Ympäristökasvatus on osa ympäristöohjelmaa, sanovat puutarhuri Outi Soukainen ja luonnonvara-alan opiskelija Jarkko Vimpari.

Pienin askelin eteenpäin

5.6.19

Vähemmän kertakäyttömukeja kahvitarjoiluun, enemmän ohjeita lajitteluun. Tarkkasilmäinen seurakuntalainen on voinut huomata pieniä tekoja, joilla Oulun seurakunnat pyrkivät kohti ympäristöystävällisempää toimintaa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Suurin osa ympäristöystävällisistä teoista jää arjen keskellä huomiotta. Kirkossa kävijä ei välttämättä tiedosta rakennuksen lämmön syntyvän maalämmöstä entisten sähköpattereiden sijaan tai huomaa, että hehkulamppujen tilalle on vaihdettu led-valot.

Pienet teot tuottavat kuitenkin tulosta. Kun Oulun seurakuntayhtymän ensimmäisen ympäristöohjelmakauden loppu häämöttää, se voi todeta päässeensä tavoitteeseensa vähentää lämmitysenergian kulutusta ja sähkön ominaiskulutusta prosentilla joka vuosi.

 

Jätettä kierrätetään entistä enemmän

Kun ympäristöohjelma hyväksyttiin neljä vuotta sitten, myös sekajätteen määrän vähentämistavoitteeksi asetettiin prosentti vuodessa. Aikaisemmin kaikki jäte ohjautui sekajätteeseen, mutta viime tammikuussa sekajätteen osuus oli enää noin viidennes.

Kierrätysaste on noussut, mutta jätteen kokonaisjätemäärä on säilynyt suurin piirtein ennallaan. Tähän on jatkossa kiinnitettävä huomiota, toteaa Oulun seurakuntayhtymän puutarhuri ja ympäristötyöryhmän jäsen Outi Soukainen.

– Kierrätys on tärkeää, mutta niin on jätteen kokonaismäärän vähentäminenkin. Se tulee mielestäni kirjata yhdeksi tulevan ohjelmakauden tavoitteista.

 

Seurakuntalaiset voivat antaa vinkkejä

Oulun seurakuntayhtymä laatii parhaillaan uutta ympäristöohjelmaa vuosille 2019–2023. Tarkoituksena on hakea jälleen kirkon ympäristödiplomia, jonka kirkkohallitus myönsi yhtymälle ensimmäisen ohjelman perusteella.

Kirkkoneuvoston käsittelyyn elokuussa tulevassa ohjelmassa lisättäneen tiedottamisen ja ympäristökasvatuksen osuutta työntekijöille ja seurakuntalaisille.

– Toivomme, että myös seurakuntalaiset tiedottaisivat meille, mikäli huomaavat epäkohtia toiminnassa. Palautetta voi antaa esimerkiksi verkkosivujen kautta, sanovat Outi Soukainen ja uutta ohjelmaa opinnäytetyönään laativa Jarkko Vimpari.

 

Paperin valinnasta lämmityksen säätämiseen

Muhoksen seurakunnalle ympäristödiplomi myönnettiin ensimmäisen kerran 15 vuotta sitten. Vuosien varrella ympäristöasioiden huomioonottamisesta on tullut itsestäänselvyys, toteaa talouspäällikkö Riitta Kukkohovi-Colpaert.

– Ympäristönäkökohdat huomioidaan kaikessa kopiopaperin valinnasta remonttien tekemiseen, toteaa talouspäällikkö.

– Esimerkiksi äskettäin vaihdoimme kirkon valaistuksen vähemmän energiaa kuluttavaan vaihtoehtoon. Seurakuntatalon lämmitysjärjestelmään tulee pian automatiikkaa, jolla rakennuksen lämpötilaa säädellään etänä käytön mukaan, havainnollistaa Kukkohovi-Colpaert.

Muhoksen seurakunnan neljäs ympäristödiplomi on pian tuomiokapitulin käsittelyssä. Tänä vuonna pinnalla ovat erityisesti ilmastoasiat Hiilineutraali kirkko 2030 -ilmastostrategian innoittamana.

Tyrnävällä käynnistyy ensi vuonna ympäristöohjelman laatiminen.

– Silloin voimme jo toivottavasti hyödyntää kirkon uudistuvaa ympäristödiplomijärjestelmää, kertoo seurakunnan ympäristövastaava, lastenohjaaja Meiju Kaakinen.

Anna palautetta jutusta

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut:

Rippikouluun sopisivat painokkaasti ympäristöaiheet

Kohtuullisuus on ympäristönsuojelua

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta Tyrnävän seurakunta