Pekka Kontio toimii tänä kesänä seurakuntamestarina Lumijoella.

”Olen aina lähtenyt haasteiden perään”

20.6.19

Kun kutsu käy, seurakuntamestari Pekka Kontio lähtee liikkeelle. Syksyllä eläkkeelle jäänyt suntio on tänä kesänä töissä Lumijoella.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Seurakuntamestari Pekka Kontio astelee ripein askelin ulos kirkon portista. Käsissään hänellä on kolme kanisteria. Jotta kesätyöntekijät pääsevät leikkaamaan ruohon hautakivien välistä, on ruohonleikkureihin saatava polttoainetta.

Lumijoen seurakunta on saanut kesäksi kokeneen työntekijän. Kontio ehti ennen kesäpestinsä vastaanottamista työskennellä seitsemässä seurakunnassa ja jäädä jo eläkkeellekin.

Kutsu Lumijoelle tuli seurakunnan haettua seurakuntamestaria pariin otteeseen keväällä. Pekka Kontio tekee näillä näkymin töitä siihen saakka, että tehtävään valittu Jenny Jurvakainen ehtii astua puikkoihin.

– Minä olen täällä nyt tällainen kesäsetelinuori, 68-vuotias Kontio nauraa.

 

Maalla kohtaa seurakuntalaisia

Muun muassa Suomussalmella, Korpilahdella, Keravalla ja Oulun Tuirassa työskennelleen Pekka Kontion ei tarvitse kauan miettiä, missä työn tekeminen on mieluisinta.

– Maalla on parasta. Siksi tykkäsin erityisesti Haukiputaalla työskentelystä. Kaupungissa suntio on enemmän vahtimestari, mutta pienellä paikkakunnalla hän on paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

Herkimmät hetket seurakuntalaisten kanssa koetaan, kun suntio valitsee omaisten kanssa hautapaikkaa äskettäin menehtyneelle. Kontio toteaa, että ammattimainen asenne on säilytettävä. Silti erityisesti lapsen kuoleman äärellä tunteet nousevat pintaan.

Seurakuntalaista on osattava kuunnella niin surussa kuin ilossakin. Käytännön kysymyksiin on löydyttävä tyhjentävät vastaukset, tietää SPR:n kurssejakin surevan omaisen kohtaamisesta käynyt Kontio.

Tilannetaju on yksi ammattilaisen tärkeimmistä ominaisuuksista. On oltava läsnä, kun sitä tarvitaan, mutta toisaalta varmistettava taustalla, että kaikki sujuu.

– Tilaisuuksissa suntion liikuttava niin, että ihmiset tietävät hänen olevan suntio, mutta kuitenkin huomaamattomasti seinän vierustalla, hän kuvailee.

Jos Pekka Kontio voisi tulevalle seurakuntamestarille jonkun neuvon, mikä se olisi?

– Pitää olla palvelualtis ja tehdä työ huolellisesti. Suntio on sellainen seurakunnan käyntikortti.

 

Päivän aikana ehtii tehdä monenmoista.

 

Haasteet houkuttelevat

Pekka Kontio aloitti työuransa maatalousyrittäjänä. Hän luopui tilasta alle viisikymppisenä, kun jälkikasvu ilmoitti olevansa kiinnostunut sitä jatkamaan.

Sen jälkeen Kontio ehti toimia jonkin aikaan hektisessä johtavan maatalouslomittajan työssä. Haudankaivaja-suntio hänestä tuli vuonna 1991, kun sai alan tutkinnon suorittaneena töitä Ylivieskasta.

Sen jälkeen työpaikat vaihtuivat muutaman vuoden välein.

– Olen aina lähtenyt uusien haasteiden perässä. Lumijokikin oli minulle entuudestaan tuntematon paikkakunta.

Suntion epäsäännölliset työajatkaan eivät ole Pekka Kontiota haitanneet. Se on järjestelykysymys, hän toteaa.

– Omaa aikaa löytyi aina iltapäivisin. Silloin lähdin Raksilan uimahalliin vesijumppaan tai vesijuoksemaan.

Entä mitä kuuluu suunnitelmiin, kun työ Lumijoella elokuun jälkeen loppuu? Houkuttelisiko työnteko?

– En kai minä enää, olen jo niin vanha.

– Mutta jos joku kysyisi, niin mikäpä ettei.

Pekka Kontion esimerkki on innostanut alalle myös jälkikasvua. Tyttärestä tuli suntio.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Lumijoen seurakunta