Osa seurakuntalaisista haluaa tietyn kanttorin tahdittavan omaa juhlahetkeään.

Voiko juhliin toivoa tiettyä, itselle mieluista kanttoria?

14.5.19

Perhejuhlia valmistelevat toivovat välillä tiettyä pappia kastamaan lapsensa, vihkimään itsensä ja valittunsa avioliittoon tai toimittamaan läheisensä hautaan siunaamisen. Voiko juhliinsa toivoa myös tiettyä kanttoria, Oulujoen seurakunnan kanttori Sanna Leppäniemi?


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

– Totta kai voi, vastaa Sanna Leppäniemi epäröimättä.

– Ja niin myös tehdään. Erityisesti morsiusparit soittavat suoraan ja pyytävät mukaan omaan juhlaansa. Jos vain olen tuolloin töissä eikä muita tilaisuuksia ole sille ajankohdalle sovittuna, otan kutsun vastaan. Myös kirkkoherranvirastoon soittaessa voi pyytää haluamaansa kanttoria oman juhlansa säestäjäksi.

Mikä vaikuttaa siihen, että tilaisuuteen halutaan juuri tietty kanttori?

– Luulen yhden syyn olevan siinä, että kanttoreilla on erilaisia linjauksia sen suhteen, millaista musiikkia he soittavat. Toisaalta myös tuttuus vaikuttaa: hautajaisiin voidaan pyytää kanttori, joka on ollut mukana saman suvun muissakin hautajaisissa. Lisäksi tietysti omat tuttavat voivat kysyä säestäjäksi.

– Oulun seurakunnilla kaikki kanttorit ovat ammattitaitoisia. Jos vaikka oma valintatoive ei toteutuisi, kaikki varmasti soittavat hyvin.

Millaiselta kanttorin kalenteri näyttää ensi kesän suhteen?

– Kesän vihkimiset on jaettu kanttorien kesken alkukeväästä. Tällä hetkellä näyttää, että vihkimisiä on selvästi viime kesää vähemmän. Kastejuhlia ei yleensäkään kalenterissa ole paljon, sillä niissä kanttori on harvemmin mukana. Kanttoria pyydetään ristiäisiin lähinnä silloin, kun tilaisuudessa on paljon yhteislaulua tai yksinlaulua esittävä toivoo säestystä.

Anna palautetta jutusta

Lue myös nämä jutut:

Alttarille marssitaan yhdessä

Keväthäät onnistuvat huhtikuun Vihkihetkessä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulujoen seurakunta