Árpád Kovács työskentelee Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastorina.

Hallinto-oikeus puuttui kiistaan homoparin vihkimisestä

17.6.19

Oululaispastori Árpád Kovácsille annettu kirjallinen varoitus kumoutui Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Varoituksen antanut Oulun tuomiokapituli harkitsee valitusluvan hakemista Korkeimmalta hallinto-oikeudelta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Sanna Krook .

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin 3.10.2017 antaman päätöksen, joka koski Oulun seurakuntayhtymän pastorin Árpád Kovácsin kirjallista varoitusta.

Kovács toimitti samaa sukupuolta olevan parin vihkimisen elokuussa 2017. Tuomiokapituli katsoi, että hän oli toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.

Hallinto-oikeuden mukaan piispainkokouksen selonteko, johon tuomiokapituli on päätöksessään vedonnut, on annettu ennen avioliittolain muutoksen voimaantuloa. Asia on siten epäselvä ja sääntelemätön, toteaa hallinto-oikeus.

Oulun tuomiokapituli tiedottaa, että se tutkii hallinto-oikeuden päätöksen perusteluja ja harkitsee valitusluvan hakemista Korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli keskustelee asiasta istunnossaan tiistaina 18.6.

Hallinto-oikeuden päätös on syntynyt äänestystuloksena äänin 2-1.

Hallinto-oikeus velvoittaa Oulun tuomiokapitulia korvaamaan Kovácsin  oikeudenkäyntikulut 5456 euroa.

Kovács toteaa Rauhan Tervehdykselle toivovansa, että hallinto-oikeuden päätös lopettaa kiistelyn  kirkossa siitä, saako pappi vihkia samaa sukupuolta olevan parin.

– Asiaan on turha käyttää enää energiaa vaan keskittyä tästedes siihen, että vihkikysymykseen löytyy kirkossa pysyvä ratkaisu. Ainoa oikea ratkaisu on se, että kirkko palvelee seurakuntalaisia yhdenvertaisesti.

 

Árpád Kovácsin kommentti on lisätty juttuun kello 19.05. Aiheesta lisää 27.6.2019 ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä.

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä