Lähikuva sateenkaarilipusta.

Oulun kapituli ei tyydy hallinto-oikeuden ratkaisuun

18.6.19

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Valituslupa koskee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuoretta päätöstä, jonka mukaan papille ei voi antaa varoitusta, koska kirkkolakiin tai kirkkojärjestykseen ei ole lisätty säännöstä vihittävän pariskunnan sukupuolesta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on päättänyt hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisuun, jossa hallinto-oikeus kumosi tuomiokapitulin antaman kirjallisen varoituksen pastori Árpád Kovácsille. Varoitus oli annettu 3.10.2017.

Kovács oli toimittanut samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkimisen elokuussa 2017. Tuomiokapituli katsoi tuolloin, että pastori Kovács oli toiminut vihkiessään vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.

Tuomiokapitulin tämänpäiväisen tiedotteen mukaan kaikkien osapuolten kannalta asiassa on hyvä saada ennakkopäätös korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Kapituli korostaa, että päätös hallinto-oikeudessa ei ollut yksimielinen, vaan syntyi äänestyksen jälkeen äänin 2-1.

– Hallinto-oikeuden ratkaisu (13.6.) perustuu olennaisesti sen varaan, että kirkko ei ole reagoinut avioliittolain muutokseen päivittämällä lain voimaantulon jälkeen kirkkolakia ja kirkkojärjestystä sekä kirkkokäsikirjaa, lakimiesasessori Mari Aalto tuomiokapitulista toteaa.

Kapitulin käsityksen mukaan avioliittolakia muutettaessa ei tarkoitettu muuttaa kirkollisen vihkimisen edellytyksiä.

– Hallinto-oikeuden tulkinta on ongelmallinen myös kirkon perustuslain suojaaman uskonnollisen autonomian kannalta, Aalto jatkaa.

Lue hallinto-oikeuden päätöksestä tästä.

Asiasta lisää 27.6.2019 ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä