Maanantaiaamuna Intiön hautausmaalla hautakivien päälle oli kaatunut ainakin yksi suuri puu. Kaatuneen puun lisäksi hautausmaa oli täynnä myrskyn riuhtomia oksia ja repeytyneitä pensaita.
Miten kaatuneiden hautakivien kanssa toimitaan?
– Tällaisessa tilanteessa vahinkoja kartoitetaan ja ollaan mahdollisesti yhteydessä omaisiin. Kertoo hautauspalveluiden puutarhuri Outi Soukainen.
Oulun seurakuntayhtymän hautauspalvelut huolehtivat usein kiven nostamisen takaisin paikoilleen sen kaatuessa. Hautakivi on kuitenkin omaisten omaisuutta ja omaisten vastuulla.
– Hautauspalveluiden sopimusehdoissa sanotaan, että seurakunta ei korvaa luonnonilmiöstä tai muusta kolmannesta osapuolesta johtuvaa vahinkoa, kuten tässä tapauksessa. Kivi voidaan nostaa, mutta muita vahinkoja ei välttämättä korvata.
Juhannusmyrskyn osalta tämä merkitsee sitä, että hautauspalvelut arvioi tilannetta ja mahdollisesti nostaa kaatuneet hautakivet. Kaatuneiden hautakivien lisäksi myös kaatunut puu poistetaan paikaltaan pikaisesti, Soukainen kertoo.
– Olemme tilanneet metsurin. Yleensä tilanteeseen pyritään mahdollisimman nopeasti saamaan metsuri pilkkomaan puut. Ensisijaisesti kaatuneet puut raivataan pois ja kantojen poistaminen tehdään myöhemmin.
Hautakivien kallistuminen tyypillistä
Soukainen kertoo, että hautakivien kallistumiset eivät ole epätavallisia ilmiöitä ilman myrskyjäkin.
– Ajan kanssa on hyvin tyypillistä, että hauta saattaa painua ja kivi mennä vinoon.
Myös vaara kiven kaatumisesta on aina olemassa, ja seurakunnassa on siihen varauduttu.
– Meidän työntekijöillämme on aina turvakengät, koska kivien kiinnikkeet saattavat haurastua.
Vaaroihin varautumisesta ja kivien nostamisesta huolimatta Soukainen korostaa, että vastuu hautakivestä on viime kädessä aina omaisilla:
– Kivi on omaisten omaisuutta ja heidän tulisi huolehtia, että kivi on paikallaan turvallisesti ja asiallisesti.
Onko sinulla kokemuksia hautausmaalta tai herättikö juttu tunteita?
Lisää juttuja Oulun hautausmaalta: