Kuva: Boris Ström kultasepän liikkeessään työpöytänsä ääressä (oulu, Tuira).
Boris Strömin kultasepänliike toimi aluksi Lassintiellä ja myöhemmin pitkään Merikoskenkadulla. Kuva: Työväenmuseo Werstas / Kuurojen museo.

Kuurojen hengellinen työ lähellä sydäntä

24.6.19

90 vuotta täyttävä Boris Ström on edistänyt kuurojen asemaa useissa luottamustehtävissä.


Teksti: Kirsi Schali . Kuvat: Työväenmuseo Werstas / Kuurojen museo .

Boris Ström päivittää aktiivisesti Facebook- ja Twitter-tilejään ja on innostunut älypuhelimestaan, jolla voi soittaa videopuheluja.

Hän iloitsee kommunikointimahdollisuuksista, joita tekniikan kehittyminen on tuonut kuuroille.

Elämänsä aikana Ström on saanut nähdä, miten kuurojen asema on parantunut.

Hän on ollut myös itse vaikuttamassa kehitykseen toimiessaan 25 vuotta Kuurojen Liiton hallituksen jäsenenä sekä ja 20 vuotta Oulun Kuurojen Yhdistyksen puheenjohtajana.

 

Viittominen oli kuurojen koulussa kiellettyä

Ström syntyi 1929 Pietarsaaressa hyvin heikkokuuloisena. Kuulovammastaan huolimatta hän oppi lapsena ymmärtämään jonkin verran ruotsia.

Isän työn vuoksi perhe muutti Imatralle, mistä Ström lähetettiin 9-vuotiaana Mikkeliin kuurojen kouluun. Strömin harmiksi siellä opetettiin kuuroja suomen kielellä.

– Minulla kesti puolitoista vuotta oppia ymmärtämään suomea. Olisin halunnut Porvooseen kuurojen kouluun, koska siellä opetuskieli oli ruotsi, Ström viittoo synkkänä.

Koulussa kuuroja opetettiin puheen avulla ja lukemaan sanoja huulilta. Viittominen oli koulussa kiellettyä, ja sen käytöstä rangaistiin lyömällä.

Sanktioista huolimatta Ström oppi viittomakielen toisilta oppilailta. Hän oppi myös tuottamaan jonkin verran puhetta ja lukemaan huulilta.

Sota keskeytti opinnot . Talvisodan jälkeen Ström muutti perheensä kanssa Ouluun.

Vuonna 1948 vanhemmat järjestivät poikansa korvaleikkaukseen Helsinkiin, mutta matka tuotti pettymyksen: Lääkäri leikkasi vahingoissa väärän korvan. Lisäksi Ström oli allerginen leikkauksessa käytetylle puhdistusaineelle, joten kuulo heikkeni entisestään.

 

Urheilupalkintoja pulla-pitkosta MM-mitaleihin

Strömin onneksi Turun kuurojen ammattikoulu aloitti toimintansa 1948. Ström m oli kiinnostunut kultasepän ammatista, joten hän haki ja tuli valituksi kultasepän koulutusalalle.

Palattuaan Ouluun 1952 hän pääsi töihin paikalliseen Turun kultaseppä -liikkeeseen. Vuonna 1957 hän perusti oman liikkeen, jota hoiti 1980-luvun loppuun saakka.

Serkun opastuksella Ström kiinnostui sota-aikana urheilusta ja innostui myös kilpailemaan. Ensimmäisiä palkintoja oli pullapitko, jonka hän voitti Oulun kuurojen urheiluseura Ryhdin hiihtokilpailuista 16-vuotiaana.

1960-luvulla Strömin lempilajiksi valikoitui ampuminen. Suomen Kuurojen Urheiluliiton jäsenenä hän osallistui lukuisiin kansainvälisiin kuurojen ampumamestaruuskisoihin, joista hänen merkittävin saavutuksensa on ilmakivääriammunnan pronssimitali vuoden 1977 MM-kisoista, jotka käytiin Bukarestissa Romaniassa.

Ström on edustanut myös Oulun Metsästys- ja Ampumaseuraa useissa Suomen Ampujainliiton (nykyisen Suomen Ampumaurheiluliiton) mestaruuskilpailuissa. Mukavana muistona kimaltaa erityisesti joukkueammunnan SM-kulta vuodelta 1980.

 

Seurakuntatyö on ollut lähellä sydäntä

Ström on ollut vuosikymmeniä aktiivisesti mukana kuurojen hengellisen työn toimikunnassa, jossa suunnitellaan viittomakielistä seurakunnan toimintaa.

Strömin muuttaessa Ouluun 1940-luvun lopulla hiippakunnassa työskenteli kuurojenpappi ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa aloitteli työtään ensimmäinen kuurojendiakonissa.

– Viittomakielisiä messuja pidettiin vain kaksi kertaa vuodessa, kun niitä on nykyisin kerran kuukaudessa, Ström kertoo.

Hänen mukaansa esteettömyys toteutuu seurakunnassa tänä päivänä kuurojen kannalta hyvin, ja heille on tarjolla paljon ryhmätoimintaa, johon hän osallistuu säännöllisesti.

– Saan seurakunnasta sydämen täydeltä rakkautta.

 

Saan seurakunnasta sydämen täydeltä rakkautta.

Boris Ström

 

  • Eläkkeellä oleva kultaseppä
  • Syntynyt 28.6.1929 Pietarsaaressa, asuu Oulussa.
  • Avioliitosta Annikki Strömin (k. 2017) kanssa kolme lasta, joista kaksi on menehtynyt lapsena. Yksi lapsenlapsi.
  • Opiskellut kuurojen kouluissa Mikkelissä ja Oulussa sekä Turun kuurojen ammattikoulussa kultasepän koulutusalla.
  • Oma yritys Kultasepänliike Boris Ström 1957–87.
  • Luottamustehtävät Kuurojen Liiton hallituksen jäsen 25 vuotta; Oulun kuurojen puheenjohtaja 20 vuotta, nykyinen kunniapuheenjohtaja; Suomen Kuurojen Urheiluliiton valtuuston jäsen 14 vuotta; toiminut myös Oulun kuurojen urheiluseuran Ryhdin puheenjohtajana.
  • Harrastuksia mm. sukututkimus, keilailu ja viittomakielinen kuoro.
  • Juhlii syntymäpäiviään Oulun Kuurojen Yhdistyksen salissa (Koskitie 19 A) 29.6. kello 12–16.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen