Piispa Jukka Keskitalo puhui Suviseurojen avajaistilaisuudessa.

Piispa Keskitalo Suviseurojen avajaisissa: Epätäydellisenäkin kirkko on Kristuksen kirkko

28.6.19

Piispa otti kantaa keskusteluun kirkon jäsenyydestä.


Teksti: Oulun hiippakunta . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo puhui tänään perjantaina Suviseurojen avajaistilaisuudessa Muhoksella. Puheessaan hän otti kantaa ajankohtaiseen keskusteluun kirkon jäsenyydestä hetkellä, jolloin kirkon sisäiset ristiriidat ovat näkyvästi esillä mediassa.

– Olemme saaneet viime viikkoinakin hämmästellä jopa kirkon jäsenyyteen aiemmin niin sitoutuneiden julkisuuden henkilöiden väläyttelevän kirkosta eroamista. Ymmärrän toki, että kirkon sisäiset ristiriidat saattavat nostaa tällaisiakin ajatuksia mieleen, totesi piispa Keskitalo.

– Jeesuksen seuraajien yhteisö ei ole koskaan ollut tässä maailmassa virheetön. Tämä äiti-kirkkommekaan ei suinkaan ole kaikkine sisäisine ristiriitoineen täydellinen. Päinvastoin, sen kasvot ovat uurteiset ja elämää nähneet kuten pitkään eläneellä vanhuksella. Mutta kukapa nyt vanhan äitinsä hylkäisi hänen uurteisten kasvojensa vuoksi.

 

Positiivista uskonnonvapautta vahvistettava

Piispa Keskitalo toivotti suviseuraväen tervetulleeksi viettämään suurtapahtumaansa Oulun hiippakuntaan.

– Tätä ”puolen Suomen hiippakuntaamme” on usein luonnehdittu herätysliikkeiden hiippakunnaksi, ja sitä se onkin. Kirkkomme herätysliikkeet ovat olleet ja toivon, että ovat myös jatkossa kirkollemme siunauksena, piispa sanoi.

Piispa korosti vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden merkitystä ajassa, jossa eri-ikäisten yksinäisyys on yhteiskuntamme suurimpia vitsauksia.

Piispa myös rohkaisi seuraväkeä työskentelemään rakentavalla tavalla positiivisen uskonnonvapauden vahvistamiseksi yhteiskunnassa. Kansalaisella on oikeus halutessaan harjoittaa uskontoaan paitsi yksityisesti, myös yhteisöllisesti.

– Julkisella vallalla on siten positiivinen velvoite tukea tämän perusoikeuden toteutumista myös yhteisissä julkisissa tiloissa, kuten koulun ja päivähoidon puitteissa. Tietenkin samalla huolehtien vastakkaisesta oikeudesta.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Keskitalo haluaa olla ykseyden rakentaja

Jukka Keskitalosta uusi piispa Oulun hiippakuntaan

 

Piispa Jukka Keskitalon ajatuksia hänen kotisivuillaan

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä