Kaunista musiikkia kesäiltaan harmonikalla ja sellolla

20.6.19

Harmonikka venyy todella monipuoliseen musiikkiin, sanoo Kaisa Kujanpää, joka konsertoi 4.7. Ylikiimingin kirkossa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kristiina Pahkala .

Kaisa Kujanpää astelee 4. heinäkuuta uteliain mielin Ylikiimingin kirkkoon harmonikkansa ja sellisti Juho Nissin kanssa.

Konserttipaikkana kirkot ovat Kujanpäälle tuttuja, mutta tässä kirkossa hän ei ole aiemmin esiintynyt.

– Useimmiten kirkot ovat kyllä akustiikan puolesta kiitollisia esiintymispaikkoja: ne ovat kaikuisia, ääni soi kauniisti.

Muusikot valitsevat ohjelmistoon kappaleet osin sen mukaan, missä ohjelmisto esitetään.

– Kirkko tilana määrittelee, mitä voi soittaa. Yleensä myös yleisöllä on tietynlaiset odotukset, kun esiintymispaikkana on kirkko.

– Suomalaisiin on sisäänrakennettuna kunnioitus kirkkotilaa kohtaan. Se ei silti tarkoita, että ohjelmiston täytyisi olla umpivakavaa ja tunnelman umpiharras. Kun ihminen kuuntelee kirkossa musiikkia, kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Tila ei voi määrätä ihmisen tunteita. Esimerkiksi viime kesänä Tampereella Kivikirkko soi -tapahtumassa oli jos ei nyt riehakas niin hyvin iloinen tunnelma kumminkin.

Ylikiimingissä on luvassa noin tunti klassista musiikkia, osin myös pieni pilke silmäkulmassa.

– Esimerkiksi Ilkka Kuusiston Hymnit-sarja sekä kansanlauluja sovitettuna harmonikalla ja sellolle. Klassinen-määritelmää ei kannata säikähtää, rohkeasti kuuntelemaan vain. Esitämme kaunista kesäiltaan sopivaa musiikkia ja mahtuu väliin myös pari konsertoivaa tangoa.

Kujanpää opettaa pianon ja harmonikan soittoa musiikkiopistossa. Sen ohella hän esiintyy, etupäässä soolona. Keikoillaan Kujanpää soittaa ja laulaa usein myös suomalaista pop-musiikkia.

– Harmonikka venyy todella monipuoliseen musiikkiin, Kujanpää tietää.

 

Kesäillan musiikkia to 4.7. kello 20 Ylikiimingin kirkossa. Kaisa Kujanpää, harmonikka ja Juho Nissi, sello. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä