Kuva: Jenni Maalismaa tekee työtä kansainvälisen Aiesecin palveluksessa.
Jenni Maalismaahan kansainvälisyys iski todenteolla au pair -vuoden myötä. Kun vuosi Hollannissa päättyi, hän halusi lisää kokemuksia kansainvälisistä tehtävistä.

Jenni Maalismaa on nöyrästi maailmanparantaja

17.7.19

Jos me emme muuta maailmaa, niin kuka sitten, kysyvät nuoret AIESECissä. Jenni Maalismaa työskentelee järjestössä. Hän toteaa saaneensa herännäisyydestä perinnön, jota kelpaa kuljettaa maailmalla mukana.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kesä 2017 oli jännittävä oululaiselle Jenni Maalismaalle. Hän oli lähdössä ensimmäistä kertaa matkalle Euroopan ulkopuolelle.

Nuoren reissaajan kohteena oli Tunisia Pohjois-Afrikassa.

Välimeren etelärannikon arabimaa ei valikoitunut matkan päämääräksi pelkästään Maalismaan omasta uteliaisuudesta. Hän lähti vapaaehtoistyöhön Tunisiaan kansainvälisen AIESEC-järjestön kautta. Järjestön projekti Tunisiassa liittyi tasa-arvon kehittämiseen maassa.

– Liikuimme järjestön ihmisten kanssa kaduilla selvittämässä, millaista tasa-arvo maassa on. Järjestimme aiheesta työpajoja, joissa korostui uskallus vaikuttaa ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta ja uskallus unelmoida tasa-arvoisesta maailmasta, Maalismaa kertoo.

Oma mukavuusalue jäi taakse

AIESEC on vuonna 1948 Euroopan seitsemässä maassa perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö nuorille. Sen toiminnassa korostuu nuorten halu kehittää omaa johtajuuttaan.

Maalismaa luonnehtii, että AIESECin jäsenet ovat laajasti kiinnostuneita maailman asioista eikä johtajuus ole ainoa näkökulma kansainvälisyyteen. Kokemusta kansainvälisyydestä nuoret hakevat vapaaehtoistyön ja työharjoitteluiden avulla. Mahdollisuuksia liikkua maailmalla on runsaasti, sillä järjestö on tällä hetkellä läsnä yli 120 maassa.

Maalismaan matka Tunisiaan oli – kuten arvata saattaa – silmiä avaava.

– Ihmisten tarinat tulivat lähelle. Asuin kuusi viikkoa tunisialaisessa perheessä ja joukossamme työskenteli lisäkseni vain yksi toinen eurooppalainen. Siksi sain kokemuksen myös siitä, mitä on kuulua vähemmistöön jossakin maassa. Poikkesin jo ulkonäöltäni katukuvassa pitkän ja vaalean olemukseni vuoksi.

– Selvisin matkasta, tapasimme paljon ihmisiä. Tunisia opetti, että jostakin pitää vain aloittaa se, minkä eteen haluaa työskennellä. Johonkin pitää tarttua, jos haluaa vaikuttaa. Kaikki alkaa ensimmäisestä askeleesta.

Konkreettinen tekeminen on AIESECissä juuri sitä, mitä 23-vuotias Maalismaa arvostaa.

– Järjestö ei liiku maailmanparantamisessa vain ideaalisella tasolla vaan järjestö tekee nuorille mahdolliseksi käytännöllisen työn mitä erilaisimpien ihmisten keskellä.

”Maailmalla nöyryys on hyvä asenne”

Kirkon herätysliikkeistä Jenni Maalismaalle on tutuin herännäisyys. Liike ja sen kesäjuhlat, herättäjäjuhlat, ovat tulleet tutuiksi lapsuuden perheessä.

Heinäkuun toisena viikonloppuna Maalismaa ei ollut Nivalassa körttijuhlilla, sillä hän matkusti parisen viikkoa sitten Intiaan. Siellä järjestettiin AIESEC International Congress -tapahtuma, jossa Maalismaa oli mukana järjestön Suomen edustajana.

Herännäisyys alkoi Savossa yli 200 vuotta sitten. Kaukainen historia ei tarkoita, etteivät körttiläisyyden ihanteet olisi toimivia arvoja nykypäivänä maailmalla.

– Kansainvälisissä yhteyksissä olen tuntenut, että yhtä perhettä olemisen -kokemus voi syntyä maailmalla samaan tapaan kuin yhteen kuulumisen henki syntyy körttiläisyyden parissa. Herännäisyydessä korostuu myös nöyryys sekä ihmisten kunnioittaminen sellaisina kuin he ovat.

– Maailmalla nöyryys on hyvä asenne. Maailmaa ei paranneta rinta rottingilla, Jenni Maalismaa toteaa hymyillen.

Kansainvälisissä kohtaamisissa ei puhuta körttiläisyydestä mutta uskonto yleisesti nousee keskusteluissa aiheeksi jopa yllättävän paljon, hän kertoo.

 

Rauhan Tervehdyksen Kesäkahvilla-juttusarjassa lähdetään haastateltavan kanssa terassille tai luontoon.

Johtajuus tuttua jo partiosta

AIESECissä on vahva johtajuustaitojen painotus. Järjestöstä puhutaan johtajuusliikkeenä.

– Monille johtajuus tulee järjestössä esille uutena asiana mutta minulle teema on tuttu partioliikkeestä. Olen pitkän linjan partiolainen ja johtajuustaitojen opetteleminen on osa partion toimintaa.

Maalismaa kertoo, ettei johtajuus AIESECissä tarkoita kapeasti pelkästään pyrkimyksiä johtajien paikoille.

– Lopulta tärkeintä on taito johtaa itseään. Minä olen saanut kokea järjestössä luottamusta alusta saakka. Olen saanut vastuuta, mutta olen välillä myös epäonnistunut. Se ei ole tarkoittanut luottamuksen menettämistä.

– Minuun on luotettu epäonnistumisen jälkeenkin, ja se on ollut itselleni kaunis ja arvokas kokemus.

Maalismaa työskentelee AIESECissä sosiaalisten projektien kansallisena vastaavana.

Anna palautetta jutusta täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä