Isra Lehtinen kääntyi kristitystä muslimiksi 1991.

Uskonnot löivät kättä

17.5.19

Jyväskylän Kirkkopäivillä ja lähetysjuhlilla todettiin: uskonnot tarvitsevat toisiaan.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kristitystä muslimiksi kääntynyt suomalainen Isra Lehtinen osallistui Jyväskylän Kirkkopäivillä tänään perjantaina tilaisuuteen, jonka aiheena oli Moniuskontoinen Suomi – mihin tarvitsemme toisiamme.

Peruskoulun ja lukion islamin lehtori Isra Lehtinen vastaa Rauhan Tervehdyksen haastattelussa tähän kysymykseen ja kommentoi myös kolmea muuta uskontoihin liittyvää aihetta:

– Uskontojen edustajat Suomessa tarvitsevat toisiansa ja keskinäistä kanssakäymistä on nyt enemmän kuin ehkä koskaan. Uskontojen edustajien pitää yhdessä torjua vihapuhetta, islamofobiaa ja antisemitismiä.
– Meidän pitää yhdessä myös puolustaa uskonnonopetuksen sallimista kouluissa.
– Kun tutustuu toisiin uskontoihin ja toisiin kulttuureihin,  elämä rikastuu. Uskontojen ja kulttuurien tunteminen ei ole rikkautta vain silloin kun matkustamme. Myös Suomessa elää eri uskontojen edustajia ja tämä erilaisuus on tärkeää hyväksyä.

Pitääkö suomalaisten pelätä islamia vihamielisenä uskontona?
–  Ei pidä pelätä. Media kertoo terroristihyökkäyksistä, mutta niissä on kuollut kristittyjen lisäksi myös paljon muslimeja. Meidän pitää yhdessä pelätä pahoja ihmisiä.

Mitä hyvää näet luterilaisessa uskonnossa ja luterilaisessa kirkossa?
– Suomen luterilainen kirkko tekee paljon hyvää yhteiskunnallista työtä muun muassa eriarvoisuuden torjumisessa. Diakoniatyö on tärkeää. Myös papit ovat ihmisten käytettävissä.
– Kirkon tekemä perhetyö on arvokasta.
– Olen seurannut surullisena sitä, että niin moni ihminen eroaa kirkosta.  Syitä tähän ovat osaltaan varmasti instituutioiden vastustaminen ja individualismin korostus. Jälkimmäinen vaikuttaa osaltaan siihen, että niin moni kokee Suomessa tällä hetkellä yksinäisyyttä.

Mistä asioista kaikissa uskonnoissa pitäisi tällä hetkellä puhua?
– Äärioikeiston nousu  ja rasistiset puheet ja teot huolestuttavat varmasti kaikkia uskontojen edustajia. Niiden vahingollisuudesta meidän pitää puhua.

Lehtisen lisäksi Moniuskontoinen Suomi – mihin tarvitsemme toisiamme  -tilaisuudessa olivat puhumassa luterilainen piispa Kaarlo Kalliala ja Helsingin juutalaisesta seurakunnasta Yvonne Westerlund.

Anna palautetta jutusta täällä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä