen saa jokainen, Seija Takalo sanoo.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta Seurakunnat Yleinen