Pikku Sofian kirkon nimi julkistettiin tuomiokirkkoseurakunnan Kaikenikäisten kerhossa.

Siitä tuli Pikku Sofian kirkko

24.5.19

Viime kesänä Oulun tuomiokirkon pihapiiriin valmistunut, lapsille tarkoitettu puukirkko on saanut nimekseen Pikku Sofian kirkko. Tarina nimen taustalla on surullinen, mutta muistuttaa lapsuuden tärkeydestä.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Aikaisemmin Pikku kirkon nimeä kantanut rakennus on nimetty Kustaa III puolison Sofia Magdalenan mukaan. Oulun tuomiokirkon toinen nimi on Sofia Magdalenan kirkko ja Pikku Sofian kirkko on siten tuomiokirkon pikkusisar.

 

Sofia Magdalenan oma lapsuus jäi lyhyeksi. Hänet kihlattiin kuninkaalle jo viisivuotiaana.

 

– Tämä toivottavasti saa meidät miettimään lapsuuden merkitystä. Vaikka kihlaus oli poliittinen eikä sinänsä verrattavissa tämän päivän lapsiavioliittoihin, on meidän tärkeä muistaa suojella lapsuutta aina ja kaikkialla, muistuttaa tuomiorovasti Satu Saarinen.

 

– Lasten leikki, ilo ja lapsuus itsessään ovat tärkeitä arvoja. Ne eivät toteudu kaikkialla tänä päivänä eivätkä ehkä silloinkaan, kun Sofia Magdalena oli pieni. Kenties Sofia Magdalena iloitsee nyt nimensä kunniaksi nimetystä pikkukirkosta ja hengessään elää lapsuuden leikkejä uudelleen, Saarinen toivoo.

 

Kirkon nimi julkistettiin tuomiokirkkoseurakunnan Kaikenikäisten kerhon kokoontumisessa. Pienet ja varttuneet kerholaiset ihastelivat Pikku Sofian kirkon pihalle viime syksynä istuttujen krookusten kasvua. Samalla kylvettiin köynnöskasvien siemeniä. Kasveilla koristellaan tulevana kesänä Cafe Kryptan muuri.

 

Pikku Sofia ja Cafe Krypta avautuvat 3. kesäkuuta

Pikku Sofian kirkko on avoinna kesän ajan aina Cafe Kryptan aukioloaikoina. Tuomiokirkon kellarissa sijaitseva kahvio avautuu 3. kesäkuuta ja on avoinna maanantaista perjantaihin 9. elokuuta saakka.

 

Kalustetussa Pikku Sofian kirkossa voi käydä leikkimässä tai vaikka vain ihastelemassa sinne tehtyjä seinämaalauksia.

 

Pikku Sofian kirkko on pienoismalli Oulun ensimmäisestä kirkosta, joka sijaitsi samalla tontilla 1500-luvun lopussa. Viime kesänä valmistunut rakennus tehtiin suurelta osin talkootyönä ja tarkoitukseen suunnattujen lahjoitusten avulla.

Pikku Sofian kirkko sijaitsee Oulun tuomiokirkon pihapiirissä, pilvikirsikkapuiden katveessa.

Anna palautetta

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pikkukirkko siunattiin

Pikkukirkko alkaa valmistua

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta