Kuva: Tuomiorovasti Matti Pikkaraisen muotokuvan paljastaminen 15.9.2013 Vanhassa Pappilassa. Muotokuvan on maalannut taiteilija Raimo Törhönen.

Vieraita tulossa, mistä aloittaa?

15.5.19

Kesä on juhlien sesonkiaikaa. Oulun seurakuntien pääemäntä Heli Laitinen antaa jutussa vinkkejä juhlien järjestäjille ja muistuttaa, että suunnittelulla ja avun pyytämisellä pääsee pitkälle.


Teksti: Ulla Keski-Filppula . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Vesa Ranta .

Mistä kannattaa aloittaa juhlien ja tarjoilun järjestäminen?

Tärkeintä on suunnittelu ja tehtävien aikatauluttaminen: milloin ja missä juhlat pidetään, paljonko vieraita kutsutaan, tehdäänkö kaikki tarjoilu itse vai tilataanko jostain.

Jo suunnittelun alkuvaiheessa on hyvä miettiä myös tarjottavien säilytys, kuten jääkaappitilat.

Kannattaa myös pohtia tarvitaanko juhlapäivänä apua tarjoilussa ja tiskaamisessa. Myös tarjoiluastiat ja ylipäätään astioiden riittävyys pitää suunnitella etukäteen. Jos omat astiat eivät riitä, astioita voi vuokrata tai lainata esimerkiksi sukulaisilta, ystäviltä tai naapureilta. Myös kertakäyttöastiat voivat olla ihan hyvä vaihtoehto.

Kuinka montaa sorttia kahvipöydässä tulee olla?

Tähän ei ole mitään yleispätevää sääntöä. Pienikin voi olla tyylikästä ja tarpeeksi. Esimerkiksi yksi kakku tai leivospala voi olla riittävä tarjoilu johonkin pieneen juhlahetkeen.

Jos ei halua tai ehdi itse leipoa, myös kaupan kakku voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Mutta jos voimavarat ja budjetti riittävät, voi tarjoiluja olla paljon enemmänkin suolaisista makeaan tai jopa ruokatarjoiluun.

Juhlat tulisi tarjoiluineen olla juhlittavan näköiset. Rippijuhliin voidaan mielestäni tilata vaikkapa pitsaa jos se on päivänsankarin toive. Hautajaisissa pöytään valitaan usein vainajan mieliruokia ja -leivonnaisia.

Miten tietää varata sopivan määrän tarjottavaa?

Tarjottavien määrään vaikuttaa moni asia. Jos vieraat ovat pääasiassa nuoria tai hyvin tuttuja, niin tarjottavia kuluu enemmän.

Lakkiaispäivänä vieraat saattavat käydä monissa juhlissa peräkkäin, joten yhdessä juhlapaikassa ei jakseta syödä paljoa. Vuodenaika ja sääkin vaikuttavat; helteillä ei tarjottavaa mene niin paljon kuin viileämmällä.

Jos vieraat ovat syöneet lounaan tai päivällisen ennen juhliin tuloa, tarjottavia menee vähemmän. Monet vieraat valitsevat nykyisin kahvipöydästä mieluummin enemmän suolaista kuin makeaa tarjottavaa.

Joitakin perussääntöjä menekkiin toki on. Esimerkiksi yhdestä kananmunasta täytekakkupohjassa tulee annoksia 3–4 hengelle. 6 munan kakkupohja riittää siis 18–24:lle. Litrasta kahvia tulee 7 kupillista ja pikkuleipiä riittää yksi henkeä kohden.

Jos käy niin, että jokin tarjottava pöydästä loppuu, ei se ole katastrofi. Juhlissa on yleensä isäntäväelle tuttuja ihmisiä, ja fiksut vieraat ovat ymmärtäväisiä. Tavallisemmin tarjottavia varataan kuitenkin liikaa kuin liian vähän.

Juhlien järjestäjän kannattaa säästää muistiinpanot tarjoiluista ja määristä mahdollisia myöhemmin tulevien juhlien järjestelyjä varten. Näin seuraavalla kerralla juhlien suunnittelu on helpompaa.

Miten tarjottavat pysyvät kylminä, kun kotona on vain normaalikokoinen jääkaappi?

Ensin kannattaa siivota ja järjestellä jääkaappi. Sieltä voi vapauta yllättävän paljon tilaa.

Jos omaan jääkaappiin eivät kaikki tarjottavat mahdu, voi miettiä voisiko ostaa käytettynä tai lainata tai vuokrata toisen jääkaapin, jos sille on tilaa kodissa.

Talvella voi hyödyntää ulkotiloja, kuten parveketta. Esimerkiksi juomat on kätevää säilyttää ulkosalla. Hyvä keino on myös laittaa juomat kylmälaukkuihin. Lisäksi huoneenlämpöisiä juomia voi kylmentää jääpaloilla.

Tarjottavien suunnittelussa voi miettiä, tekeekö sellaisia tarjottavia, jotka eivät tarvitse jääkaappisäilytystä, kuten pullaa tai pikkuleipiä.

Tai jos jotain on leivottu pakastimeen, voi ottaa sieltä suoraan sulamaan ja tarjolle. Lämmitettävät tarjottavat voi laittaa pakasteesta suoraan uuniin.

Kermakakut vaativat enemmän säilytystilaa, mutta esimerkiksi juustokakkuja pystyy säilyttämään vuoissaan päällekkäin ja ne voi koristella vasta tarjolle laitettaessa.

Kaupoista saatavat neliskanttiset irtokarkkirasiat sopivat järjestelmälliseen säilytykseen. Niihin voi laittaa esimerkiksi salaatteja odottamaan tarjolle laittoa.

Vinkkinä vielä, että jääkappi kannattaa säätää kylmemmälle, niin tarjottavat pysyvät varmemmin viileinä.

Mitkä ovat yleisimmät mokat juhlien ja tarjoilun järjestämisessä?

Tässä pätee vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tällöin isompia mokia ei pääse syntymään.

Stressaantumista voi välttää suunnittelun lisäksi delegoimalla tehtäviä, ostamalla valmiina ja ottamatta liikaa haasteita itselle. On tärkeää pystyä myös itse nauttimaan juhlasta.

Kaksi asiaa kannattaa erityisesti huomioida: erityisruokavaliot ja kylmäsäilytys. Selvitä etukäteen tarvitaanko esimerkiksi gluteenittomia tai vegaanisia tarjottavia. Kaiken tarjottavan voi varmuuden vuoksi tehdä laktoosittomana.

Miten saa kodin kauniiksi helposti?

Riittää kun koti on perussiisti. Kun raivaa mahdolliset kasat pois kaappeihin ja laittaa tavarat paikoilleen, se riittää hyvin. Vieraat eivät kurki makuuhuoneita saatikka komeroita.

Olohuoneen lisäksi kannattaa satsata eteisen siisteyteen ja järjestää sinne tilaa vieraiden päällysvaatteille.

Halutessaan voi toki tehdä vaikka miten laajan siivouksen tai jopa remontin, mutta pitää muistaa, että siivous ei ole se juhlien tärkein juttu!

Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat