Kuva: -

Hartaus sunnuntaille 19.5.2019

16.5.19

Arkikokemuksen takana on aivan toisenlainen maailma, kirjoittaa Janne Saarikivi pyhän hartaustekstissä.


Teksti: Janne Saarikivi . Kuvat: Pixabay .

Todellisuus ei ole näkyvä

Usein väitetään, että tiede ja kristinusko ovat ristiriidassa. Mutta minusta näyttää, että pikemminkin ne ovat ristiriidassa arkisen maailmankuvamme kanssa.

Ne puhuvat maailmasta, joka on muuta kuin miltä näyttää. Se, mikä näyttää tasaiselta vakaalta pinnalta jalkojemme alla, on todellisuudessa pallon muotoinen taivaankappale äärettömyydessä. Kiinteältä näyttävä kivi on enimmäkseen atomien välistä tyhjyyttä, ihmisruumis enimmäkseen vettä. Näin kertoo tiede todellisuudesta.

Tässä kristinuskon maailmankuva on samanlainen kuin tieteen. Se kertoo, että arkikokemuksen takana on kokonainen toinen maailma. Se kertoo, että se, mikä on näennäisesti menestynyttä ja voimakasta, ei ole arvokkainta. Että se, mikä näyttää vähäiseltä, onkin arvokasta. Että viimeiset tulevat ensimmäisiksi.

Mitä tarkoittaa, että viimeiset tulevat ensimmäisiksi? Kärrätäänkö Sauli Niinistö ulos presidentinlinnasta roskalavalle, josta otetaan pultsareita hallitsemaan yhdessä Kristuksen kanssa valtiosalissa? Heitetäänkö suuryritysten johtajat ja palvotut pop-tähdet ulos kabineteistaan pesemään Bangladeshin työläisnaisten ja Syyrian pakolaisten jalkoja? Haluaisin uskoa, että juuri näin käy.

Kristitty elää jo toisessa todellisuudessa. Hän elää aikaa, jolloin nykymaailman arvot eivät päde.

Vertauksessaan viinitarhurin palkkalaisista Jeesus hylkää sekä kapitalistin että sosialistin etiikan. Viinitarhan omistaja maksaa yllin kyllin palkkaa vain hieman työskennelleille palkollisille, paljon enemmän kuin olisi taloudellisesti järkevää. Tämä loukkaa viinitarhan osakkeenomistajia mutta ennen kaikkia toisia työläisiä, jotka saavat vain sen verran kuin on sovittu, yhtä paljon kuin vähemmän ponnistelleet.

Kristityn etiikka ei olekaan pelkkää oikeudenmukaista jakamista. Kristitty tietää, että olisi itse asiassa oikeudenmukaista heittää kaikki helvettiin, mutta että sen sijaan kaiken yllä loistaa ihmeellinen armo. Ei ole mieltä riidellä siitä, kenelle kuuluu enemmän, sillä kaikille kuuluu kaikki. Siksi kristityn elämä tulisi olla lompakon avaamista jokaiselle ohikulkijalle, oman ajan ja rahan jakamista ilolla ympäriinsä kuin se olisi serpentiiniä ja elämä ikuinen vappu.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija ja professori

Seurakunta kulkee Voittajan jäljissä totuudessa ja rakkaudessa kohti täydellistä iloa taivaassa. Pyhän Hengen johtamina kristityt saavat jo nyt elää taivaan kansalaisina maailmassa.

 

Sunnuntai 19.5.2019
4. sunnuntai pääsiäisestä
Psalmi: Ps. 98:2-9
1. lukukappale: Jes. 63:7-9
2. lukukappale: Jaak. 1:17-21
Evankeliumi: Joh. 16:5-15

 

Ps. 98: 2-9
Herra näytti, että hän on meidän pelastajamme,
hän osoitti vanhurskautensa kansojen nähden.
Hän muisti Israelin kansaa,
osoitti jälleen laupeutensa ja uskollisuutensa.
Maan ääretkin saivat tietää,
että Jumalamme pelasti meidät.
Maa, kohota Herralle riemuhuuto!
Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa!
Ylistäkää Herraa harpun sävelin,
soittakaa ja laulakaa!
Vaskitorvin ja oinaansarvin
kohottakaa ylistyksenne Herralle, kuninkaalle!
Pauhatkoon meri kaikkineen,
juhlikoon maa, juhlikoot sen asukkaat!
Taputtakoot virrat käsiään,
yhtykööt vuoret niiden iloon Herran edessä,
sillä hän tulee ja tuo maailmaan oikeuden.
Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti,
tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.

Jaak. 1: 17-21
Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, jonka luona ei mikään muutu, ei valo vaihdu varjoksi. Päätöksensä mukaan hän synnytti meidät totuuden sanalla, että olisimme hänen luomistekojensa ensi hedelmä.
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Olkaa siis sävyisiä ja pankaa pois kaikki saasta ja pahuus. Ottakaa vastaan sana, joka on teihin istutettu ja joka voi pelastaa teidän sielunne.

Joh. 16: 5-15
Jeesus sanoi:
”Nyt minä menen hänen luokseen, joka on minut lähettänyt. Kukaan teistä ei kysy minulta, minne minä menen, vaan sydämenne on täynnä murhetta sen johdosta, mitä teille sanoin. Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa.”

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko