Helsinkiläinen Rosanna tuli Muhoksen suviseuroihin tutustumaan lisää vanhoillislestadiolaisuuteen. Liikkeen jäsen hän ei ole.

Ennakkoluulottomasti Helsingistä Muhokselle

28.6.19

Perjantaiaamuna keskelle Muhoksen maalaispitäjää bussista nousee 23-vuotias helsinkiläisnainen, joka ei ole koskaan Matokorvesta kuullutkaan. Hän on kuitenkin kuullut suviseuroista ja päättänyt, että tänä kesänä hänkin osallistuu – vaikka ei kuulukaan vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen.


Teksti: Iida Putkonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Rosanna on epätyypillinen kävijä suviseuroilla: hän ei ole lestadiolainen, eikä hänellä myöskään ole herätysliikkeeseen perhesuhteita. Liike on kuitenkin hänelle niin läheinen, että hän päätti matkustaa seuroja varten Helsingistä Muhokselle.

Ensimmäistä kertaa suviseuroille osallistuva Rosanna on suunnitellut osallistumista vähintäänkin edelliskesästä. Hän kertoo tutustuneensa lestadiolaisuuteen viimeisen vuoden aikana ja löytäneensä liikkeestä enemmän samaistuttavaa ja sisältöä kuin olisi aluksi uskonut.

– Liike on paljon rikkaampi ja laajempi kuin kuvittelin. Vaikka en ehkä sanoisi sanan varsinaisessa merkityksessä olevani lestadiolainen, sympatisoin ja fiilistelen siinä monia asioita.

Kapea katsomus laajeni kiitollisuudeksi

Rosannan kiinnostus lestadiolaista kristillisyyttä kohtaan heräsi alun perin täysin vastakkaisesta tunteesta, kun hän huomasi oman käsityksensä liikkeestä olevan kapea ja jopa stereotyyppinen. Rosanna halusi ymmärtää, miksi niin moni kokee liikkeen omakseen.

–  Joku tässä on, mikä selkeästi kiehtoo ja mitä pelkkä perhetausta ei selitä.  Ajattelin, että tämä liike on varmasti tutustumisen arvoinen, enkä ole pettynyt. Toisaalta yhtä lailla minua kiinnostaa myös körttiläisyys.

Uteliaisuuden muutti teoksi lopulta Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli, joka kertoi kolmesta vanhoillislestadiolaiseksi kääntyneestä.

–  Ymmärsin, että tähän liikkeeseen tulee myös uusia ihmisiä mukaan.

Spontaanina luonteena Rosanna meni seuroihin Helsingissä noin vain. Nyt hän kokee lestadiolaisuuden laajentaneen hänen uskonelämäänsä.

– Liikkeestä on löytynyt paljon kaunista, hyvää ja arvokasta. Olen kiitollinen, että olen saanut tutustua liikkeeseen ja minut on otettu vastaan hyvin ja olen saanut hyviä ystäviä.

Helsingistä halki Suomen

Sama uteliaisuus, joka vei Rosannan seuroihin Helsingissä, on tuonut hänet nyt Muhokselle.

– Ajattelin jo viime kesänä, että olisi tosi kiinnostavaa tulla kokemaan tämä. Nyt kun sain mahdollisuuden tulla kaverin ja tämän perheen vaunupaikalle, ajattelin: tottakai!

Rosanna kertoo lisäsyiksi osallistumiselleen tapahtuman ainutlaatuisen luonteen Suomessa sekä hänen henkilökohtaisen tavoitteensa kotimaanmatkailuun.

– Jos kysyt miksi Muhokselle, vastaan: Miksi ei? Haluan tänä kesänä nähdä ja kokea uusia paikkoja.

Kohokohtana yhteinen oleminen

Monen muun Muhokselle saapuneen lailla Rosanna odottaa eniten ystäviensä näkemistä.

– Odotan tuttujen näkemistä, joita on varmasti vähemmän kuin kenellä tahansa muulla täällä. Minulla on kuitenkin jo tuttuja Helsingin puolelta ja odotan yhdessäoloa.

Erityisesti yhteiseltä tekemiseltä Rosanna toivoo retkeilytunnelmaa, jota hän muistelee kokeneensa viimeksi lapsena. Muita odotuksia helsinkiläisellä ei tapahtuman suhteen ole – aivan tarkoituksella.

– Olen yrittänyt lähteä matkaan mahdollisimman avoimin mielin, aion antaa kavereiden johtaa ja olen valmis tekemään mitä he ehdottavat.

 

Anna palautetta jutusta

 

Lue lisää Suviseuroista:

Piispa Keskitalo Suviseurojen avajaisissa: Epätäydellisenäkin kirkko on Kristuksen kirkko

Perjantaina päästään suviksille!

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä