Kuva: Petteri Tuulos ja Nina Niemelä
Petteri Tuulos ja Nina Niemelä ovat olleet kehittämässä diakonian sähköistä ajanvarausta.

Sähköinen ajanvaraus tulee diakoniaan

5.6.19

Sähköiset palvelut lisääntyvät Oulun seurakunnissa, diakoniatyöntekijän vastaanotolle voi varata ensi viikosta alkaen ajan netissä. Diakonian palvelujen käyttäjä miettii, jääkö sähköisen varauksen jälkeen mieleen epäilys, osasiko yhteydenottoa sittenkään tehdä oikein.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Diakoniatyö Oulussa on parantamassa palveluja alkukesästä. 10. kesäkuuta alkaen diakoniatyöntekijöiden vastaanotoille voi varata ajan internetissä.

Uusi palvelu ei ole syrjäyttämässä vanhoja väyliä tavoittaa diakoniatyöntekijä, korostaa Karjasillan johtava diakoniatyöntekijä Nina Niemelä.

Jatkossakin oman seurakunnan diakoniatyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi soittamalla heille.

Oulun seurakuntien sähköisen asioinnin projektipäällikkö, pastori Petteri Tuulos kertoo, että uusi ajanvarauskäytäntö otetaan käyttöön, koska seurakunnan työntekijöiden tavoitettavuutta halutaan lisätä.

– Sähköinen asiointi madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä diakonian tarjoamaan apuun. Erityisesti nuoret aikuiset ovat tottuneet digitaalisiin palveluihin, Tuulos ja Niemelä korostavat.

– Sähköinen palvelu ei ole sidottu yhteydenottoon virastoaikana vaan sen kautta diakoniatyöntekijän vastaanotolle voi varata ajan juuri silloin, kun se itselle sopii. Nettiajanvaraus diakoniatyöntekijän luokse ei vaadi rekisteröitymistä, he vielä täsmentävät.

Niemelä kertoo, että diakonian ajanvarauksesta internetissä on kokemusta Vantaan seurakunnissa. Siellä on huomattu, että sähköinen varausmahdollisuus on tuonut diakonian asiakkaiksi avuntarvitsijoita, joita ei aikaisemmin ole tavoitettu.

Niemelä on tyytyväinen palvelujen lisääntymiseen diakoniassa, mutta sanoo samalla, että esimerkiksi taloudellisissa avustusasioissa yhteydenotto puhelimitse saattaa usein olla sähköistä ajanvarausta parempi tapa varata aika.

– Puhelimessa voimme keskustella niistä tiedoista ja papereista, joita avustusasioiden vastaanotolla tarvitaan, Niemelä sanoo.

Uusi nettipohjainen diakonia-ajanvaraus löytyy kesäkuussa verkko-osoitteesta https://asiointi.oulunseurakunnat.fi

Tuuloksen mukaan samaan portaaliin on tulossa syksyllä lisää digitaalisia palveluja, kuten kaste- ja vihkiajanvaraus.

Diakoniatyön palveluja käyttävä Sirkka kommentoi uudistusta  toteamalla, ettei hän ainakaan ensi alkuun ihastu ja innostu uudesta mahdollisuudesta.

– Jos ajanvarauksen tekee netissä, saattaa mieleen jäädä epävarmuus, osasiko varausta sittenkään tehdä oikein: onko asia varmasti kunnossa? Nettiyhteys ei myöskään aina toimi, puhelinsoitto on varmempi, Sirkka kertoo tuntemuksiaan.

– Mutta ilman muuta lisäpalvelut ovat tarpeellisia. Onneksi uusi ei poista vanhoja keinoja ottaa diakoniatyöntekijöihin yhteyttä. Kaikki omat tuttavani eivät ehkä osaa käyttää sujuvasti sähköisiä palveluja.

Nettiajanvaraus diakoniatyöntekijän luokse ei vaadi rekisteröitymistä.

 

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta